Fira falska framgångar – är det politik det?

Lite fascinerande att läsa dagens lokaltidning. Med rubriken “Sundsvall klättrar i företagsranking” beskrivs hur Sundsvall klättrar 16 placeringar från 175:e till 159:e plats i Svenskt Näringslivs mätning av kommunernas företagsklimat. Kommunalrådet Anita Bdioui bjuds på cider och firar framgången. Hon anser i och för sig att mätningen har sina brister eftersom kommuner har olika förutsättningar, men samtidigt så säger hon att mätningen kan vara bra för att den ger “en återkoppling utifrån”. Det låter ju som mina egna kvant-tankar, där alla åsikter och möjligheter finns med på samma gång :)

Klättringen beskrivs som en seger och ett bevis på enträget arbete. I tidningen citeras Anita:
– Äntligen börjar det långsiktiga arbete som vi har lagt ner visa resultat, sa kommunalrådet. 

Det Anita, Svenskt Näringsliv och ST missar är Sundsvalls historik i tidigare mätningar och målsättningen som Sundsvalls kommun tydliggjort i “Handlingsplan för förbättrat företagsklimat“.  Historiskt så har Sundsvall hoppat upp och ner i rankingen:
År 2007 landade Sundsvall på 175:e plats
År 2006 låg Sundsvall på 173:e plats
År 2005 på 206:e plats
År 2004 på 126:e plats

I februari 2007 sattes handlingsplanen för det förbättrade företagsklimatet i sjön. Där sattes målen upp att Sundsvall skulle klättra 40 placeringar 2007 (!), ytterligare 20 placeringar 2008, 2009 och 2010 för att landa Sundsvalls kommun på en plats bland de 75 bästa kommunerna. Det är ju intressant att handlingsplanen vill jämföra sig mot övriga kommuner när Anita Bdioui anser att det inte går.

Istället för att se kommunalrådet skåla i cider och låtsas som att det är stora framgångar skulle jag vilja höra varför Sundsvall inte klättrat de 60 placeringar som var målsättningen! Vi är på plats 159 men skulle ha varit på 115! Det är en stor skillnad, och sannolikt ett avgörande misslyckande när det gäller att nå målet med plats 75 år 2010. I min värld fylld av verksamhetsstyrningsfrågor skulle resultatet jämförts mot planen och gett upphov till frågorna: varför har vi det här resultatet, vad har vi inte gjort tillräckligt bra, vad måste vi göra nu? Det skulle vara ett intressantare perspektiv.

Se också ST.nu

5 thoughts on “Fira falska framgångar – är det politik det?

  1. Fast hörre du…Ponera nu att landets samtliga kommuner har satt upp liknande mål som Sundsvall. Vi fortsätter antagandet med att alla kommuner lyckas uppnå sina mål och vid mätningen kommer i stort sett alla följaktligen ligga kvar på samma plats. Har de enskilda kommunerna då lyckats eller misslyckats?

    Jo de har ju misslyckats med att klättra på listan men de har ju förbättrat företagsklimatet och det måste ju ändå vara viktigare än en listplacering, eller?

    Ja det var bara en tanke :-)

  2. Klockrent Peter! A Bidé är inte direkt Sveriges bästa kommunalråd, förutom att hon ligger bland de bäst betalda. :)

  3. Så roligt att det väcker tankar och känslor :) Visst är det ett svårt efternamn, har sagt det flera gånger idag och vet inte när jag ska sluta med iouio ;)

    Ja du, Coach!, har du hört storyn om gnuerna och floden och krokodilerna? Såklart att du har, folk söker sig till bloggen med “gnuer krokodiler” som sökord, och jag är på plats 7 av 1980 på Google :D Hade ett möte med några kundrepresentanter igår och använde ordet “övermål”. Summan av alla ingående delars mål är ju större en det möjliga målet för helheten. Visst, det går ju inte för alla kommuner att vara etta, men i konkurrensen (mer om det senare för jag hade ett grymt prat om det senare idag :) mellan kommunerna vässas ju prestationerna…

    Och, hmmm sa jag misslyckats, jo det gjorde jag… Det jag menar är att de måste analysera varför det inte gått som de tänkt sig. Om det visar sig att ALLA kommuner blivit bättre och att Sundsvalls Kommun blivit dubbelt så bra genom en enorm insats från alla parter, så kanske det är ett bra svar och resultatet i mätningen får en annan betydelse. Syftet är ju ändå företagsklimatet.

    Men om det visar sig att det politiska styret inte kunnat fokusera på kärnfrågorna, utan som vanligt käbblat bort handlingskraften i en massa sidospår och egen jakt på bekräftelse och berömmelse, ja då bör det synas i en analys och självrannsakan där alla kan ta sitt ansvar och förbättra det som inte funkat tillrckligt bra.

    Det borde ju dessutom ligga i allas intresse att ständigt utveckla och effektivisera kommunens verksamhet för att få mer tjänster till färre pengar för oss kommuninnevånare, men det verkade kära kommunalråd Anita Bdioiu inte ägna en tank åt i sitt ciderfirande ;)

    ps. Hur vet du att de förbättrat företagsklimatet överhuvudtaget? Listplaceringen kan ju tyda på att ALLA (eller åtminstone 16 st) andra kommuner blivit ännu mycket sämre än Sundsvall :)
    ps2. Själv fuskar jag. Emilia blir galen på mig varje morgon när vi tävlar att komma först till dagis, men jag hänvisar till Loranga (Masarins pappa) och hävdar att pappor ska vinna till varje pris. Då spelar det ingen roll vilken plats man kommer på. Jag vinner ändå ;)

  4. Jag har ingen aning om huruvida förteagsklimatet förbättrats men det har förmodligen inte du heller! Du läste artikeln, retade upp dig på att det firades storslaget med cider (!!!) trots att man var långt från den placering på listan man sagt att man ville uppnå. Jag läste ditt inlägg och kunde med min vanliga, goda argumentation baserad på smarthet och glada ögon tämligen raskt plocka isär dina argument :-)

    Jag ville bara med mittt resonemang visa att man allt får ta all typ av statistik med en nypa salt…

  5. Jag kan varken dementera eller bekräfta din teori. Det finns sannolikt både statistiskt orienterade brister och avvikelser att analysera och åtgärda i själva sakfrågan. Båda borde vara mål för en mer nyanserad framställning… :)

    Dessutom var väl presentationen i media i detta fall hyfsat positiv för en gångs skull… ovanligt bara det ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *