Arkiv för månad februari 2010

Pidagen snart nära, larmdagen är över

19 februari 2010

Det är mindre än en månad kvar till pi-dagen, fjortonde mars, 3-14 :) Vi håller alla på att planera för festligheter och vördnadsaktiviteter för att visa vår respekt och kärlek till 3,14159265… Det ter sig lite olika var i världen man befinner sig, och var i idéhistorien man befinner sig, men firar gör vi, kvinna och man, vuxna och barn, små och stora, kuber och kvadrater. Det kommer att bli skoj :)

För en vecka sedan var det 11 februari. Den gick mig förbi, och jag har bra försvar för detta som ni kommer att se senare. Fler av institutionerna runt det europeiska larmnumret 112 firade dagen som sin egen; SOS Alarm, MSB, Polisen och så krisinformation.se som twittrade ut nyheten,  På räddningstjänstbloggen nämns dagen med en intressant reflektion om behovet av att finnas listad på hitta.se så att räddningstjänsten ska hitta dig vid olycka. Bra ansats med knasigt tänkt kanske. Det verkar vara många som inte vet att det är 112 som gäller och det är ju rätt olyckligt. Något som barnen kan som rinnande läsk. Två ögon, en näsa och en mun. Två ett ett…eller jädrar, så ar det ju inte, att jag alltid ska tänka fel…

Att jag missade att fira dagen beror på att jag var säker på att vi skulle använda 1 december, 1/12. Men EU verkade visst tänka helt up poch ner (!) och beslutade att det är 11/2 som ska vara dagen som gäller, så jag missade hela eventet med en hel vecka, suck. Vi får se om jag kan ta mig upp ur denna mentala svacka innan helgen ;)

Det som är spännande med 112-dagen är att oavsett vilken av varianterna vi väljer, min eller EU:s, så gäller att dagen+månaden blir 13. Alltså, 11+2=13 och 1+12=13 :D Sånt gillar jag, och eftersom tretton är ett oturstal så är ju ekvationen fulländad, vid olycka och otur så ring larmnumret som kopplar dig till 13 som tal och räddningen som hjälper dig!

Larmnumret följer följande formel: 100a + 10b + c = 112 med a=1, b=1, c=2.  Dessutom är 10a + b + c = a + 10b + c. För vilka fler datum funkar detta, och enligt ovan för vilka a,b,c gäller formeln? Vi kan förenkla formeln ovan och får då 10a + b = a + 10b, förenklat igen 9a = 9b, och förenklat igen a=b för tal 1-9 (eftersom det med a=b=0 skulle bli ett ensiffrigt tal)! Det innebär att det är helt irrelevant vilket tal c är, 0-9 så länge a=b. Vi får då en talserie som följer reglerna ovan som börjar med 110, 111, 112, 113, 114… och 220, 221, 222, 223… och 330, 331… till 990, 991… För datum gäller ju lite andra regler vilket ger en begränsning som ger serien ett annorlunda och mycket mindre format med de enda dagar som detta fungerar för som 1/11 och 11/1, 1/12 och 11/2. I ena fallet blir summan 12 och i andra blir summan 13. Kopplingen till religiös mystik, vardagsfolklore och det faktum att det inte bör vara tre likadana siffror i ett larmnummer gav alltså ett tydligt beslutsunderlag inför valet av 112 som larmnummer :)

Skönt att veta en sån viktig sak!

Jag har sett framtiden

11 februari 2010

I söndags åt vi middag med barnens kusin, fyller tjugo i år. Hon hade varit på semesterresa i Egypten och vi pratade lite om hennes och pojkvännens upplevelser. Hon berättade att hon lagt ut bilder på Facebook, så jag var snabbt framme med iPhonen och gick in på hennes sida och tittade på bilden hon pratade om, det var på en stor fisk i ett akvarium. Plötsligt ville fler av middagsgästerna se så telefonen gick runt och vi pratade om bilderna och fick höra historierna bakom :)

Jag insåg plötsligt att vi alla kommer att ha mobila läsare med oss var vi går. Däri finns mejl, web, blog, twitter, facebook och kanske telefon ;) Vi kommer att komma åt andra människors fotoalbum och istället för att ta med sig, eller plocka fram packen med fotografier, eller att ta fram cd-skivan för en förevisning på tv:n, så kan alla sitta och titta på de bilder de vill i den takt de vill. Den som visar bilderna kan berätta om de bilder som vi andra ser på, precis som det brukar vara. Skillnaden är att vi kommer åt bilderna var än i världen vi är, och alla kan se på bilderna samtidigt på sin egen läsare.

Om det är en iPhone, iPad eller något annat spelar mindre roll. Jag har skådat framtiden!

Freudianskt kroppsspråk

2 februari 2010

I ST imorse poserade Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt på bild på ledarsidan (läs). Fredrik till vänster från deras sida betraktat, och Mona till höger. Redan där väcktes en fundering hos mig om de tänkt ut denna placering :) En vänsterplacerad borgare och en högerpositionerad socialdemokrat.

Men det jag reagerade mest på var om denna uppenbara felplacering kunde hänga ihop med att de tog varandra i hand. Det är ju gemytligt tänkt att de båda rivalerna ska se ut som att de kan hålla sams och fightas renhårigt om posten. Tyvärr så skickade bilden helt andra signaler. Mona tvingas föra sin högra hand mot Fredrik och får därför en underarm som korsar hennes mage och skyddar eller sluter kroppen från mig som betraktare vilket kan tolkas som avståndstagande och distans eller att hon inte håller med om det vi kommunicerar. Ytterligare belastning till Monas nackdel är att hennes vänstra hand lätt kan lockas till att göra en dubbelhandshälsning vilket skickar signaler om makt, kraft och maskulinitet och det är kanske inte vad Mona är ute efter? Fredrik å andra sidan, han kan flytta sin högra hand bort från kroppen och när han låter vänster arm hänga rakt ner öppnar han således upp sin lekamen för oss betraktare. Det signalerar öppenhet och trygghet och vi får känslan av att han vill oss inget ont, detta är en vän. Spännande uppställning av dessa partiledare.

Det är således värt att ställa sig på vänster sida, även om man är en högerman :) Och för den oreflekterande läsaren så uppfattas ju dessutom Reinfeldt vara på den högra sidan bilden så det kanske inte är en Freudian utan en magnifik manipulation av fotostunden. I’m impressed :D