Jag har skapat nya neuroner idag

Under en period den här hösten har jag känt mig mer och mer sliten. Jag har längtat efter höstlov och att få åka skidor och slippa alla pågående aktiviteter och allt självpåtaget ansvar. Jag har dels identifierat gradvis fler symptom för varje vecka, och dels haft en känsla av att jag är påslagen 24/7. Det är inte så att jag är klassiskt stressad enligt traditionella uppfattningar om psykosociala arbetsmiljöfaktorer :) Läs till exempel Arbetsmiljöverkets Psykosociala faktorer i arbetsmiljön. Jag har förvisso en stor arbetsmängd och håller ett högt tempo, men inget är ensidigt, oklart, otryggt, oklart och innehåller inga kränkningar, oregelbundenhet eller hot om våld.

Jag har under de senaste veckorna dessutom berättat om min nuvarande situation och hur jag ser på min takt och mina ständigt nya intressen. I mötet med Eva Sandberg då vi pratade om The Human Element och Leadership Management International och möjligheter till samverkan berättade jag om mina arbetsdagar och vad jag skulle behöva förbättra. Jag springer fort och gör väldigt mycket, men hinner inte stanna tillräckligt länge för att alla ska uppfatta mig och mina behov tillräckligt tydligt. Där och då var det tydlighet och öppenhet som var samtalsämnet, men i bisatsen nämnde jag att det snurrar väldigt många bollar i luften just nu, men att det inte är skadligt eftersom de allra flesta bollar är positiva. Inte endast positiva utan många av dem är helt fantastiska och ger massor av energi och kraft tillbaka till mig. Jag jobbar med sponsorjakt i styrelsen på Nolby Alpina, har genomfört årets konferens som delkonferensledare och planerar i styrelsen kommande års innehåll på Sundsvall 42, avslutar uppdraget Minskat Uppgiftslämnande på Bolagsverket, planerar internt THE-programFrontwalker, gör budget och verksamhetsplan över framgångarnas kontor, har renoverat badrum+tvätt+allrum hemma och sen arbetat i konsultchefsrollen och… Läsning, fotografering, träning och annat självuppfyllande har jag inte riktigt hunnit med. Men det har inte gjort något eftersom jag haft så kul på de övriga järnen i elden :)

Vårdguidens beskrivning av stress är mer neutral. De värderar inte uppkomsten utan beskriver vilka symptom man kan ha och hur man bör ta sig ur. När man har svårt att sova, problem med minnet, besvärlig mage och hjärtklappning är det allvarliga signaler på obalans. Jag har ju märkt av alla dessa symptom senaste veckorna. Jag har fått en förkylning som förvärrat och hindrat löpningen och all-things-together… Jag glömde bort var bilen var parkerad förra veckan, tvättade händer med tandkräm i förrgår, slängde kompostpåsen i brevlådan… och det är inte riktigt sunt. Enligt vårdguiden så spelar det ingen roll vad stressen uppkommer ifrån, utan hög arbetsbelsatning på hjärnan och förstärkt genom en koppling till höga prestationskrav gör att kroppen mår sämre.

När nu resan till Kådbalis inte blev av på grund av snöbrist tappade jag min möjlighet till mental återhämtning. Jag fattade ett beslut att ta en dags ledigt den här veckan. Jag tänkte att det skulle vara helt ledigt, och inte den här klassiska ”jag jobbar hemifrån” och inte en dag med barnen och inte en dag med en massa böcker och TED Talks och annat. Jag ville ha en dag utan påslag, utan kommunikation och utan den där intensiva tankeenergin. Hur det gick? Jotack, jag är bara människa :) Var tvungen att jobba bort några saker på morgonen för att inte ha dom flängandes runt mig resten av dagen. Fick en skjutsning av vican till och från träning. Fixade en ny antenn till nya tv:n. Så helt uppdragsfri var jag inte. Men. Och det är ett viktigt men. Jag körde en omväg till antennaffären, och jag bjöd mig själv på den största mjukglassen av dem alla på glassaffären och jag köpte ett Need For Speed på spelaffären. Sen åkte jag hem och sov i schäslången medan spelet uppgraderade sig över nätet och körde bil resten av eftermiddagen :) Säkert hjärnaktivt det med, men förjäkla roligt och helt utan prestationskrav.

Ikväll har jag läst om hjärnstress på American Scientific och att det framkommit intressanta teorier om vad som orsakar stress och depressioner och att det påverkar vår neurogenes, dvs förmåga att skapa nya neuroner. Skriver kanske mer om det när jag vilat klart min hjärna så att jag kan förstå och skriva…

Kommentera