Arkiv för månad oktober 2008

Jag drar till badet nu

29 oktober 2008

Tja, ville bara säga att vi drar till badet en stund nu, så jag finns inte tillgänglig på ett par timmar. Barnen har höstlov och har begärt en heldag på badet med pappa :) Så nu har vi laddat med cyklop, simglasögon, badrockar och annat för att mysa på Sporthallsbadet. Det skulle ätas lunch där också har jag fått reda på ;)

Hann dock flinka in en del tankar om Bourdieus teorier om sociala fält, och det kändes som att det landade en puck när jag formulerade mitt svar till tentan. Jag hittade historiekopplingen på ett sätt jag inte riktigt väntat mig, så det känns bra :D

Skönt det, för Brynäs kräftgång de senaste fyra matcherna är inget som glädjer direkt :( Matchen igår? Jag vet inte. Spelades det elitseriehockey igår? Det har jag redan glömt ;)

Vi ses sen!

Norrländsk regionalpolitik…

27 oktober 2008

…eller social differentiering? Usch, jag sitter och läser och skriver på uppgifterna till tentan i Sociologi och ska i uppgift 1 av 3 beskriva social differentiering, dvs det fenomen som uppstår när vi går från små grupper där alla gör allt till större samhällen där vi specialiseras och effektiviseras. I differentieringen lyfts de olika områdena av makt och påverkan ut från varandra och specialiseras även de. Skolan bryts loss från kyrkan, den påverkan som religionen haft på rättsväsende minskar och vi använder religionen till vår tro, och kulturen till vår förnöjelse, och marknad och industri till vårt dagliga bröd :) Vi blir som människor friare att välja hur vårt liv ska se ut, och vi anses då få ett eget val att välja vem vi vill vara ;) Storslaget, eller hur!?

Det ena problemet jag har just nu är att jag dels har svårt att beskriva de olika formerna av differentiering, som i rubrikexemplet där jag försöker koppla centrum-periferi-differentiering till den så kallade utsugningen av norrland som vi norrlänningar så ofta skriker om. Det är ett exempel där vi i ett modernt samhälle fortfarande har en centralt placerad maktelit som inom flera områden styr perifiera områden och där resurserna fördelas orättvist till centrums ständiga fördel. Håller du med?

Det andra problemet jag har är en fundering om arkaiska samhällen i Sverige. Jag har haft svårt att identifiera några ”äkta” sådana som verkligen innebär lika rang mellan familjer eller byar där alla religioner styrs av religion eller magi (!) och där självförsörjning och tjänsteutbyte präglar relationerna!? I Granlo där jag bor har vi inte riktigt det sättet att leva, och jag är inte säker på att vi har något enda i Sverige. Kan man hitta inlandsbefolkning långt in i skogen med sällankontakter med andra, eller ska vi inrikta oss på att hitta embryon av detta i vårt omkringliggande samhälle där vi likt arkeologer endast ser arkaiska fossil :)

Jag skriver löpande på denna äckliga tenta på sociologisidans första delkurs.

Jag har fått ett B

21 oktober 2008

Så kom äntligen betygen på vår uppsats om en mängd sociologiska begrepp och teorier, du hittar hela texten på sociologi-sidan. Jag fick ett B, vilket betyder ”B Mycket bra – Studenten visar mycket bra resultat i förhållande till de krav som ställs i lärandemålen.”. Jag hade ju föresatt mig att klara av ett E som betyder Tillräckligt resultat, så jag blev ju jätteglad förstås :) Men sen insåg jag att det egentligen var ett misslyckande eftersom jag lagt ner för mycket tid och energi och skjutit vilt över målet ;) Nåja, det får jag ta. Just nu är jag löjligt lycklig över detta B, mitt första universitetsbetyg! Den första uppgiften gav ”pass” och den tredje uppgiften fick jag ”pass” på i förmiddags. Fånig och fåfäng, visst, jag vet, men det spelar ingen roll. Jag är ju glad och stolt!

