Bekräftelse är… ja vad i hela friden är det?

Jag fick en fråga idag. En ganska enkel fråga, tyckte jag till en början. Men “Vad är bekräftelse?” var inte så där enkel och snabb att svara på när jag började fundera. Jag tänkte mig in i situationer där jag tydligt upplevt andras bekräftelse. På säljutbildningen när min kärleksmetafor återkom under dagen och jag kände att jag fick bekräftelse från läraren ;) På Sundsvall42 när jag fick frågan om var jag skulle hålla mitt föredrag. När jag blir coachad och vägledd av personer som är genuint intresserad av mig och mina tankar och känslor. När jag blev omskriven i utvärderingen av Sundsvall42 och vid flera tillfällen kommenterad som top-tio och stor framgång.

Skumt, men vid flera tillfällen så verkar det vara beröm och beundran som dyker upp i minnet. Var är de mer neutrala situationerna när jag blivit bekräftad för den jag är utan att jag måste framstå som så jäkla duktig och smart? Är det så att jag inte alls är bekräftelsenarkoman utan beundransnarkoman? Jag märker ju hur egot boostar av att få de underbara kommentarerna på sociologianteckningarna :) Klart att man (läs: alla) gillar beröm och fina ord, men frågan är om det räcker för mig att bara bli sedd eller undrad över, jag kanske bara är ute efter beundran?

Okej, jag beslutade mig för att gå till botten med allt detta och läste på den mest källkritiskt rosade ;) platsen av dem alla; wikipedia. Där fanns inte ett skit för en gångs skull utan jag sladdade in på lycka.se där följande text fanns att läsa “Vi hörde vid ett tillfälle om en stam i Afrika vars värsta straff inte är fängelse eller böter och inte heller dödsstraff. Nej, det värsta straffet de utdelade för grova brott var att personen som begått brottet fick bo kvar i byn, men ingen i byn tittade på personen, skapade ögonkontakt, tilltalade personen eller på något som helst sätt låtsades om att personen fanns över huvudtaget. De personer som blev dömda till detta blev ofta mycket sjuka efter en tid, vissa dog till och med i bristen på mänsklig bekräftelse.” och det var en spännande definition. Jag håller fullständigt med!

Bekräftelse är när jag får kontakt med en annan människa. När mitt agerande ger reaktioner. När den andre är intresserad av mig och mitt beteende, mina känslor och mina tankar. När en annan person vill påverka mig genom ögonkontakt, kroppsspråk, tal eller annat. Det känns som att det finns olika grader av bekräftelse, som att vi i dess lägsta form ser bevis hos andra att vi finns till, att vi existerar och likt dinosaurierna för 100 miljoner år sedan gör avtryck i sedimenten. Som en koppling till det stycke ur Varg-Larsen (Jack London) som jag läste ikväll där de var ute efter det mänskliga värdet. När andra påverkas av min närvaro eller mina efterlämningar får jag ett värde som människa, då får jag bekräftelse.

I dess mer ädlare former (se doktor Glas) är min medmänniska medveten om mig och min närvaro, kanske uppskattar den, och wow om mig efterfrågas mer, och jag får positiv återkoppling. Kan vi ge varandra samma behandling så rör vi oss uppåt i mer och mer energirika interaktioner, och som vi lärde oss på kommunikationsutbildningen igår så vill vi till möjlighetsrummet :) där vi vill varandra väl, lyssnar och hjälper varann till nya tankenivåer eller känslodjup :D

Men hey, jag är bekräftelseknarkare, och vem är inte det. Som ovan “vissa dog till och med i bristen på mänsklig bekräftelse.” och om vi, som jg just nu lär mig i sociologin, gör en deduktiv slutsats:

Alla människor dör utan bekräftelse.
Jag är en människa.
Jag dör utan bekräftelse.

Well, well, att säga att jag är en bekräftelsenarkoman är alltså som att upprepa att vatten är blött ;) Nåväl, jag vet vad jag tycker om, och det kommer jag att fortsätta dras till :D

9 thoughts on “Bekräftelse är… ja vad i hela friden är det?

  1. Jag ser dig broder :-)
    Kan du göra en induktiv slutsats utifrån ditt tema också?

    Lev väl

  2. Den induktiva slutsatsen skulle väl vara;
    Jag har ännu inte dött
    Många av mina vänner har inte dött
    Många okända människor fortsätter att leva dag för dag
    Sannolikheten är stor att jag aldrig kommer att dö :)

  3. Ett annat bra exempel på detta är att blogga. Enligt min erfarenhet så är det en av de främsta verktygen för att bli bekräftad och där många individer som annars inte skulle ha möjlighet att synas, syns påtagligt och kan göra sig en ny fasad eller i vissa fall ett helt nytt liv. Det kanske till och med räddar liv på samma sätt som i online-dataspelsvärldarna där personer kan bli någon annan, vilket också relaterar din suveräna parallell till stammen i Afrika.

    En annan aspekt på att bekräfta någons inlägg i bloggar är att man ofta är anonym. Anonymiteten stärker möjligheterna till öppen feedback och för positiv och negativ bekräftelse.

  4. Hej Peter
    Går på samma kurs som du.
    Jag undrar en sak.
    Vi läser på distans och har några få förelsningar som givetvis inte är obliatoriska pga allas avstånd osv. men är det då rättvist att vi som inte har möjlighet att resa de 140 milen inte får ta del av föreläsningarna med dess innehåll………mm
    Så tack så mycket för dina, hur skulle vi andra som bor i södra eller norra Sverige annars gjort eftersom vår lärare helt sanslöst använder sin föreläsning som underlag till vissa saker i examinationerna.
    En stilla undrar över den dolda läroplanen här ;)

  5. Jag har hört en del formuleringar i stil med att vi människor existerar endast genom våra relationer till och interaktioner med vår omvärld, och då framförallt andra människor.

    Peter, du skriver om bekräftelse och jag slirar i min förståelse om du sätter lika-med-tecken mellan bekräftelse och existens, eller inte. De verkar höra ihop på någon basal nivå men… jag når inte upp till ditt universum här… ;)

  6. Men Björn, skumt det där med anonyma inlägg. Det känns spontant som att det borde vara en öppen identitet om vi ska ha en riktig dialog…och därmed en bra bekräftelse…eller är det skitdesamma. Skumt, jag vet inte riktigt. Huvudet är hungrigt på energi tror jag. Snart lunch.

    Och Vivianne, jag har inget svar på din undran. Tror bara att Sven ville ge en del visningar rent praktiskt kring statistikens första steg, men både vad gäller vetenskaplig historia och teori samt statistisk grundkurs så missade du inget. Det är lika lätt, för att inte säga lättare :) att läsa sig tillsamma sak, så jag blir nyfiken på vilka examinationer som bygger på just föreläsningmaterial?

    Och det där med existens kontra bekräftelse skulle ju vara ett fascinerande ämne att ägna en öl åt vid tillfälle ;) Jag tror bara att vi människor har en stor egen inre drivkraft att få känna att vi finns till, att vi påverkar att vi gör något…eller så är det bara jag :) Men det som grep mig i styckena ur Varg-Larsen var att det ju ur ett evolutionärt naturvetenskapligt perspektiv är helt ointressant om jag lever eller dör. Om jag finns till eller ej. För naturen skulle det ju nästan vara bättre om jag inte fanns, om hälften av oss inte fanns! Läste i går att uppfinningen av ammoniak och konstgödsel hade gjort det möjligt för oss att nå över 6 miljarder människor, och utan skulle vi bara varit hälften så många! Och att få ha ett värde, att vara viktig och finnas till tror jag är rätt grundläggande.
    Din tes att vi blir till i kontakten med människor känns ju också helt rätt, och det gör ju att avsaknad av omvärld och människor påverkar “existerar” negativt… oj, nu måste jag verkligen äta känner jag :D

  7. Hej hej äntligen fredag

    Jag menade inte att det enbart var föreläsningarna som var grunderna till någon examination, utan egentligen att det borde finnas underlag som vi utomstående kunde få ta del av tex. OH bilder eller något material ifrån de föreläsningar som är under distanskurserna. Går ju antagligen ganska lätt att lösa. Ibland kan även de små sakerna ha stor betydelse.

    Det mesta handlar ju om oss själva och vår egen studienivå och takt framförallt på distanskurser.

    Jag är jätteglad för dina anteckningar speciellt vissa ord som jag fick bättre kläm på när jag läste dina noteringar.

  8. Kul att dom kom till användning :) Men visst, jag håller med dig om att det skulle vara både enkelt och bra att kunna ta del av presentationsmaterial. Nu hade Sven inga bilder utan körde allt på whiteboard och då är det väl svårare.

    Nu läste jag dock om att på vissa håll spelas föredragen in och läggs ut på internet i sin helhet och det kanske kan va nåt ;)

    ps. Lycka till med tentan :) Jag försöker komma åt tid till läsning och skrivning. Har läst vidare i Thurén mitt i pannkaksstekningen…

  9. Läste några av mina äldre inlägg och hittade ett som handlar om just det här med mänskliga relationer och existens skrivet av Hjalmar Söderberg i Doktor Glas.

    Läs och fäll en tår ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *