Fortsatta ändringar i reglerna för sjukskrivna

De av Folkpartiet aviserade och av vänsterorganisationerna hyllade förändringsförslagen om ändrade regler i sjukförsäkringen har nu kompletterats i ett extra yttrande. Det är fullkomligt otillräckligt för det långsiktiga arbetet med att minska sjukfrånvaron att endast arbeta med ett tak på sjukpenningen efter viss tids sjukskrivning. Det har efter utredningens yttrande framkommit att diverse grupper i samhället använt privata sparformer för utnyttjande i händelse av långvarig sjukdom eller arbetslöshet. Den här typen av individuella alternativ hindrar effektivt alla för allmänheten positiva regleringar och är nu ämnet för en komplettering.

Det avses nu att se över möjligheterna att frysa privata tillgångar för de som hamnar inom kriterierna för långvarig sjukdom, och om uppdragets direktiv tillåter så även för långvarig arbetslöshet eller annan orsak till frånvaro från arbetsmarknaden. Det är en samhällelig förutsättning att inte i förväg investerade medel används av de sjukskrivna för att motverka en snabb rehabilitering av ej arbetsföra tillbaka till arbetslivet. 

Detaljerna i förslaget är inte klara ännu men kommer att synkroniseras med bank, skatteverk och kronofogdar för att snabbt kunna gripa in och frysa de resurser som dessa personer innehar och låta dessa vara frysta tills personen till fullo är tillbaka i arbete. Det kan komma att röra sig om kontanta medel, avsättningar i fonder, investeringar i aktier och andra vädepapper. Om lagen tillåter kommer förslaget också att innehålla inventering av konst, motorfordon och andra beskattningsbara tillgångar. Att det handlar om familjens totala tillgångar och förmögenhet är en viktig framgånsfaktor för att undvika att besparingar görs i barnens namn för användning i senare skeden.

Det viktiga budskapet i förslaget är att det ska vara jobbigt att vara sjuk och arbetslös. Att skrämmas tillbaka till arbete är den starkaste drivkraften som identifierats och kommer på lång sikt att vara ett starkt konkurrensmedel för Sverige.

 Ett påhitt visst, men vem kan skilja på falsarier från fakta dessa dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *