Ett sociologiskt mästerverk är skapat

Så är aset klart :) Jag är färdig med den vetenskapliga odyseen, Upplevelser av toalettstädning. Tusen tack till er 59 som ville hjälpa till och svara på enkäten som jag skickade ut för en dryg vecka sedan. Tusen tack till er som tyckt och kommenterat. Tusen tack till er som funnits till hands när jag suckat och stånkat och stönat och varit allmänt introvert och fokuserad på att skriva och att läsa tråkiga böcker som ”Rapporter och uppsatser”.

Läs den gärna, det finns några väldigt intressanta resultat. Jag fick inte plats med en abstract (!) så du måste leta dig ner till kapitlet Diskussion för att hitta fram :) Det visar sig att kvinnor upplever att de beslutar när toaletterna ska städas i 67% av fallen medan endast 24% av männen håller med om att det är så :) Roligare blir det när männen ska bedöma om de bestömmer när toaletterna ska städas, för då är det endast 3% som upplever att de beslutar, medan 0% (ingen) av kvinnorna anser att män beslutar om detta. Däremot finns det några fuzzy områden kring beslut som sker tillsammans eller att ingen beslutar. Det kan säkert upplevas i gränslandet för många.

Är ens beslut ett vedertaget ord i dagens samhälle, eller är det jag som med sedvanlig och socialiserad byråkratsvenska förutsätter att vi alla ser världen ur beslutsglas ;)

6 thoughts on “Ett sociologiskt mästerverk är skapat

 1. Klart att beslut tas i toalettstyrelsen! ;*)

  Sedan tänkte jag på att i tider där giftermål/äktenskap debatteras för likakönande relationer (eller vad som nu är rätt benämning), då framstår din mätgrupp som väldigt gammelmodig.

  Jag reflekterade över om valet av just toalettstädning till skillnad från städning generellt ger ett annat resultat. Hemma hos oss är det definitivt så – sen säger jag inte mer. ;)

 2. En än mer intressant fråga tycker jag är hur de människor som städar sin toalett (eller överhuvudtaget) så sällan att man knappt tar sig fram fattar sina städbeslut. (Ickestädbeslut kanske är bättre?)

  Kan du göra en undersökning om det också? Skicka ingen enkät till mig dock, ett under av perfektionism som jag ju är!

 3. Toalettstädning var ju liksom tänkt att avgränsa det stora och formidabla området städning :) Men som sagt, diskussionen om huruvida det gällde toalettskålen eller badrummet spökar fortfarande i mitt huvud ;) Och jag kommer nog att göra fler undersökningar, men det finns ytterligare parametrar att ta med då, bland annat perfektionister, landsbygdspar samt modernare sammanboenderelationer :D

 4. Vilken fin rapport! Den för minnen tillbaka till studietiden. En sak som jag funderar på är hur många timmar du har på dina dygn, hur hinner du med allt? En hypotes jag har är att du upplever att dygnet har fler timmar än vad det egentligen har, vilket då innebär att du hinner med mer än vad som verkar rimligt på 24 timmar…. imponerande är det i alla fall!

 5. Jag håller med. Fattar inte hur du kan hacka på dig själv som du gör. Hade jag haft hälften av din energi vore jag nöjd. Slet med min rapport utan att nå dit jag borde.

 6. Oj, vad, jamenar, hmmm…

  Tack för era kommentarer :) Jag har väl inte fler timmar än andra människor, och dom går inte snabbare än långsammare. Däremot så drivs jag ju av allt det nya, vilket gör att allt som jag redan gjort eller lärt mig inte får lika mycket uppmärksamhet. Den nogsamme ser att jag på fotosidan.se har en ytterst blygsam produktionstakt senaste året. Från att ha varit aktiv i tävlingar land och rike runt, har jag knappt tid att arbeta med mina bilder ens för familjebruk.
  Dessutom arbetar jag frenetiskt med ambitionsnivån. Lyckas väl inte alltid (eftersom ambitionsnivån att ha en lägre ambitionsnivå är för hög ;) men det frigör tid till annat ibland…

  Det jag menar med alla bortförklaringar är väl att jag inte känner mig riktigt värd alla fina ord… men jag har ju lärt mig att säga tack, så …

  Tack :D

Kommentera