Arkiv för månad juli 2008

Leda förändring i wikonomi

23 juli 2008

På flygplatsen i Rom står vi i kön till Sterlings incheckningsdisk. Fyra trötta semesterfirare som ägnat två och en halv vecka i Italien. Som badat, solat, ätit fabulöst god mat och njutit av att inte göra annat än att umgås och slappna av. Internet kom jag åt först efter de två veckorna i Tignano, Toscana, och då endast för att kolla busstider i Rom och kolla att vi siktade på rätt flygplats :) Som vore det en signal så var det såklart Leonardo da Vinci vi skulle flyga från ;)

Efter en tidig morgon och snabb frukost står vi så i kö för att checka in bagage och få ut biljetter. Det går grymt långsamt och en familj före oss har fastnat helt. De är upprörda och skriker och skäller. Människor bakom oss suckar något om sydligt temperament :) Efter en evighet blir det vår tur. Vi inser direkt problemet. Tjejen bakom disken har ett ootroooligt långsamt sätt att arbeta på. Hon kontrollerar våra pass i ultrarapid. Hon räknar antalet väskor igen för att verkligen vara säker på att det var fyra stycken bagage :) Oss gör det inte så mycket. Vi är ute i väldigt god tid och har ju semester. Det enda är väl att vi får shoppa lite kortare tid uppe i taxfree-affärerna men det känns som rätt sekundärt.

Det som får mig att inse att hjärnan slappnat av och laddat batterierna är den reflektion som uppstår. Frågan om den här tjejen som väcker så många resenärers irritation med sitt beteende agerar i linje med Sterlings image och dess värderingar. Sannolikt inte, men så är hon sannolikt inte anställd av Sterling heller, i likhet med så många av de andra underleverantörer som lågprisbolagen använder sig av. Mina tidigare funderingar om förståelse för helheten, arbetet med en gemensam praxis och kultur i företag väcks till liv. Hur i hela fridens namn gör man i ett konglomerat av leverantörer som tillsammans ska fylla en process med kompetens och aktiviteter för att gemensamt leverera ett resultat? Vem driver det kulturella arbetet? Finns en gemensam vision? Vad driver partnerskapen mellan bolagen? Sterling, deras flygplansuthyrare, markpersonal av olika sorter, websajten, hotellbokare osv… hur hänger dom hop? 

I det stora perspektivet är det här säkert samma typer av bekymmer som vi har i det lilla perspektivet i våra egna organisationer. Olika grupper med olika arbetsuppgifter ska enas under gemensamma strategier och en samlad målbild. Gemensamt arbetande företag likt Sterling och deras partners hålls dock inte ihop av en samlad kraft, och det kan vara ett problem.

 Well well, det finns semester kvar att njuta av. Värmen har kommit till Sverige sägs det även om jag tycker att det är kallt :) Det märks på besöksstatistiken, väldigt lite trafik.
Även för en bekräftelseknarkare känns det riktigt bra att vi gör annat än lever på webben ;)

Hur tar man paus

4 juli 2008

När jag känner mig obekväm med en situation eller en händelse använder jag ordet ”man” istället för ”jag” eller ”vi” :) Så, hur tar man egentligen paus? Hur lugnar man ner sig? Kort sagt, hur tar man semester?

För att kunna svara på det måste man definiera vad semester är. Det är när jag inte arbetar utan är ledig. Men kan jag läsa en bok som har att göra med jobbet på semestern? Är jag ledig då? Jag tycker ju det såklart, eftersom jag gillar att läsa böcker och tycker om att få ihop nya kunskaper och förståelser, och man ska väl hålla på med det man tycker om på sin semester ;) Däremot kanske det var lite korkat att ta med en arkitekturbok på bröllopsresan, men hey, att ligga på en sandstrand och sola rakt upp och ner tycker jag är svårt, och jag får svårt att läsa deckare eller annan skönlitteratur för länge, så visst, om jag kan vila i en arkitekturbok så gör väl det mig till en bättre människa :D

Så imorrn åker familjen till Italien :)) Vi landar i Florens, tar hyrbil till Tignano utanför Siena och bor med goda vänner i ett hus på en vingård i två veckor. Därefter tar vi tåget ner till Rom för att avsluta Italien med fyra dagar i storstaden. Jag kan redan se tjejernas min när de får se dårarna i romarutstyrsel utanför Colloseum, eller när de i den här lilla kyrkan uppe på höjden får se kedjorna som Petrus satt fängslad i för 2000 år sedan :) Jag kommer att ta med mig Wikinomiks som verkar väldigt lovande och spännande om våra nya möjligheter att samarbeta över nätet och hur de driver helt nya affärsmodeller och företagsformer. Jag kommer att läsa mer i Giraffspråket för att med ett par veckors action se om jag har nya insikter i ämnet. Jag tänker nog läsa lite i Goffmans Jaget och maskerna men den är übertung så fasen vet om jag läser klart den :)

Jag har en Leif GW Persson med också, mordet på Palme, som verkar rejält lovande. Lite truligt skrivet och med en del uppenbara passningar in i justitievärlden men en spännande intrig och kul att se ett annat perspektiv på hela historien. Köpte också en bok om killen som högg av sig armen när han fastnade under en sten…

…men sen ska jag sola och bada och fotografera och vandra och äta god mat och dricka gott vin och uppleva fina små byar och coola italienska städer och känna den sköna kulturen på pulsen.

Och så bara vara såklart. Det är en fröjd att bara sitta och vara och se sina barn :) 

Så, jag kommer inte att vara här på drygt två veckor. Semester även från bloggen, hur nu det ska gå. Jag har upparbetat ett lätt beroende av att skriva, kommentera och se och uppleva er som söker er hit på allehanda sätt. Men som med superklister, om man drar isär de limmade ytorna en stund innan man sedan trycker ihop dem igen så får man en starkare fog, och så kanske det är med mig och bloggen med ;)

Jag önskar er alla en skön sommar och många upplevelser!