Andra uppgiften – sjustegsmodellen

Andra uppgiften i Kognition i praktiken är skriven och inlämnad. Det var en ganska tråkig uppgift, sett ur kognitionsperspektivet. Sjustegsmodellen är en viktig del av Normans The Design of Everyday Things. Boken handlar om hur design påverkas av vår kognition, vårt tänkande. Med dålig design kan vi försvåra vårt användande av prylarna i vår vardag. Med bra design kan prylarna hjälpa oss att förstå. Ett exempel som används i boken är entredörrar till kontor eller varuhus. Vissa har dörrhandtag som är designade så att de ser ut som att man ska dra i dem från båda håll!? Det innebär att de som ska skjuta på dörren utåt misstar sig och drar istället. Det finns faktiskt dörrar där man instinktivt fattar att det endast är skjut som gäller. De har t.ex. en knuffa-på-platta istället för handtag, eller inget handtag alls. Snyggt :)

Sjustegsmodellen beskriver hur vi människor agerar när vi använder prylar i vår omgivning. Det är en enkel modell som går ut på att vi alltid sätter upp ett mål som vi vill uppnå. Därefter formulerar vi en intention (strategi på verksamhetsstyrningssvenska ;) och genomför en mängd aktiviteter. När dessa är slutförda kontrollerar vi med våra sinnen omvärlden för att se om vi uppnått målet. Om inte får vi köra en runda till! Nu är inte användandet så enkelt i praktiken vilket jag fick erfara när jag skulle skriva uppgiften, för aktiviteter kan ju vara jättestora och innehålla mål, intentioner och fler aktiviteter. I många nivåer.

På nån nivå är det som att mäta Sveriges kustlinje. Hur kort linjal ska du ha? Detaljeringsgraden kan bli ruggig och oöverskådlig, men liknelsen med målstyrning i verksamheter var klockren, och att få en bättre förståelse för strategier var nyttigt. Intentioner ger en bättre förklaring för vad det handlar om än den gamla utslitna metaforen om “en strategi för att inta kullen där borta” som vi använt klart nu tycker jag ;D

Läs själv och se vad du tycker. Antingen Normans bok eller min essä som förklarar allt på ett lättfattligt sätt: Inlämningsuppgift 1a RevA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *