Arkiv för månad augusti 2009

Heliga kor och oro i leden

25 augusti 2009

9153432002Efter en veckas semester med barnen, som för övrigt innehöll en arbetsresa till Stockholm med Emilia som ledsagare, avslutades veckan med födelsedagskalas, som minnesvärda läsare uppmärksammat på annat ställe :) Tack för det! Att bli väckt på morgonen av tramp i trappen och skön sång ljudande i huset är fantastiskt :) Att få presenter är också det rätt nice. I år fick jag bland annat en bok som heter Gör dig kvitt dina heliga kor av Dr Camilo Cruz. En bok, som till sin lätthet liknar Vem snodde osten? vilken också använder tydliga metaforer och fabelliknande berättelser för att förmedla kloka tankar och råd till läsaren.

Jag har precis satt igång med den här, mitt i all annan läsning, men den är ganska kul och handlar om att vi alla bär på heliga kor som hindrar oss att nå framgång, men som vi är för fega eller för okunniga att slakta. Det gäller att se bortom kossan och hindret för att nå det vi vill och drömmer efter. Det kan tyckas att det låter mycket do-it-yourself-amerikanskt och visst är det så, men samtidigt finns det tankeväckande delar som fått mig att fundera även om jag bara kommit en bit in i boken :)

Och oroliga kollegor möter jag dessa dagar. Hemligheten jag gick och bar på och ljög om var att min chefskollega sagt upp sig och slutat. Det är liksom jättetråkigt och jättekul på en och samma gång, precis som det är i avslut som börjar något nytt i stället för att avbryta eller avsluta något. Det är en enastående möjlighet för honom, och helt rätt i tiden, hade nog kunnat ske tidigare också, men samtidigt en stor förlust för oss såklart. Det senare ger definitivt upphov till mängder av konsekvenser, både strukturella och kulturella. Han ersätts inte enkelt kan jag säga, och just nu jobbar jag dubbelt med allt! Mitt uppe i detta allt, där jag försöker hålla huvudet kallt för att överleva och prioritera rätt, möts jag av en hel del osäkerhet och frågor. Det kan vara slumpen som gör att mycket upplevs som otydligt och oklart efter semestern, men det kan också vara oro under denna förändring som väcker ett behov av att dubbelchecka och försäkra sig om att det finns svar på frågorna. Det kanske är så enkelt att det bara är för att se om jag finns där :) Och det gör jag ju. Just nu sitter jag på tåget hem från Stockholm och finns, och attesterar tidrapporter ;)

Så vad av allt detta innehåller några av mina heliga kor? Jag funderar på det för närvarande ;)

Grazie Uno! Grattis Uno!

14 augusti 2009

Vilken start på dagen, suck. Hade sagt att jag skulle vara på jobbet strax efter åtta men blev sen redan i samband med uppvaknandet. Hade en seg stund innan frukost med kval om val av kläder och glasögon för att passa dagens möten och samtal :) Jag råkade dessutom få deo på ena bröstvårtan vilket störde rutinerna markant, ni vet säkert vad jag pratar om och hur jobbigt det är ;)

Idag är det namnsdag för en siffra, och det sker inte ofta! Det är Uno, siffran ett, som har namnsdag och vi hyllar den/honom lite extra. Vi har tårta på kontoret om någon är intresserad ;) Mia påminde mig också om klockslaget 12:34:56 och när jag tyckte att det ju skedde varje dag berättade hon att det dessutom var 07-08-09 vilket gjorde att jag insåg att det var en speciell dag. Då hann jag inte reagera men nu ska jag gå och käka tårta :D

Skoj skoj…nästan jämt…

Visste du det – Beteende #2 – Havandeskapskärlek

13 augusti 2009

Efter en sommar med korsord som varit alltför lätta (ha) och lös- och hårdkokta deckare av alla de slag kom jag således hem och råkade på den här coola boken på nattduksbordet; (O)logiskt:varför smarta människor fattar irrationella beslut av Dan Ariely. Jag var trött efter en långkörning och tidig jobbmorgon men återigen förhäpnade mig denna bok :) Jag läste ett kapitel innan jag skulle sova, och den lät mig sedan ligga vaken en stund för att tänka igenom det jag nyss läst.

Vi människor har, enligt Ariely, en synnerligen märkligt stark kärlek till de saker som vi äger, och den gör att vi värderar våra ägodelar högre än de som inte äger dem. Det gör bland annat att vi vill ha mer för vår bil än vad andra är beredda att ge för den, att vi tror att vi kan sälja huset för mer än det är värt osv. Det är ju lätt att tolka detta som affektionsvärde och att de prylar jag äger betyder mer än bara pengar, men i boken beskrivs exempel som visar att det inte alls handlar om att jag värderar den spruckna krukan med farmors aska högre än antikhandlaren. Ariely berättar om ett experiment på ett universitet där de lottade ut basketbiljetter till studenter. Alla dessa studenter fick satsa mycket tid och kraft för att ens få delta i utlottningen så det var endast de mest engagerade basketentusiasterna som till slut drog lott. Det borde innebära att alla värderade en basketmatch någotsånär lika. Åtminstone borde fördelningen av intresse spridas jämnt mellan de som fick biljett och de som inte fick biljett. Det som framkom var dock att de som hade biljetter krävde ett över tio gånger högre belopp för att släppa sina biljetter än de som inte fått några biljetter var villiga att lägga ut för att köpa. Om försökspersonerna agerat rationellt hade de gjort statistiskt sett liknande beräkningar och landat på liknande belopp, men nu påverkades de kraftigt av huruvida de hade en biljett eller inte. Att förlora en ägodel smärtar och kräver en större kompensation alltså :)

Tänk er in vilka situationer det här kan innebära på jobbet och livet i övrigt – Nu har jag den här arbetsplatsen, och jag vill inte byta den mot någon annan. Jag får för mig att det här är den absolut bästa platsen på kontoret ;) Där har vi kanske en del av problemen med många av flyttarna på våra arbetsplatser. Nej, det där är mormors plats, hon brukar alltid sitta där!

Jag läste parallellt med detta om delaktighet och medarbetarinflytande. Tanken om ägarskapet slog mig även i det fallet – Det är jag som är chefen och jag har fått den här makten, vilken jag har lärt mig att älska. Den släpper jag inte ifrån mig frivilligt. Att kalla till arbetsplatsträffar, arbeta med delaktighet, delat ledarskap m.m. är omöjligt om vi inte lyckas locka våra chefer till att frivilligt släppa ifrån sig det de äger :) Vilket inte är så lätt alltså. Detsamma gäller ju åsikter och uppfattningar om sakers tillstånd. Hur en verksamhet fungerar, vad som är effektivt i ett arbetsmoment, hur jag ska bete mig i dessa situationer – alla är de uppfattningar och förståelser som jag bär på, och jag har ofta fascinerats vilken kraft vi människor lägger ner för att undvika att ändra åsikt, eller byta vana :) Med Arielys perspektiv får vi ytterligare en beskrivning av orsaker bakom.

Den enda situation som motsäger teorin (!) är äktenskapet :) Det borde ju vara så att en man älskar sin kvinna mer och mer, och en kvinna älskar sin man mer och mer (eller i kanske helt andra konstellationer eftersom jag inte är inrotad i en gammaldags gendersexualitet :) ju längre de lever tillsammans, och därför borde vägra att släppa taget om varandra ;) Eller är det på grund av kärleken till havandet av något som gör att så många trots allt är fortsatt gifta ;)

Jag ljuger så bra

12 augusti 2009

Jag fick en fråga idag om vilka hemligheter jag bär på :) Oj, det är många det, tänkte jag, men kom inte på så många. Däremot ville jag inte gå in på vilka dessa i minnet lagrade hemlisar jag råkade skriva om igår, så jag ljög. Jag sa att det är en ny hemmabioreceiver jag letar efter, och att det blir höstens snackis. Det är i och för sig sant och jag tror att det står mellan en Yamaha eller en Denon (HiFi-klubben kommer med ny katalog snart ;), men nu var det ju inte det jag menade.

Den person som frågade är ju heller inte dum, utan tyvärr rejält jäkla smart, så risken är stor att min lögn inte gick hem alls, och efter läsning av den här blogposten framgår det ju tydligt att, hrm, jag ljuger vilt. Därför är det nog bäst att inte posta det här inlägget alls.

I’m back, suck

11 augusti 2009

Fasen att ingen uppfunnit den oändliga semestern :) Jag lovar, jag skulle älska den! Dagar med strandpicnick och ett korsord. Värme och lyckogörande sol. Sånt som jag kan tänka mig att fylla mitt liv med. Trots att det varit regnigt och dåligt väder i juli, så har vi lyckats följa det varma vädret runt Sverige. Hade en vecka med 25 grader i Tärnaby/Hemavan förra veckan som var helt fantastisk. Bäcköringsmete med tjejerna är en ny höjdare. Jag hann ju inte fiska nåt själv, men att se deras glada miner när de fick öring på kroken var en upplevelse, liksom den sura minen när syrran fick fler :) Konkurrens, vi kommer aldri ifrån den :D

Nu är livet tillbaka på Storgatan 16 i den normala trallen, och som på ett trollslag kom magknipen tillbaka. Helknäppt. Inget igår, men i dag efter maten knep det till och sen hade jag en timmes magont. Bytte till den normala jogerten i morse, kanske det är den!? Drack sjukliga mängder kaffe igår, kanske det är där felet ligger!? Har suttit med bokslut och ekonomisk rapport för jul, det kan väl inte vara det som spökar!? Jag ska föra lite statistik nu så får vi se ;)

Och vilken märklig höst det kommer att bli. Jag känner det på mig, och jag bär på fler hemligheter nu än jag gjort på länge. Jag är rätt värdelös på hemlisar för jag har så dåligt minne att jag glömmer bort att skilja på hemlisar och öppen information, och vilka som är delgivna och inte. Det gör ibland att jag inte säger ett pip om nåt till nån :) Jag är sålunda ganska så dåligt på att skvallra… men som sagt, oj vad det kommer att hända grejer…