Arne Bårman hade ju rätt

För många år sedan sprang det runt en snubbe ute på Alnö. Folk kallade honom myrdödarn för han tog så små steg. Det var travlegenden Arne Bårman som var ute och sprang. För mig var inte hans joggingstil speciellt intressant, utan det var hans travhistoria som var i mitt blickfång. Jag köpte en bok han skrivit om travtips, och det finns ett ex till salu ute på nätet ser jag nu – Mina Bästa Travtips, Arne Bårman :)

Idag stack jag iväg med ny musik i lurarna efter ett eländes j-skap med iTunes som gjorde att solen hunnit gå ner :( Jag hade laddat med låtar som gick i 180bpm. Tipset kom från Johan Renströms blogg och jag sökte mig vidare och hittade många som sprang med korta steg, och flera som sprang barfota :) Det finns de som samlat på sig musik som ska passa 180bpm-löpning också. Kolla bara denna sida med spring låtar ;)

Jag hade dock väldigt svårt att springa med så hög frekvens. Jag har ingen aning om hur snabbt jag brukade springa tidigare, men 180 steg i minuten var väldigt fort. Jag kände mig som en myrdödare! Men efter ett tag kom jag in i tempot. Det gick dock väldigt fort för jag tog fortfarande ut steget så det slutade med att jag sprang snabbare än vad jag tänkt mig :) Det jag märkte var att min smärta i hälen inte alls kom tillbaka som den gjort förut. Jag sprang mer på hela fotbladet och ibland på främre foten. Det gjorde att musklerna i vaderna och låren belastades mer, och jag blev trött! Sjukt trött i både vader, lår, höft och axlar. Armarna skulle ju pendla 180 rörelser per minut de med ;)

Sammantaget gjorde jag bästa loppet för säsongen och hade bra tryck på slutet. Med låtar som gick i takt med löpsteget var det enklare att trycka på i en backe uppför, och lättare att hålla ut innan jag kommenderades att gå. Ja, du läste rätt, jag går också :) I Runkeeper har jag ställt in att jag ska springa 4.30 och gå 0.30. För mig spelar det inte så stor roll om jag kommer hem fort, det är bättre att jag är ute en längre tid och att jag har hög puls och är i rörelse under den tiden :) Dessa tretti sekunder sparar lite på de knän och den rygg jag har kvar tänker jag mig…

Tom Jones – Run On, var den bästa låten ikväll :)

5 thoughts on “Arne Bårman hade ju rätt

  1. Tack för tipset med dom små stegen. Gav mig ut på asfalten imorse med porslins knäna och Quasimodo foten som skulle bära upp alla 94 kilo. Myrorna lös med sin frånvaro men eftersom regnet hade drivit fram daggmaskarna så var det ändå ett par olyckliga själar som fick plikta med en tillplattat kroppsdel. Hade svårt att avgöra (inte p.g.a farten utan bristande biologi kunskaper) om det var fram eller bakända som fick en Asics logga instämplad.
    Upplevde att dom små stegen minskade belastingen på mina sköra knän och att det finns hopp om att det kan bli en till löprunda senare i veckan.

  2. Bra, löprunda senare i veckan gillas :) Skulle vara kul att se din tvåmeterslekamen strutta runt i 180-bpm-steg. Nästan lika svårt som Aerobics på full fart ;)

  3. Bpm låg nog på tvåsiffrigt och defintivit inte runt 180. Hade du sett mig, hade du nog undrat varför jag lämnade rullatorn hemma.

Kommentera