Freudianskt kroppsspråk

I ST imorse poserade Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt på bild på ledarsidan (läs). Fredrik till vänster från deras sida betraktat, och Mona till höger. Redan där väcktes en fundering hos mig om de tänkt ut denna placering :) En vänsterplacerad borgare och en högerpositionerad socialdemokrat.

Men det jag reagerade mest på var om denna uppenbara felplacering kunde hänga ihop med att de tog varandra i hand. Det är ju gemytligt tänkt att de båda rivalerna ska se ut som att de kan hålla sams och fightas renhårigt om posten. Tyvärr så skickade bilden helt andra signaler. Mona tvingas föra sin högra hand mot Fredrik och får därför en underarm som korsar hennes mage och skyddar eller sluter kroppen från mig som betraktare vilket kan tolkas som avståndstagande och distans eller att hon inte håller med om det vi kommunicerar. Ytterligare belastning till Monas nackdel är att hennes vänstra hand lätt kan lockas till att göra en dubbelhandshälsning vilket skickar signaler om makt, kraft och maskulinitet och det är kanske inte vad Mona är ute efter? Fredrik å andra sidan, han kan flytta sin högra hand bort från kroppen och när han låter vänster arm hänga rakt ner öppnar han således upp sin lekamen för oss betraktare. Det signalerar öppenhet och trygghet och vi får känslan av att han vill oss inget ont, detta är en vän. Spännande uppställning av dessa partiledare.

Det är således värt att ställa sig på vänster sida, även om man är en högerman :) Och för den oreflekterande läsaren så uppfattas ju dessutom Reinfeldt vara på den högra sidan bilden så det kanske inte är en Freudian utan en magnifik manipulation av fotostunden. I’m impressed :D

2 thoughts on “Freudianskt kroppsspråk

  1. Du är ju inte klok. Hur får du till det av den bilden. Man kan ju inte dra såna slutsatser av bara en bild. Eller kan man det? Skoj tanke.

  2. Du projicerar klokhetstanken :) Jag tror att vi styrs av mycket mycket mer än vad vi är medvetna om, och kroppsspråk är nog bara en liten del av alltihopa, även om det är en spännande del ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *