Arkiv för månad maj 2009

Båtvett, hästvett och morsdag

31 maj 2009

Sista söndagen i maj. Då är det något speciellt, eller det är dubbelt speciellt. Det är morsdag och det är Elitloppet. Det betyder krock, och har orsakat en del besvär men nuförtiden har travintresset minskat så pass att det går att se loppet i efterhand :) För över tjugo år sedan, med nytaget körkort, fick min mamma vänta på Axamo flygplats, på självaste morsdag, för att jag skulle se klart Elitloppet som vi inte hade VHS-bandare att spela in med ;)

Kul att se Triton Sund i det här sällskapet, en riktig kanon, och som fick extra plus i värningen inför första försöket. Min favorit är dock Torvald Palema, mest på grund av att det är Åke Svanstedt, före detta medelpading och uppvuxen i Sörlindsjö några hundra meter från min mammas föräldrahem. och sedan bosatt i Mellangård strax bortom. Men Pierre Levesque, en sån förare, grym! Wow, nu startar dom, inte suck, omstart. Men när dom väl startar, å hej o hå 1.06.7 på första 500, och 1.09.4 första 1000. Sahara Dynamite gled fram till seger efter ett ovackert lopp :) Tur för Scarlets Aino som stördes i omstarten. Andra försöket, här kommer världsrekordkusken Tim Tetrick, med Buck I St Pat till start, mot Åke Svanstedt som sagt. Oj, nu kör dom andra, och Buck I St Pat galopperar innan den ens kommer fram till start! Och samma fart som i första, med en sjukt körande Tim Tetrick som dock misslyckades kapitalt, med 1.09.8 i mål för Jaded och med Torvald Palema på andra plats. Fint :)

Och herre gud, Elitloppet 2009 körs, och så långsamt det går. Goop tassar fram i täten i tränngstemp, och Torvald Palema ligger i tredje ytter och ser ut att ha svårt att hinna fram. Men i sista sväng körs det så utta h-e och tror du inte på f-n att Torvald Palema hinner fram och tar hela kakan! Åke vinner Elitloppet igen, Medelpad tar åt sig del av äran, och Attmar församling har sett en bygdens son vinna stort igen :)

Eftersom det här är en dagbok måste jag också skriva att vi haft sjukt varmt i Sundsvall den här helgen. Strax under igår, och strax över trettio idag! Eftersom vi åkte båt fläktade det skönt utefter kusten så vi märkte inte så mycket av den tryckande värmen förrns vi kom hem.

Cut your lossings, let your earnings run

30 maj 2009

I hettan med elgräsklipparen i händerna slog det mig ett gammalt fint ordstäv som jag haft i skallen ett tag. I finansvärlden säger man Cut your lossings, let your earnings run i betydelsen att våga kapa/sälja de förlustpapper man sitter på och ha modet att låta sina vinnaraktier löpa på och inte sälja för tidigt.

Detsamma gäller ju för alla aspekter av livet. Om jag kan fokusera på mina eranings och våga kapa mina losses så blir ju allt bra mycket skönare :)

Jag blir galen

27 maj 2009

På X2000 på väg från Stockholm till Sundsvall. Har precis läst en bok om att skriva kreativa vetenskapliga texter – sic. Där står det att det bara är att skriva på, att se skrivandet som ett arbete. Om man gör det så kommer inspirationen och idéerna och flytet. I helvete heller!

Jag har suttit sen Stockholms central och nu sitter vi, till och med försenade, i Hudik och det händer inte ett skit i skallen. Jag skriver och skriver och får inget vettigt ut av det. Jag får inte ens några bilder av hur strukturen och sambanden ska se ut. Och den här rapporten som ska vara en intersektionell analys av maktrelationer och underordning, det hör man ju på namnet att det handlar om kombinationer och kopplingar och samband på en högre nivå än att gult och blått blir grönt :)

Nej, jag surfar på Nallo-tält, skriver inlägg på bloggen och följer upp sjukfrånvaron på jobbet historiskt sett…sånt som är roligare ;)

Bara en dag

26 maj 2009

Hmm, jag såg ju en film till, inspelad på digitalboxen och sedd i efterhand för att få bort reklamen :) Det var Bara en dag med Ethan Hawke. Jag tyckte att den var skum, stressande snabb, och lite svår att förstå. Bitvis lite pinsam med. Jag har ju så svårt för pinsamheter. Jag sätter mig in i skämspositionen på något sätt. Detta trots att jag slutat skämmas för min egen person :)

Filmen utspelar sig nio år efter Bara en natt där huvudpersonerna träffades en natt och sedan gick skilda vägar. Nu ses de igen och börjar med en tjugo minuter lång fika som tar hela filmen och slutar med att… jaa… vi får inte veta, men antagligen lämnar han fru och barn och stannar i Paris…med sitt livs kärlek. Filmen växte i efterskott och just de intensiva känslomässiga scenerna på väg till och i lägenheten var det jag kom ihåg. Nina Simone spelar en viktig roll utan att vara med. Bara därför var jag tvungen att spela soundtracket till Thomas Crown Affair och lyssna på Sinneman med just Nina Simone, för övrigt grymt skickligt samplat av Timbaland många år senare :)

Wow, nu har vi haft kultur så det räcker. Men vad gör man inte för att slippa härja med sociologiuppgift som är svår att mobilisera inspiration och intelligens till. Det är något som saknas känner jag.

