Det här är peterA…

Peter Axelsson

Jag är en fåfäng och ständigt överambitiös sundsvallsbo med en enorm vetgirighet. Denna vetgirighet driver mig framåt i min ständiga iver att försöka lära mig mer. Jag är kontinuerligt reflekterande och missar inte en stund att fundera över situationen och processen, utöver själva sakfrågan. Jag har under de senaste åren tänkt mycket på mig själv, vad jag varit med om och vad jag lärt mig. Eftersom jag ständigt byter intresseområde, jag hoppar som en fluga från blomma till blomma, kände jag att jag skulle behöva inventera min omedvetna kompetens så att den blir tydlig för mig. Dessutom ville jag få en vana i att skriva av mig av nya insikter och lärdomar. Det var då jag började skriva webdagbok, och det håller jag på med fortfarande, även om det ibland går långt mellan inläggen.

Jag har alltid skrivit i någon form, antingen i en wordfil eller i anteckningsblock eller i bok eller på annat sätt, men jag hade aldrig skrivit i blogform och tyckte att det var ett roligt sätt att skriva till mig själv. Med en lätt schizofreni som gett uttryck i sådant som självcoaching t.ex, så var det dessutom en extra krydda att skriva till mig själv. På senare år, i samband med universitetsstudier i sociologi och kognition, har jag förstått att vår kognitiva förmåga och självmedvetenhet utvecklas till stor del tack vare en kontinuerlig inre dialog, så jag är bara otroligt frisk ;)  Jag bär dessutom på en dröm att någon gång skriva en hel bok, en roman eller faktabok, och då kommer alla dessa samlade reflektioner och dess kommentarer till god nytta eftersom jag har så förbålt dåligt minne och sällan kommer ihåg det jag förstått. Till en början försöker jag träna genom att föra dagbokhär, att skriva web-artiklar och med tiden också debattinlägg och artiklar i tryckt media :) Jag försöker också hitta den goda balansen mellan vad jag säger i mina yrkesroller och som mig själv som peterA.

Min karriär börjar vara väldigt lång, jag hade min första anställning i IT-branschen redan 1986 och har hunnit med det mesta i roller och organisationer. Då, i slutet på 80-talet var jag en av världens bästa C-programmerare. Och trodde att våra program skulle revolutionera världen. Så blev det inte riktigt även om vi skapade bra system. Under några år i konsultbranschen på Cap Gemini och Know IT under 90-talet började jag förstå att vi behöver arbeta med verksamheten som använder systemen. Dels för att få dem att ställa bättre krav, men också för att utveckla sina processer och sin ledning och styrning. Jag lockades som konsult över till RFV 2001 via ett uppdrag som områdeschef efter att ha konsultat i olika roller under två år. Jag hyrdes in som konsult för att agera linjechef och bygga upp ett nytt område för komponentlagring. Jag gick över efter ett halvår som fast anställd för att få vara kvar med mina medarbetare och mitt uppdrag. Jag hade på den tiden fått upp ögonen för att det inte spelar någon roll om vi har de bästa IT-systemen och de effektivaste processerna om inte människorna i organisationen förstår, samarbetar och mår bra. Jag utvecklade mig själv som ledare och coach för att fortsätta utforska de möjligheterna. Jag fortsatte sedan i olika chefsroller på RFV och Försäkringskassan fram till 2007 då jag ville tillbaka till det privata näringslivet och konsultbranschen igen. Tiden på myndigheten hade dock gett ovärderliga erfarenheter. Jag var med och utredde den nya Försäkringskassan 2004, och jag var med och ledde omorganisationen av Utvecklingsdivisionen 2005-2006. Jag har fått se den offentliga sektorns styrkor och många svagheter och det ger mig fantastiska insikter som jag använder i mitt konsultarbete. Att kombinera konsultchefsrollen med att arbeta som konsult har sina utmaningar, men är i längden en otroligt givande kombination.

Från 20 december 2013 är jag delägare i Masarin Consulting Group. Ett konsultföretag med ambitionen att sy ihop de tre områden som jag utforskat under mitt arbetsliv. Vi vill integrera IT-utveckling, verksamhetsutveckling och organisationsutveckling för att använda kompetenser från alla tre spår i våra kunders förändringsprojekt. Och för att bidra med så många reflekterande perspektiv som möjligt för att driva medvetenhet och ökad förståelse om den egna situationen i verksamhet och organisation. Välkommen in på masarinconsulting.se.

Peter Axelsson
072-235 88 02
petera1967@hotmail.com
View Peter Axelsson's LinkedIn profileView Peter Axelsson’s profile

Mina stora intressen delar sig i två spår, som jag ofta försöker sammanföra:

Å ena sidan är jag intresserad av ledarskap och mänskliga relationer och de former och situationer där det går att studera. Det senare innebär att jag också gillar organisationer och verksamheter och hur arbetsuppgifter, ansvar och befogenheter utdelas och fördelas och alla de problem som uppstår i tolkningen av vad som är sagt :) Jag är en person som behöver hitta strukturer och system för att kunna lagra information effektivt i hjärnan och det gör att jag ständigt försöker hitta likheter, parallellprocesser och andra mönster för att känna igen situationer som jag upplever. Jag brukar också kombinera detta med ett utvecklat sinne för förenklande och förklarande metaforer. Dessa metaforer kan ofta erbjuda en snabbare väg till en aha-upplevelse än en lång utläggning. Alla dessa mellanmänskliga relationer har jag studerat på Mittuniversitetet. Jag har läst 60hp i Sociologi och har lärt mig massor. Jag har lagt ut alla delkursers material med tron på att information vill vara fri och att någon kan ha nytta av det. Jag har också läst 30hp Kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde. Det är en spännande vinkling på mänskligt beteende utifrån tänkande, minnen och medvetenhet. Dessutom har jag certifierad mig som Licensed THE Practitioner och förändringsledare enligt Prosci:s metodik. Jag har gått Radical Collaboration och ett antal fortsättningsprogram baserade på samma grunder.

Å andra sidan är jag en passionerad fotograf, även om jag hittar färre och färre tillfällen att få frossa. Jag har fotat på allvar i tio år, varav åtta år digitalt. Jag blandar motiv med intresse för byggnader, landskap, djur och barn såklart. Jag försöker dessutom att ge mig fler och fler tillfällen att komma ut och iväg för att göra något annat än arbete och familj. De senaste åren har jag mer och mer integrerat mina bilder i jobbet som konsult. Detta genom att använda bilder som stämningsskapare i föredrag, som underlag för reflektionsövningar eller som kreativa verktyg vid workshopincheckning. Det ger dessutom en extra kick när det är mina egna bilder jag använder. Men jag vill också försöka utveckla mig, så jag snor friskt idéer och uppslag. Jag har varit häftigt fascinerad av tekniken bakom fotografering, men intresset att lära mig mer om bilder och kompositioner ökar för varje bild jag tar. Att fotografera har för mig mer och mer blivit en träning i att komma nära andra människor, vilket i sin tur hjälper mig i mitt första intresse ledarskap och människor. Jag är mycket imponerad av bilder som utstrålar närhet och kontakt.

Eeva Kilpis dikt beskriver detta så vackert.
“Säg till om jag stör, sa han när han steg in,
så går jag med detsamma.
Du inte bara stör, svarade jag.
Du rubbar hela min existens.
Välkommen.”

Både Ledarskap och Fotografering handlar för mig om att finnas, att påverka och att bekräftas av er andra, men kanske främst att bli accepterad, respekterad och omtyckt av mig själv . Som Hjalmar Söderberg skriver så klokt i Doktor Glas (se också inlägget med kommentarer)
“Man vill bli älskad,
i brist därpå beundrad,
i brist därpå fruktad,
i brist därpå avskydd och föraktad.
Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill ha kontakt till vad pris som helst.”
.

Där kontakt gäller både inåt och utåt. Vi måste ha balans i samtalen med oss själva och alla andra. Men det spelar ingen roll om jag visar dig en bild, skriver en text på min blog eller om jag pratar med dig en stund. Jag vill påverka. Jag vill förändra på något sätt. Om du tänker eller känner nånting annorlunda efter ett möte med mig – då utvecklas jag! Möt mig på peterA1967@hotmail.com eller på fotosidan.se eller på masarinconsulting.se eller på Facebook eller mina få utrop på Twitter eller skriv en kommentar här på bloggen :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *