Arkiv för månad december 2009

What A Christmas

22 december 2009

Wow, vilken julklapp från Ulrika Schmauch :) Ett A i metodikdelens första uppgift i julklapp. Överhuvudtaget väldigt proffsigt är ord som hon nämnt och det värmer ju så det känns som starkvinsglögg i magen :D

Jag trodde att metod inte var min grej, och att observationen av bloggbesökare och kommentarer på bloggen inte skulle vara tillräckligt observerande utan snarare draget åt dokumentanalyshållet, men så var det alltså inte.

Wow vad jag blir glad!

Vi är roliga vi människor

12 december 2009

Fantastiskt roligt att studera oss människor. Jag är på slalomläger i Vemdalen och har sett samma fenomen vid två tillfällen ikväll. Vid middagen satte vi oss vid ett bord, jag menar vi är över 100 personer, med människor vi bott med på Kåbdalislägret. Kul att prata mer med dom var känslan. Bordet fylldes på och platser reserverades för andra som ännu inte kommit. När bordet var fullt började de längst ut på kanten att ställa fram fler stolar så att fler skulle få plats. Det är ju synd om inte han kan sitta med oss, och hon, också dom två… Det var ju uppenbart att alla de som vi kring bordet kände skulle få plats på hörnet, men ändå försökte vi med trolleriet :) Märkligt, men ganska gulligt ;)

Senare, efter maten, uppstod samma scenario i baren. När vi kom dit satt redan ett gäng på 8-10 personer i sköna fotöljer och avspisade något gott i genomskinliga glas. Vårt gäng hittade en oockuperad samling fotöljer som vi  sköt dit, och utökade den ring de redan byggt. Vi fortsatte att bredda ringen tills den var så stor att det var svårt att höra någon annan än den som satt närmast till vänster och höger :) Syftet att alla skulle vara med innebar att färre kunde prata med färre, och därför hade vi mindre kontakt än vad som vore fallet med fler subgrupper som satt för sig själva :) Märkligt, men sett utifrån ganska gulligt ;)

Jag blev lite nyfiken på anledningen till vårt beteende. Varför vill vi utöka gruppen hela tiden, och varför är vi rädda för att det ska vara fler smågrupper? Kan det ha att göra med en naturlig drivkraft bakom samhällstillväxt, och att vi alltid blir starkare ju fler vi är. Samtidigt så blir vi ju så specialiserade av makrobyggen, se både Weber och Marx fast på olika sätt, så det blir rätt tråkigt att vara en liten osynlig del av det stora.

Är annars väldigt glad över dagen. Den bästa skiddagen den här säsongen. Klart väder med blå himmel, ingen snö men en minusgrad som gav perfekt underlag. Glada människor och skön åkning, både i bana och fritt. Se själv…

Vemdalen

Facebook skrämmer

10 december 2009

På två dygn har det rasslat in folk som vänner på Facebook. Skumt och fascinerande. Det kommer kommentarer om egentligen ingenting annat än att jag gått med i Facebook. Jag får läsa massor av nyheter om alla de som accepterats som vänner. Inte bara nyheter utan allt som dom gör (och låtit oss se :) från att koppla sig med andra vänner till att kommentera den rådande aktiviteten; matar katten, skriver inlägg, dricker sprit, sätter på sekreteraren (antar att hon hade en robot på jobbet ;) eller andra intressanta förehavanden som vi omvärld vill hålla koll på :)

Jag har gått med i Brynäs, eller som vi säger på fb, blivit en fan av Brynäs sida :) Detsamma för Sundsvall 42 och Guldlänken som är lit intressant. Stressen hårdnar ju fler som pumpar in smaskigheter i min news-feed och ju fler som requestar min vänskap. Det tjongar och plingar i iPhonen som aldrig förr. Det är nämligen så att det som händer syns i fb-appen, men det genereras också ett mejl så det piper och tjuter i mejlkorgen också ;)

Men trots detta så är det rätt skoj faktiskt :D

Peter Axelsson | Skapa en profillänk

Så drygt med vattenskada

9 december 2009

Fy, usch och blä. Det är drygt med vattenskada. Under tiden hemma, innan jag börjar på riktigt på IT-arkitekterna har jag försökt göra några knop i huset. Jag har målat hallen och till och med målat och satt upp listerna igen :) Jag började riva innertaket förra veckan. Allt gick bra tills jag kom till hallen. Där uppenbarade sig en stor vattenpöl på ovansidan plasten, därsom under isoleringen. Inte lite fukt och att det känns blött. Nej, rent och skärt vatten. Det är inte ofta man ser…