Yes man!

26 maj 2009

Wow, vi såg en film i helgen som var förjäkla bra! Den hette Yes Man (recension på SvD, DN, Aftonbladet) och var trots Jim Carrey riktigt tankvärd och rolig och pinsam. Jag satt med kudde för ansiktet hela filmen igenom och hade svårt att riktigt titta på allt vansinne. Däremot så var just sektperspektivet intressant, att man så starkt kan bli influerad av en karismatisk ledare att man skapar interna beslutsmönster och principer som styr hela ens tillvaro. Dessutom så trodde Carl (spelad av Jim Carrey) att det var ett förbund som skulle ge otur om han bröt. Han hade lovat sig själv att säga Ja till alla förslag och frågor och det gav en hel del märkliga situationer :)

Jag blev lite nyfiken på de krafter som går att utlösa och om man kan använda sig av detta i fredliga syften, i det godas anda med en öppenhet om målet och vägen. Det skulle kunna vara ett effektivt sätt att bryta på negativa mönster eller destruktiva beteenden, både på jobbet och privat. Jag måste definitivt studera mer sekt-teori. Sätt upp det på listan ;)

Återigen, förståelse och reflektion behövs

24 maj 2009

Jag samlar just nu en massa intryck för att skriva min intersektionella rapport. Jag har kommit på att jag vill bidra med förslag på åtgärder för att minska ojämlikheter och orättvisor i samhället. Receptet är förståelse och reflektion för ett ökat medvetande om vår gemensamma situation. Det roliga var att jag läste en insändare, se SvD1 SvD2, DN1 DN2 , SAP som några S-företrädare skrivit om orättvisan i att borgerliga partier kan dra ihop mer valkampanjspengar och därmed kunna köpa mer reklam inför valen, artikel på Svt . De menar alltså att de med störst plånbok vinner om vi inte sätter käppar i hjulet för dom.

Hallå!

Ett exempel på att leva i en värld som styrs av vissa mekanismer utan att förså hur dessa mekanismer funkar. Det har alltid varit så att den med mest pengar och mest makt tagit sig fram och vunnit flest gånger. Tyvärr är sagorna om Davidar som slår Goliatar ur underläge alldeles för få. Vi fokuserar på dom när dom uppstår så vi tror att de uppstår regelbundet och ofta, men tyvärr är den franka sanningen att heterosexuella vita män från medelklass och uppåt med god utbildning mycket pengar och mycket makt vinner. Vårt samhälle är inte ett skit vackrare än så! Som tur är så bryts detta upp i vissa fall, kanske fler och fler fall. En färgad president (som dock officellt är hetero) för världens ännu starkaste nation är ett trevligt litet undantag men det kommer inte att vara länge. Vi landar snart i den traditionella världsordningen för nya beteenden och tyckanden tar tid att ändra.

Tills dess får Baylan, Börjesson och Ahlsten inse att mest pengar vinner :)

Sen undrar ju jag om det är en freudiansk listning av deras namn, med S-M-V i den ordningen ;)

K1 är dött…

20 maj 2009

Vilken match! Jag hittade en helt ny kampform i tungviktsklassen igår kväll! Det var elakt och tjuvgrepp och vinna eller dö. I röd ringhhörna, i en giftig blodröd klänning hade vi Gabrielle Solis, och i blå ringhörna frustade en plastikfixad och guldglittrig Edie Britt. Matchen gällde att samla flest drinkpinnar under en timmes tid på en singelbar :) En studie i kvinnlig list och manliga hormoner, resulterande i de mest fantastiska resultat.

Gabrielle, min personliga favorit, vann överlägset på en raggningens knockout, men stannade inte länge för att fira segern utan drog iväg till sitt senaste offer som hade egen yacht och jättefötter ;)

Så, K1 är dött…

När linjen är en yta är en volym

19 maj 2009

Hoola makarona. Nersjunken i soffan, barnen i säng, nyss hemkommen från en fantastisk show som sexårsgruppen satt ihop :) Emilia sjöng solo och gjorde det grymt bra, hjärtsmältande modigt och fint.

Ingenting på TV eftersom In treatment just slutat, så jag slog igång en gammal inspelning jag gjorde av en dokumentär om Stephen Hawking. Att se på ett naturvetenskapligt program om forskarnas jakt på teorin som förklarar allting samtidigt som jag skriver offertmaterial och bloggar är en utmaning. När de kom förbi alla pseudocoola bilder av elektronkanoner på CERN-labbet och istället började prata om att universum inte är tredimensionellt utan sannolikt elvadimensionellt vaknade jag dock till rejält.

