Arkiv för månad maj 2010

Så var B-uppsatsen klar

30 maj 2010

För några minuter sen skickade jag in det sista egna verket i årets sociologikurs. Jag blev klar med B-uppsatsen i tid, med sju minuters marginal. Jag var egentligen nästan klar redan i tisdags-onsdags men fick för mig att det borde finnas med en sammanfattning, en snygg innehållsförteckning och en avslutning med lite reflektioner :)

Nåja, jag är väldigt nöjd med resultatet, en studie av de förändrade förhållanden som präglar mötet mellan CSN och dess kunder när fler och fler tjänster utförs via e. Jag intervjuade tre personer på CSN, och uppsatsen handlar om deras upplevelser av kunderna och kundmötet. Det kan låta lite, men det gav väldigt mycket och i kombination med forskning och teorier kom jag fram till tankeväckande resultat.

Nyfiken? Ge dig till tåls några dagar tills jag blivit opponerad på, så ska jag publicera alstret :D

Sommarens orientering är startad

16 maj 2010

Ikväll tog jag och Emilia den första av checkpointarna på hittaut.nu. Den var enkel, mitt i Hedbergska parken, men bra att se hur pinnen ser ut och hur det fungerar. Nu ska jag försöka använda appen Trail till iPhonen för att kunna navigera till fler och svårare punkter. Det ska gå att ladda ner alla punkter i gpx-format via hittaut-sidan, men det är lättare att ta den direkt här – Sundsvalls gpx-punkter.

Registrera dig och kom ut i skogen :)

Tänk på tre saker…

9 maj 2010

Ibland är det svårt att slappna av. Tankarna rusar, känslorna spelar och minnen gör sig påminda. Ibland är det om det som hänt, ibland om det som kan hända. När det inträffar på kvällen kan det vara svårt att somna. Spelar ingen roll om du är fem eller femtio.

Jag har gett tjejerna uppgifter när det har hänt för dom. En gång fick Emilia i uppdrag att rita upp tre olika klassrum. I vart och ett gick det en sorts val, och då blev säkert klassrummet annorlunda beroende på typ av val :) Ikväll fick båda tjejerna ranka de tre coolaste och mest fantastiska målvaktsräddningarna de skulle kunna göra i fotboll! Fantasi är helt tillåtet och en rolig krydda när de sedan berättar. Vi har klätt gosedjur i olika kläder i olika färger, tänkt ut de tre smartaste grejerna att ta med till en öde ö, de tre bästa slalomtävlingarna osv.

Det finurliga är att tänka på något specifikt istället för det som håller dig vaken. Att på ett mini-meditativt sätt skala bort allt annat, och locka hjärnan in i ett fantasi- och dröm-tillstånd där det är enkelt att glida in i sömnen. Då förbättrar vi oddsen.

Tror jag ;D God natt!

Öppen utveckling av upphandlingsprocesser

6 maj 2010

Oj vad kul det är med Internet :)

Jag hakade på en öppen grupp på LinkedIn som startats i frustration över offentliga upphandlingar som slutat med att ett antal leverantörer angett 0 (noll) kronor i timpris och därmed blivit lägst och fått kontrakt med kunden! Peter Wranéus, CSO på Modul1, startade en grupp på LinkedIn för att samla konsultleverantörer som är intresserade av ett etiskt förhållande till både kunder och konkurrenter (läs hans blogg). Efter Försäkringskassans upphandling av konsulttjänster som vi deltar i (den är inte klar ännu) så intresserade jag mig för problemet med upphandlingsmodeller som utgår från pris enbart och möjligheten att nolla sig för att få kontraktet utan intresse att leverera. Märkligt scenario!

Jag hoppade in i en diskussionstråd om moral och offentlig upphandling och jag tror faktiskt att jag har en bra idé :) Leverantörer och kunder borde kunna utveckla effektiva och rättvisa processer för upphandling av konsulttjänster öppet och transparent för alla att delta i och se konsekvenserna av. Kunderna får hjälp av andra kunder och oss leverantörer att testa processen för att se hur den kommer att se ut, och det går att täppa till luckor och förbättra underlagen.  Vi leverantörer som vill ha ett ärligt och etiskt samarbete med kunderna kan då hjälpa till att berätta om möjligheter att utnyttja kryphål så att dessa täpps till och när anbudsförfrågan kommer ut har vi själva trängt in oss i ett hörn där det inte går att fuska!!

Open Innovation goes Bid Process ;D