Arkiv för månad januari 2011

Grattis Emilia

29 januari 2011

Grattis Emilia, min söta och coola dotter! Det är ju synd att jag inte kan vara hemma när du fyller år, men jag hoppas att jag kan busa och leka med dig ändå.. så här på distans. Om du har hittat hit så har du ju dessutom kommit en bra bit på väg på skattjakten som jag skickade ut dig på med hjälp av annonsen i Sundsvalls Tidning i morse.

Jag saknar dig och längtar hem så att jag får ge dig en grattiskram, men tills dess har jag en ledtråd till dig: Hemma hos dig där du minst anar det, skyddar höghusets alla väktare skatten. Hoppas det går bra, annars hittar vi den aldrig.

Jag drömde om effektmål och projektmål

26 januari 2011

Jag drömde en dröm inatt. Märkligt hur man kan hitta olika ämnen för sina drömmar, från jakt på marsipangrisar med sugrör och jordnötsringar till målformuleringar i verksamhet och uppdrag :)

Mål kan sättas på olika nivåer i en organisation, från målen för helheten till mål för enskilda grupper eller projekt. Mål (eller syftet med en verksamhet) kan vara direkta eller indirekta. Direkta mål är när en av fabrikerna sätter mål för sin lönsamhet eller sin produktionskapacitet som direkt kan kopplas till organsiationens övergripande mål om vinst och produktion. Indirekta mål är mål som driver på arbete som stöder den verksamhet som har direkta mål. En servicegrupp som ska smörja alla maskiner i fabriken, eller lunchrestaurangen som ska hålla alla som arbetar mätta och glada har inte mål som direkt syns i toppens direkta mål utan bidrar på olika tydliga sätt till helheten. Man ingår i en process som levererar ett slutresultat men det är några steg bort innan man ser hur man bidrar. Det här är ju allmänt känd problematik i all målstyrning men det är samtidigt här som vi ofta ramlar omkull i modellen och dess komplexitet i kombination med vår ambition. Om vi sen lägger till att mål kan delas upp i tiden så blir det ju en cool kvadrat av möjligheter. Mål för helheten på kort och lång sikt, mål för avdelningar ner till projekt på kort och lång sikt. Vad kopplas till vad om vi ska få spårbarhet och förståelse?

Jag tror att det är viktigt att skapa en bild av hur mitt projekts resultat (en produkt, en process, ett dokument, en utbildad person osv.) ska komma att användas. Den verksamhet som ska använda produkten har förväntningar och krav på produkten som jag måste se till att den uppfyller. Målet för produkten är att uppfylla dessa krav. Hur dessa krav är kopplade till de övergripande målen är inte min sak att ansvara för, men det är viktigt att jag förstår hur kopplingarna ser ut för att förstå helheten. De effekter som ska uppnås ligger också hos brukaren av produkten. Vad vill de uppnå och vad är syftet med att ta fram produkten? Vad i deras verksamhetsplan för att uppnå sina mål ska vår produkt bidra till att nå?

Med detta resonemang kommer alltid det jag levererar rent konkret ur en sektion, ett projekt eller en avdelning att landa hos kravställare, inom eller utanför organisationen. Målen för denna produkt är att uppfylla kraven och de behov som brukarna har. Effektmålen för produkten är att bidra till att uppnå mottagarnas egna mål eller strategier, att fylla syftet med produkten som en del i mottagarens högre, eller mer strategiska arbete. På det sättet kan vi se till att alla delar av en organisation stegvis bidrar med produkter och effekter i kopplingar mellan produkter-krav och effekter-mål hela vägen upp till toppen och ägarna, och hela vägen ut till användarna och köparna.

Lilla världscupen i Nolbybacken

25 januari 2011

Jag stod ju och frös och ledvärkade i Nolbybacken i söndags. Som fotograferande portvakt. När febern släppt och kroppen kommit tillbaka i form orkade jag sortera ut lite bilder från tävlingen. Det var bra ljus och jag stod på en halvhyfsat bra plats i några åk så några bilder är jag ruggigt nöjd med. Se själva på Nolby Alpinas Galleri.

Nellie Pierre

Ambition – hur tar man sig ur

23 januari 2011

Vaknade i morse med ledvärk och varm panna. Borde kanske ha stannat hemma men vi arrangerade slalomtävling och tjejerna skulle delta så det var liksom en stor apparat som rullade framåt med start kvart i sju på söndag morgon! Att ändra dess riktning var det inte läge för. Ambitiös som man är så bet jag ihop och åkte. Jag stod som portdomare och fotade samtidigt. Alla åkare. Och omgivningar och annat som var spännande.

När vi kom hem efter dagen mådde jag riktigt illa med feber och ont i hela kroppen. Jag duschade och gick och la mig. Jag tänkte att bilderna från tävlingen hinner komma ut på nätet en annan dag. Jobbmejlen kan jag checka imorrn. Läsandet i kognitionsboken hinner jag med. Jag valde att sova istället.

Kan man då säga att jag valde hälsan istället för ambitionen, och att jag la ner mina krav en stund? Eller är det fortfarande ambitiöst att sköta om sig på rätt sätt och göra det som är rätt?

Who knows…

A dream within a dream

18 januari 2011

Vaknade med ett ryck i natt. Det var kolsvart och trångt i sängen. Hjärtat pumpade frenetiskt, adrenalinet forsade genom ådrorna och jag var rädd, nästintill skräckslagen. Jag hade just blivit dragen i håret och slängd med stor kraft i backen. Och vaknat upp på golvet bredvid sängen med andan i halsen. Och insett att det bara var en läskig dröm.

Take this kiss upon the brow!
And, in parting from you now,
Thus much let me avow-
You are not wrong, who deem
That my days have been a dream;
Yet if hope has flown away
In a night, or in a day,
In a vision, or in none,
Is it therefore the less gone?
All that we see or seem
Is but a dream within a dream.
[Edgar Allan Poe, A dream within a dream]

Det roliga är att min upplevelse endast var en dröm! Jag vaknade upp i sängen, med täcket på mig, svettig och rädd och med hjärtat bultande. Men jag insåg att jag drömt att jag drömt att jag blivit dragen i håret och vaknat på golvet. Men det var alltså också en dröm, och i verkligheten låg jag i min säng och hade det trångt och varmt.

Hur kan jag vara säker på att jag inte drömmer nu?

Fotograferat och gjort annat ett tag

12 januari 2011

Wow, vilken skön julperiod det varit. Jag har gjort massor av roliga saker. Trots att jag jobbat och firat jul och nyår, arrangerat slalomtävlingar och fotograferat och funderat en massa…så har jag vilat och slappnat av :) Jag har slappnat av så till den milda grad att hjärnan på nyårsdagen började krypa själv (!) och påkalla uppmärksamhet ;) Jag fick gå undan och ta fram anteckningsboken och förbluffat se på när jag skrev och ritade och formade de mest fantastiska idéer som jag …hmmm… nånsin haft under mitt liv… tror jag :D Jag la grunderna till en fantastisk mix av kategoriseringar och abstraktionsnivåer kombinerat med situationer kring mellanmänsklig kommunikation och förändringsarbete. Det blev dock så jäkla stort att jag haft svårt att smälta och drabbats av tangentbordshäfta och inte fått ur mig detta på nåt vettigt sätt. Däremot har jag använt tankarna på många ställen och haft enorma framgångar. Jag har till och med (!) lyckats förklara de virriga idéerna för andra så att de har förstått och kunnat använda sig av modellerna. Bara en sån sak :)

Jag har fotat en hel del också. Nådde väl en femtusen bilder under jul och nyår och har haft ett massivt arbete att sortera och redigera och se till att de kommer ut på rätt ställen på det världsomspännade datanätet ;) Tjejerna deltog i Nolbyrännan under trettonhelgen och jag har lagt ut de bilderna på Nolby Alpinas Facebooksida och här på bloggen på Nolby Alpinas fotosida.

Är just nu mitt uppe i en tenta i kognition så mina magiska modeller får vänta på publicering ett tag, men den som väntar… :)