Där började strulet, som det så ofta gör när man hittar oönskat vatten i ett hus. Var kommer det från? Vilken skada har det gjort? Hur länge har det hållit på? Hur åtgärda felet? Sist men inte minst den mest spännande frågan av dem alla; Täcker försäkringen? I den sista frågan var Folksam säker. De bestämde direkt att det inte var någon försäkringsskada, så de utredde inte ens felet utan valde vägen att låta sig  överbevisas istället för att hjälpa mig att reda ut felet för att se hur vår fortsatta relation skulle skötas rent ersättningsmässigt.

Suck och stånk och stön. Visst är jag utbilda byggnadsingenjör, men inte sjutton har jag koll på fukt och ventilation och byggteknik från mitten av sjuttiotalet. Jag sökte hjälp hos Anticimex som en extern expert för att reda ut felet. Därefter skulle jag veta om Folksam var ansvarig eller ej, och hur jag kunde fixa det som var fel. De lovade ringa men hörde inte av sig. Efter en påringning så var handläggaren magsjuk men skulle ringa så fort som… Jaja, att det droppar vatten i mitt golv verkar ingen bry sig om, buäähh…gråt grin :)

Hjälten för dagen finns inte hos Radiotjänst utan hos Ocab. Jörgen kom när han avslutat sin kopp kaffe och var här i en dryg timme, och fick på köpet ett litet mysterium för både det nedre kallutrymmet och den övre vinden är fuktiga med kondens på insidan plasten :( Var fukten kommer från och varför den inte ventileras ut löste vi inte idag. Det kanske är klimatproblemet försökte jag, men den var lite för enkel att skylla vattendropparna på och sånt går inte en riktig expert på :)

Det är inte så stora skador på huset. Inget virke är egentligen angripet utan endast lite fuktigt här och var. Lite påväxt på någon isoleringsbit gick att se men det torkar bort om vi kan få bort källan till fukten. Jag har köpt en hygrometer på Clas Ohlson med tre givare. Den funkar suveränt och är väldigt smidig att använda. Tre givare, en i vardera kallutrymme och en i vinden. Just nu visar de lite olika värden, men att det är 84% luftfuktighet i kallutrymmet vi har problem i och med 2,3 grader celsius, det är inte riktigt bra. Nästa steg är luftavfuktare och ökad ventilation i dessa utrymmen. Jag längtar till kallare period med torrare luft så att vi kommer ifrån den regnskogsliknande luft vi har i sura november.

Innertaket ska jag sätta in ändå, med Vinga Vision Plate spotlights i I-balksmönster med renässansartat mönster och lite daVinci-inspirerade perspektivbluffar :) Man gör sig inte roligare än man har…

Pssst…en liten hemlis

8 december 2009

Ja, en liten hemlighet på mörka tisdagskvällen. Som den sista människan på jorden har jag också gått med i Facebook :) Det inser jag när det vällde fram kompisar som någon ville att jag skulle kontakta eller bjuda in eller nåt. Mina asociala sidor fick fullt spelrum och skipade alla dessa första friends-sidor, brrr. Jag hade inte ens kommit in, och var ju helt naken. Ingen profilbild, ingen info om mig, ingenting, och då ska jag hiva runt en massa ”Hej, kom och lek med mej”. Nej, då tillät jag mig att vara lite lätt bister.

Jag fick nån badge att sätta på min blogg också. Har’nte en aning om vad den ska vara till, så om någon har lite kunskaper om Facebook, please leave a message och berätta för mig, den lille facebook-lamern, hur det ska gå till :)

Nu är det vinter

7 december 2009

Äntligen har snön kommit :) Kanske inte hit till Granlo där det just nu är 6 grader ute, men till Nolby där Nolbybacken är full (nåja) av snö efter heroiska insatser av snöläggningsgänget förra veckan! Backen kommer att öppna för allmänheten på fredag och på tisdag körs första träningspasset, så imorgon får Vickan köra på snö på hemmaplan. Till helgen är det läger i Vemdalen så ny flyter det på. Ehh, dåligt ordval med tanke på vädret, jag menar så nu yr det framåt :)

nolby_premiar_09[1]

Bilden är fräckt stulen från www.nolbybacken.nu med ambitionen att locka åkare och liftkortsköpare :)

Den nya rubrikbilden är från Hamra för några veckor sedan. Det var endast en backe öppen och liften till grannbacken var iskall och infrusen. Inget man ville sätta sin svagklädda rumpa på direkt ;) men fina motiv till stilistiska bilder var det däremot.

Klart och betalt

6 december 2009

Jo, med karaktär, en kopp te och enormt med tålamod så går det vägen. Jag är klar och inlämnad och har publicerat mina alster på sociologisidan. Det blev ganska bra till slut och jag tyckte att det var lite kul att hitta de sociologiska teorier som går att finna i hur vi bloggskrivare och vi besökare beter oss för att tillfredsställa de behov vi har. För det är ju det som allt handlar om i slutändan, att få sina behov tillgodosedda. Vill jag synas, vill jag tycka och påverka, vill jag etablera en relation, vill jag lära mig saker eller vill jag helt enkelt få mitt lysmäte av skvaller och andra människors framgång och elände tillgodosett?

Oavsett så driver det oss genom bloggar och andra kanaler i jakt på det vi är ute efter. Dokumentstudien har indikerat att volym visst driver kommentarer, men också beteendet hos den som skriver bloggen. Dessutom så är det ju så att om jag kliar din rygg så kliar du min, och att skriva kommentarer på andras bloggar och göra sig ett namn och locka besökare och samtalspartners till sin egen blogg är framgångsrikt.

Om det är nu det man vill alltså :) En dag som denna vill jag bra frossa i att Granlo BKs 02-tjejer vann sin första innebandymatch idag. I Fränsta slog de Sundsvall med 3-1 efter 99 måltorra minutrar under hösten :D Att spelarna dessutom hade extra kul och sprang extra fort när de fått göra några mål gjorde mitt pappahjärta extra varmt och gott. Ibland behöver inte livet vara så stort ;) Kolla så glada dom är!

Emilias-innebandyvinst-2009-12-06

Fasen vad less jag är

6 december 2009

Urk, vad det går tungt. För att fly undan den svåra och tråkiga sociologiuppgiften gör jag vad som helst. Till och med skriver ett blogginlägg om ingenting för att komma undan ;) Jag borde ha ett litet block jag kan sätta streck i, precis som Vican, för jag är en mästare i att göra andra saker för att skjuta upp det jag måste.

Men, men, nu går jag ju i terapi och försöker arbeta med att inte döma mig och mina brister så hårt, så jag älskar mig ändå, och försöker verkligen att göra uppgiften fullt ut även om det tar emot. Jag har kommit bra på väg och bör vara klar med marginal innan midnatt :) Snart kommer materialet ut till alla er som suttit och väntat ;)

Koncentrationstrick

4 december 2009

Vilket trick jag och Vican kom på igår. Hon satt med mig och Emilia och åt eftermiddagsmellanmål – oboj och pappas nybakta mjuka limpor :) Efter mellis skulle hon göra sin engelskaläxa men hade grymt svårt att koncentrera sig när jag och Emilia satt bredvid och pratade. Hon provade hörselkåpor och musik men inget hjälpte. Då tog jag fram ett anteckningsblock, skrev rubriken Störningar och sen fick hon sätta ett streck varje gång hon blev störd.

Poängen var att hon direkt efter det skulle tillbaka till läxan istället för att delta i det som var upphovet till störningen. Strecket i boken blir bara en bärare för vanan att gå tillbaka till det man höll på med innan man blev störd :) Smart va? På matten idag på skolan blev det femton streck, och sen tillbaka i boken. Jag tror att jag är något stort på spåren här ;)

Någon som har ett liknande eller bättre trick?

Lucid dreaming – igen

3 december 2009

Natten som gick hade jag en till medveten dröm. Jag drömde att jag körde bil och var trött och okoncentrerad. Det var svåra körförhållanden och jag hade svårt att koncentrera mig. Plötsligt kommer jag över på fel sida vägen i en högersväng och tar i vägräcket med bilen. Den studsar i ett par gånger och jag får sladd. Då inser jag att det inte gör något, för jag drömmer ju :) Vi kör ut i spenaten och sen upplöses drömmen. Märkligt hur man kan paja en dröm för sig själv ;)

För övrigt ägnar jag tid i hallen med vattenskadan och reflekterar över livet. Hur stort allt kan bli men hur litet det ändå är i det långa loppet, då helt andra saker är stora och viktiga – egentligen ;)