Marknadsekonomin i praktiken

Hade en fräck minidebatt på en annan politisk samhällsblogg, Attila – Dags att läsa Marx?, där bloggaren Attila kommenterar Marxismen som vilken religion som helst. Jag skrev ett svar och fick några svar och fick verkligen en aha-upplevelse. Finns det verkligen inga andra alternativ än marknadsekonomin…brrr…

Jadu, Nils Dacke, din beskrivning av dagens maknadsekonomi och de problem du ser är ju bara krusningar på ytan. Makten över produktionen och egendomarna som enligt Marx stulits från arbetarna stjäls nu från de som “rättvist skapat” det en gång i tiden. Jag kan nog se det som ett extra steg i samma process som Marx skrev om för 160 år sen :)

Att du sen ifrågasätter ifrågasättandet är ju bara naturligt eftersom du är en produkt av den värld du lever i, och som sådan oförmögen att ta dig ur de sociala former och normer som skapat dig, och som varje dag skapar dig till den du är. Ska vi byta (och läs mig nu rätt, jag ser inget alternativ själv) så måste var och en av oss bli andra människor :)

För hur kan du försvara problemen med extrem utsugning som sker i “marknadens” namn? Miljöförstöring, utrotning av kulturer och kriser som växer sig större och större varje gång… Om det bara finns ett alternativ, och detta alternativ är så bedrövligt så tappar jag hoppet för mänskligheten… 

För hur ska vi lyckas hitta naturliga incitament som styr om överförbrukningen av alla våra resurser till ett samhällssnålare agerande?

5 thoughts on “Marknadsekonomin i praktiken

  1. Svart och vitt är enkelt, javisst. Men nu är ju inte alla företagare onda och smutsar ner naturen, många jobbar för en bättre värld. De flesta direktörer har inte heller bonusar, utan jobbar för skitlöner i små och medelstora företag.

    Det hade inte sett bättre ut med en socialistisk ekonomi; politiker i styrelserummen borgar knappast för en bättre värld.

    Det viktiga är att politikerna sätter rimliga regler och lagar, som “marknaden” får rätta sig efter. Om nu t ex bensin är skadligt för djur och natur, så bör man förbjuda drivmedlet, precis som man förbjudit DDT el dyl. Givetvis med en avvecklingsplan på några år så tillverkningen kan anpassas.

    Där ligger politikernas makt, inte i styrelserummen.

  2. Nej, visst är det så :) Den konkurrens som företagarna lever i tror jag är grymt viktig då den stimulerar förbättringar och nya och bättre sätt att leva och samverka. Men samtidigt är dessa lagar blinda för exploatering och gör att du vinner mer om du exploaterar mer och med en för stor oupplyst massa äts de idoga och skitavlönade upp av stordriften och vinstmaximeringen…tyvärr…

    Och visst är politikerna, även om de också är för oupplysta och för inskränkta i allt för många fall, en viktig kraft att styra. Tyvärr så sitter de fast i en redan etablerad samhällsmodell som gör att vi inte kommer att se något bensinförbud på länge, eller något alkohol- och tobaks-förbud eller… ja, you name it. Dessutom lever de inuti marknaden och är deltagare och offer för den, snarare än åskådare, facilitatorer eller styrande. Det gör att alla slåss med alla för stater slåss med stater och där inne sitter politikerna och är rädda ;)

  3. Hej!
    Siiter och väntar på att min dotter ska somna och ramlade in i dina tankar om världsordningen. Det är inte utan att jag spenderat mina rundliga timmar till att fungera på den men nu bestämt mig för att försöka ignorera den och fokusera på annat. Hur som helst kan jag tipsa om mer läsning: Mill: Om friheten är ett klassiskt verk som man väl bör läsa om man läser Marx för att skapa jämvikt. Jag gillar Mill, liberalismen får en mycket skönare innebörd än hur den ibland förespråkas politiskt idag. Sedan finns Hans Abrahamsson och Stefan de Vylder som med olika tankar försöker tro på möjligheten till global rättvisa i dagens värld…

  4. Kära Peter, jag vet inte vem du är släkt med men jag är släkt med schimpansen, bonoboern, gorillan och orangutangen och vi alla har marknadsekonomi, dvs vi har privat äganderätt som princip.

    Innan vi kom på uppfinningen pengar hade vi andra betalningsmedel som tex. ekorrskinn eller salt, bärnsten osv. Detta handelssystem fungerade bra i den lilla skalan men inte som ett neutralt betalningsmedel och vips hade pengar uppfunnits vilket är och var en av våra stora innovationer. Precis som då så vill vi klättra på den sociala rangskalan och nå så högt som möjligt, vissa mer andra mindre. Så fungerar vi och så fungerar höns och andra flcklevande djur med. Det gör att ambitionen att komma någonvart i samhället varierar dvs några är väldigt glada över att vara lönearbetare medan vissa hatar det och vill kunna styra själva och andra vill bygga imperium kosta vad det kosta vill, vi kallar ofta dessa för superentreprenörer i vårt kapitalistiska system. I sovjet fanns dom också men där häckade dom på KGB innan Sovjet smälte bort och de gick från socialister till marknadskramare över en natt. Är inte människan otrolig?

  5. Tack Viktoria för dina boktips och fina kommentarer :) Jag ska ta åt mig av dem, och jag har lagt in böckerna i listan Att-läsa, och jag kommer dit någon gång 2011-2012 med den takt och bokmängd jag har idag ;)

    Nils Dacke, ja, som jag svarade i ett helt annat mejl :) så håller jag ju med dig. Jag har inget annat alternativ, än mindre något som verkligen funkat. Det som stör och oroar är kraften och magnituden på de konsekvenser som vi människor skapar i jakten på högre positioner p den sociala rangskalan. Det spelar ingen roll om det är sprunget ur ur-cellernas kamp om överlevnad eller ej. Det oroar mig ändå!
    Men så kul att du tycker, och så spännande att du inte håller med :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *