Arkiv för månad januari 2012

Kultur äter strategi till lunch

27 januari 2012

Jag trodde att det hette ”Kultur äter struktur till frukost” men hittade en skön artikel i FastCompany som heter just Culture eats strategy for lunch. Jag är inne i en extremt tidsinfarktad period just nu. Det är massor av aktiviteter och händelser på många fronter och jag som är så dålig på att delegera fastnar i en massa att-göra, och ändå tycker jag att får så mycket hjälp med allt :) Jag ska vara på handledarutbildning i två veckor i The Human Element och där kommer jag att vara fullt upptagen med att handledarlära mig 24/7 så jag det är mycket som ska fixas innan.

Men jag kan inte låta bli att läsa på Flipboarden och eftersom jag lyssnar på alla tweets från FastCompany så får jag i mig en massa bra saker, som just denna artikel. Den är inte fullkomlig, inte alls. Jag saknar till exempel mer djuplodande insikter om vad kultur är egentligen, och hur vi bör jobba med den från grunden. Det är lite för lätt att beskriva en av grunderna i Dynamic and engaged leadership utan att tala om hur vi når dit. Det är nästan så att vi riskerar att alla chefer som lyssnar på ett exempel som detta endast nickar och hummar med. Vi tänker ”nejmenatt, det där är ju jag på pricken och kanske några andra chefer hemma på Xyz AB, men några andra borde allt skärpa till sig!”. När vi inte kan beskriva vad som karaktäriserar dessa dynamiska och engagerade ledare så faller det platt.

Men, till artikelns stora försvar ska jag säga att den är fantastisk i att beskriva en korrelation mellan framgång och kulturell utveckling! Det är för lite diskussion om dessa kopplingar. Det är otvivelsaktigt så att en organisation är mer framgångsrik med en stark kultur som ingjuter trygghet och mod, uppmuntrar öppenhet och kontakt och som är tillåtande istället för dömande. Vi kallar detta organisationer i grön zon. Och tvärtom, en organisation i röd zon, där man påklistrat säger att det är högt i tak, där man knyter näven i byxfickan, snackar bakom ryggen och pekar ut skyldiga har fruktansvärt svårt att göra bra resultat. Därför ska den här artikeln höjas till skyarna och läggas till den hög av artiklar som tydligt förklarar kopplingen. Ju fler sådana, desto lättare blir det att skapa djupgående effekter genom holistisk utveckling som kan arbeta på alla nivåer. Samtidigt!

Jag vill ha fler exempel på artiklar eller undersökningar som bevisar detta, att kultur äter strategi till lunch, eller hur det nu var :)

En rolig liten app för friskvårdsmätning

22 januari 2012

Jag gillar ny teknik, men är inte så insatt. Det är liksom två motarbetande insikter för jag vill men kan inte :) När det väl händer blir jag dock väldigt glad. Som mina försök med Vattenfalls iphone-app King of the slope. Jag laddade ner den till telefonen, slog på den och gav mig ut i Nolbybacken för sedvanlig ungdomsträning. Med ungdomsträning menar jag inte träning av mig, trots att jag är en riktig ungdom, utan träning av mina två tjejer som kör slalom på allvar. Det visade sig att appen fungerade väldigt bra. Den mätte total tantal fallhöjdsmeter, räknade hur långt jag åkt och höll till och med kolll på max hastighet nerför backen. Det enda problemet är att jag ofta står still i perioder i backen för att se när tjejerna kör eller för att vänta in nästa åkare så att det blir fritt för att ploga bana igen. Det förstör snitthastigheten, även om den kanske inte är hela världen att ha koll på. Det viktiga är ju fallhöjdsmetrarna för det är ju dom som jämförs i statistiken och i tävlingarna ;)

Inser ju nu att jag måste uppgradera bloggen till ett tema med bredare textfält. Det här ser ju anskrämligt ut, även för den som inte är ett funktionellt teknikfreak ;D

Sover du tillräckligt mycket?

8 januari 2012

Så här på jul- och nyårshelgernas sista lediga dag innan allvaret börjar är det ett bra läge att reflektera lite. Många avger ju ett eller flera nyårslöften, men det är inte fler än en av åtta svenskar som har den här traditionen enligt SIFO. Tyvärr är det väldigt svårt att hålla dessa löften. Redan under januari spricker det för nästan 20% av alla som lovat något. Men om det är ett nyårslöfte du borde avge och försöka hålla så är det att sova tillräckligt mycket. Forskning visar att vi tar mycket stryk av bristande sömn, och att många av oss sover för lite!

Att löften spricker beror ofta på att de avgivna löftena brukar bli för stora och omfattande vilket kräver för mycket viljestyrka, och de är ofta orienterade mot inte-löften som är jobbigare att arbeta mot. Ett inte-löfte är ett mål som innehåller undvikandet av något negativt, som t.ex. jag-ska-sluta-röka eller jag-ska-dricka-mindre. De är svårare för oss människor att sträva mot jämfört med mer positivt och konstruktivt inriktade löften som innehåller ett nytt läge, som t.ex. jag-vill-må-bra eller under-2012-tränar-jag-på-gym. Med ett mindre omfattande mål ökar chansen att uppnå det och vi människor är bra på att bli beroende av positiva belöningar. Så ett tips skulle kunna vara att inte ha nyårslöften utan månads- eller veckolöften :) Tänk ett löfte jag-börjar-läsa-en-ny-bok-under-januari. När den sista januari nås och boken är köpte eller lånad och jag har läst några sidor så har jag nått mitt mål och belönar mig själv genom att berömma mig själv och unna mig själv något jag önskar, och att låta andra berömma mig (eftersom nyårslöften ofta är socialt transparenta). Nästa löfte för februari blir jag-har-läst-mer-än-halva-boken, och när februari är över gör jag samma belöningsrutin. För mars ska boken läsas ut och samma uppföljning i slutet. Om jag aldrig har läst en bok (för den nytillkomne bloggläsaren vill jag poängtera det som är uppenbart för mina kära stamläsare, att detta är ett rent hypotetiskt resonemang eftersom jag läser sjukt mycket böcker, även om jag skulle behöva ett nyårslöfte att läsa klart fler ;) så blir detta sannolikt ett lättare sätt att läsa min första bok än om jag skulle sätta upp nyårsöftet jag-ska-läsa-mer eller jag-ska-läsa-tio-böcker! Det verkar dock som att det finns en genväg till målet att läsa sin första bok, och det är att köpa eller låna julens stora favorit Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse (AdLibris). Jag har hört flera som inte läst en bok sedan högstadiet, som har läst den här från pärm till pärm okontaktbar från omgivningen.

Så ett nyårslöfte som handlar om sömn borde vara lätt att förstå och genomföra. Varför inte börja med att ta reda på hur mycket du sover? Anledningen till att det är viktigt att sova, och därmed också veta hur mycket jag sover är att det påverkar vår hälsa. I en artikel i Fast CompanyInfographic of the Day: So What If You Don’t Sleep Enough?beskrivs forskning på människors sömnvanor och dess konsekvenser på ett lite annorlunda sätt. Det är fokuserat mot verktyg för sömnhjälp men innehåller många jobbiga fakta. Det stöds av en annan artikel i The Washington Post – Scientists Finding Out What Losing Sleep Does to a Body där mindre sömn än sju timmar per natt ökar risken för övervikt, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes! Så enkla symptom som att hjärnan fungerar snabbare på oss som sovit tillräckligt, vi är trevligare och mer uppmärksamma är lätta att förstå. Det har vi alla upplevt själva, och som småbarnsförälder har jag full koll på sömnbrist och deras effekter ;) Men det är viktigt att ta sin sömn på allvar och försöka sova mer än sju timmar varje natt. Men märk väl, att för mycket sömn är inte heller bra. Det ger liknande effekter och bör också undvikas. Om du blivit nyfiken på sömn, läs Bora Zivkovics inlägg i Scientific American – Everything You Always Wanted To Know About Sleep (But Were Too Afraid To Ask). Den beskriver också sätt att undvika sömnstörningar på natten och visar hur man kan somna på ett effektivt sätt.

Jag har periodvis testat en app till telefonen (SleepCycle för iPhone) för att hålla koll på mina sömncykler under natten. Den ger mig bra uppföljning om hur jag sover och hur mycket sömn jag får. Jag verkar ligga på den rätta sidan. Hur sover du?

På samma våglängd

6 januari 2012

Sitter mitt uppe i finalen mellan Tre Kronor och Ryssland. Efter överlägsen start för Sverige spelar det ingen roll nu när förlängningen ska starta. Det är ju den som gör flest mål när slutsignalen ljuder spm vinner.
Igår och idag hade vi en intensiv och inspirerande planeringskonferens med Frontwalkers grupp inom Organisationsutveckling. Vi är inne på andra dagen och är på väg att skapa en ny affärsplan för området. Denna gång utgår vi från Alexander Osterwalders modell som beskrivs i Business Model Generation.

I gruppen arbetar vi ju med frågor som handlar om individ och grupper, effektivitet i kommunikation och relation. Därför är det intressant att studera hur vi själva jobbar när vi är inne i vår egen grupp. Lever vi som vi lär? :)

Det jag märker är att vi reflekterar. Vi funderar på oss själva och de andra och hur mötet fortlöper. Därför var det intressant att prata om hur vi som grupp hamnar i samma utvecklingsfaser som alla andra grupper. Bara för att vi är medvetna om stegen och effekterna när gruppen integreras innebär inte det att vi är immuna eller kan hoppa över steg. Vi behöver tillhöra och vi behöver känna oss kompetenta och lyssnade på. Därför är det viktigt att vi frågar varandra. Det är ju inte alltid som jag förstår allt som mina kollegor säger men en skön förutsättning under dessa två dagar var att vi var på rätt abstraktionsnivå i samtalet och vi vågade fråga om vi inte förstod. Genom dessa två förutsättningar blir vi effektiva. Både i produktion och i utveckling av relation.

Ett exempel på hur abstraktionsnivå påverkar möten är kontrasten mellan två olika sorters möten som jag haft senaste veckorna. Dagens möte var väl samlat. När vi till exempel pratade inom rutan Kunder hade vi ungefär samma sätt att tänka. När vi pratade om vad rutan ska innehålla för typ av lappar kunde vi hålla oss till kriterierna för innehållet i rutan. Före julledigheten satt jag i några andra typer av möten och där upplevde jag däremot att vi pratade förbi varandra. Det är ju så lätt hänt men blir tydligt i kontrast mot andra möten. Ett exempel är ett möte där vi gick igenom dagordningen för mötet och några i gruppen började diskutera sakfrågorna i varje punkt. Jag och andra försökte lyfta oss in i dagordningen igen men fenomenet upprepade sig och vi ramlade in och ut mellan struktur och innehåll. Vi bev inte effektiva men producerade ändå visst material.

Jag har lätt att flytta mellan olika abstraktionsnivåer men märker hur jag trivs i den effektiva miljön där vi är synkade.
Och där satte äääääntligen Zibanejad 1-0 till Sverige! Nu kan jag gå och sova med första guldet sen 1981. Då gick jag i sjuan och läste Buster och JVM-guld var stort :) Säger godnatt till Svenska nationalsången.