Lögnen och sanningen

16 oktober 2008

Håller så sakta på att varva ner efter trilogi-kinderegget på Sundsvall 42 igår och idag :) Det var riktigt häftigt och rejält adrenalinfyllt. Det gick väl sisådär (!) och vad svårt det är att hålla ihop och vara tajt på 40-45 minuter. Fick dock en hel del positiv feedback, och det var flera som var med i alla tre föreläsningarna. Tack till er, det var väldigt skoj. Önskade att vi haft tid till mer samtal om hur ni upplevt de tre olika spåren och om ni upplevde att föreläsningarna hängde ihop!? Läser ni detta, kommentera gärna. Det skulle vara jättekul :D

Jag satt och läste i en ordspråksbok jag fick av en god vän i födelsedagspresent i höstas. Där läste jag fabeln om lögnen och sanningen som tog ett bad en varm sommardag. De klädde av sig, hoppade i och hade en skön badstund. Lögnen klev sedan upp och klädde sig i sanningens klädedräkt. Sanningen ville dock inte ha lögnens kläder och därför har sanningen varit naken alltsedan dess ;)

Ruggigt bra fabel, och jag måste boka en lunch med denne vän för att tacka igen och prata om lögner och sanningar. Vi borde prata lite hockey med, för vi piskade ju Skellefteå stort ikväll ;D

Äntligen börjar det!

14 oktober 2008

Så är det äntligen tisdagen den 14 oktober. Regionens stora konferens Sundsvall 42 startar idag! Det innebär också att det närmar sig absolut deadline för mina tre föreläsningar :) Det känns väldigt spännande och jag ser så fram mot att få träffa en massa spännande och kloka människor. Det ska också bli väldigt intressant att se hur det går med trilogin.

Ifjol hade jag en föreläsning och det gick jättebra och vi hade en del bra frågor efteråt, men i år är det ju tre föredrag som hänger ihop och det finns en poäng med att lyssna på alla tre. Vi börjar ju i förståelsen på det första och ser vilka effekter det ger, fortsätter över personal och kultur i det andra och avslutar med ledning och styrning av verksamheten som den avslutande. Förståelse och delaktighet och engagemang går igenom alla tre och blir – voila – som ett kinderegg med tre överaskningar i en ;)

Hoppas att vi ses i kinderegget. Start onsdag 13.00 :)

Ishockey när den är som bäst!

12 oktober 2008

Brynäs, det allra käraste av hockeylag, och en av mina äldsta och mest historiska identiteter, är riktigt på gång! Jag vet att jag kommer att få äta upp detta, men det ser ruggigt bra ut just nu :) Efter tio omgångar så leder dom elitserien och även om det är en j-a massa poäng kvar att spela om så kan jag bara njuta och vara glad :D Det var länge sedan som vi startade en säsong på det här starka sättet.

Niklas Czarnecki verkar ha ett snyggt ledarskap där han låter alla vara delaktiga i lagets utveckling. Det är något som jag verkligen tror på och står bakom fullt och fast! Han släpper dessutom fram juniorer på ett sätt som minner om Tommy Sandlins dagar *tår i ögonvrån* både första perioden för 35-40 år sen, och den senare sejouren på 90-talet. Host host vi vet ju alla hur det slutade…

Kolla tabellen:

1 Brynäs IF 10 7 1 2 1 0 +5 (28-23) 23
2 Linköpings HC 10 6 2 2 1 0 +10 (31-21) 21
3 Skellefteå AIK 10 5 2 3 1 1 +10 (32-22) 18
4 Färjestad BK 10 5 1 4 0 1 -2 (21-23) 16
5 HV 71 10 4 2 4 1 0 +3 (30-27) 15
6 Rögle BK 10 3 4 3 1 2 0 (31-31) 14
7 MODO Hockey 10 4 2 4 0 1 -2 (29-31) 14
8 Djurgårdens IF 10 3 3 4 1 1 -6 (24-30) 13
9 Frölunda HC 10 3 2 5 1 1 -5 (23-28) 12
10 Södertälje SK 10 2 4 4 1 0 -3 (21-24) 11
11 Timrå IK 10 3 1 6 1 0 -4 (33-37) 11
12 Luleå HF 10 2 2 6 0 2 -6 (24-30) 8

Sen är ju en till Silfverberg med i laget igen. Jag minns tiden då Jan-Erik hade 3:an och Conny hade 11:an på ryggen. Conny målskytten och den coola forwarden, Jan-Erik som den trygga backen som man hoppades på när det osade hett :) Att jag dessutom fick klubbor och puckar från både Brynäs-matcher och VM-matcher av Jan-Erik gör väl sitt till. Hoppas att Jacob får spela mot Förlunda imorrn.