Jag har ju min egen teori om att all kunskap och förståelse går att beskriva som olika dimensioner som är svåra att direkt överföra mellan människor, och som kräver reflektion och samtal och dialog. En person som tänker som en linje har fruktansvärt svårt att förstå en person som tänker som en kub. Den extra dimensionen som kuben ständigt använder sig av funkar inte hos linjen och de resonemang som kuben gör blir bara förvirrande och frustrerande. Det gäller att få linjen att lockas över till att tänka som en yta eller kub, och det sker aldrig genom att någon berättar hur det är, utan snarare att personen lockas till action som går att reflektera över och därigenom skapa större och större förståelse. Nåväl…

I dokumentären framgick två rejält heurekiga teorier.

1) Dels att vi inte ska tro att dimensionerna hela tiden ska vara större och utåtriktade från våra tre rumsliga dimensioner. De kan snarare vara inåtvända, såsom att leva som en kub och inte fatta att det finns ytor och linjer. Så har jag aldrig någonsin tänkt. Jag har alltid förutsatt att en kub vet om sig själv och sin uppbyggnad av ytor, linjer och punkter.
    Om detta ska kunna omsättas i förståelse så ger det ett helt annat perspektiv, och oavsett var vi är behöver vi öka vår förståelse om oss själva för att anpassa vår kommunikation åt olika håll i dimensionskedjan :) Det är alltså inte uppenbart att en yta förstår en linje, eller att en kub förstår geometri och dimensionsteorier ;) Det senare som jag själv fått bevisat vid tillfällen utan att då fatta det…

2) Det vi ser omkring oss är inte alltid det vi tror att vi ser. Du tycker att det är en uppenbar sanning, men det är inte alltid lätt att tänka på. Alltför ofta (se mitt misstag i punkt 1 ovan) tar vi saker för givna. Ta exemplet där jag ser en grön vattenslang på avstånd. Det ser ut som en linje, och jag behandlar den som en linje i mitt beteende och mina handlingar. Om jag går närmre och studerar den i detalj ser jag att den dels har en yta som har längd och bredd och består av färg och material. Dessutom ser jag att ytan skapar en volym i form av en utsträckt cylinder. Det är denna cylinder som ska transportera vattnet vi ska skicka igenom för att stänka ner grannbarnen med när de pallar äpplen i trädgården :) Det som såg ut som en linje var alltså en volym och vi har expanderat ett endimensionellt objekt till ett tredimensionellt. På samma sätt anser forskarna att de extra dimensionerna finns i mikroperspektivet och att vi behöver gå inåt för att via supersymmetrin hitta fler dimensioner.
    Om det gäller kommunikation och förståelse så innebär ju det att när vi ser personer som vi tror att vi förstår och som vi kommunicerar med på ett sätt som funkar för situationen, så kanske det är helt fel. Det kanske finns andra dimensioner som går att upptäcka om vi går närmre och studerar personen och dennes resonemang ytterligare. Dimensioner som jag inte riktigt kan se och fatta.

Så, beskrivningen beror på mätinstrumenten. Om vi mäter efter linjer så ser vi linjer, men om vi försöker bortom och bakom så kanske det uppstår andra dimensioner. Hur dessa ser ut vet vi inte förrns vi ser dom, men jag är helt övertygad att vi kommer att veta när vi träffar på dom.

Nu ska jag ut och upptäcka mänskliga universum ;)

Det tar skruv

19 maj 2009

Ov så fort det kan gå ibland. Igår skrev jag upprört om tystnad från bloggvärld och eftersökte mod. Idag skriver Aftonbladet om just Det saknas mod, inte pengar angående övergrepp mot kvinnor i Sverige.

Ibland sker saker naturligt :)

Dags för nästa utmaning

19 maj 2009

Nu när RIFO och DIFO krävs nya utmaningar för fotografen. Jo, vi har ju en kollektionstävling i klubben i höst, men ingen riktigt vass tävling med många deltagare och nya perspektiv. I och för sig spelar inte det så stor roll eftersom Sundsvalls fotoklubb har så grymt duktiga fotografer att jag sällan placerar mig. Blev dock trea i färg påsikt i våras, och jag fick med en färg digital i rikstävlingen RIFO där alla (nästan) svenska fotografer deltar.

Men nu siktar jag mot Photographer of the Year 2009 som ska kora en mästare i det de kallar The worlds biggest photo competition. De har många olika klasser, både traditionella bilder med restriktioner på digitalt arbete och helt fria kreativa klasser för photoshopentusiasterna. Sista inlämningsdag är 30 september så se till att skjut många bra bilder i sommar så att vi kan vara med tillsammans ;)