Apropå Frölunda, så står ju i deras mål en gammal brynäsare, Honken a.k.a Johan Holmqvist. Han fick inte riktigt plats (!) i Brynäs lag i år. Där fanns redan två (tre med J20:s Ericsson) ruggigt duktiga målvakter, juniorer dessutom! Markström har börjat fantastiskt bra, en av de bästa i Elitserien, och haft två nollor. Snacka om målvakternas kamp imorrn!

Och sen, som grädde på moset, så fikade vi med Ove Molin idag :) Mia och jag stannade i Gävle för att fika och ta en macka på väg hem från vår Stockholms-weekend utan barn (yep, den var så fantastisk som vi hoppades på, och vi åt den godaste måltiden någonsin på lördagskvällen ;) och då hamnade vi bord-vid-bord med Ove Molin! Det är stort!

(Till Mia: Det var stort att möta (eller fika i samma lokal som) Ove Molin, men helgen med dig var såklart större! Det går bara liksom inte att berätta om i ett så torftigt forum som detta ;)

Indisk sociologi

4 oktober 2008

Hurra, något som jag tvivlat på att jag skulle klara av är nu färdigt :) Jag har skrivit klart uppgiften för tema 2 på sociologin. Det var mycket svårare än jag trott och tänkt, men med lite hårt arbete och mer läsning än planerat så gick det vägen. Eftersom jag har ambitionen (hrm…harkel.. ;) att klara av godkänt på alla uppgifter och inte kämpa för VG eller MVG så känner jag mig nöjd :) Se själv resultatet på sociologisidan.

Dessutom hade vi ett sociologiskt snack på fikat på jobbet. En av konsulterna har varit i Indien och lärt sig presale inom offshore kopplat till alla våra delar i servicekatalogen. Hans upplevelser i Indien var spännande att höra om, och det är uppenbart att hans resa var en klar socialisationsprocess. Saker som han fick lära sig, först av enskilda och sedan generellt om hela samhället var rätt spännande. Ett intressant exempel var att han som besökare och gäst fick utstå (!) mängder av service på de hotell, restauranger och andra serviceinrättningar han var på. Han förväntades dessutom förvänta sig denna service. För honom som var van ett svenskt samhälle, byggt på gör-det-själv och kom-inte-här-och-kräv så var det väldigt annorlunda. När han agerade på ett ”svenskt sätt” bröt han mönstren, sände ut fel signaler och störde hela interaktionsprocessen. Riskerna för missförstånd var uppenbara och till och med kunde det hända att någon fick sig en reprimand för att inte ha fullgjort sina plikter, plikter som inte gick att genomföra på grund av att spelplanen inte var korrekt, och som sannolikt var svår att förstå. Det är ju lätt att tänka sig om vi ser det omvända. På ett hotell där det normala är att bära sina väskor själv kommer det ju att se konstigt ut, och vara rent av skrattretande, när en person checkar in och går upp på sitt rum utan att ta med sig väskorna :) Det kan ju väcka hur många märkliga tankar som helst, men att någon ska ta tag i väskorna och gå efter är knappast det första som händer… och på samma sätt är det när vi kommer till en ny miljö.

Att vi svenskar i allmänhet, och jag i synnerhet, har så svårt att ta emot denna service med burna väskor och öppnade dörrar är en annan sak. Jag tror att det är skamrelaterat och att jag inte känner mig bekväm i att utnyttja en annan människa på det sättet. Märkligt nog så utnyttjar ju andra människor till andra saker, jag låter servitörer bära ut maten till mig på restaurangen, men att få sin väska buren känns jobbigt.

Klart ämne för fortsatta studier, så mer indienresor alltså ;)