Rädda människor gör hemska saker

I denna mörka tid, med finanskriser och märkliga bonushistorier, är det skönt att släppa kontakten med allvaret och det alldagliga och istället låta fantasin vandra iväg med hjäp av goda historier.

I onsdags var jag äntligen och såg på Watchmen. Vilken film! Jag har absolut inget annat att säga än Se den!

Ikväll sitter jag och slötittar på Harry Potter And The Order Of The Phoenix :) Jag gillar ju böckerna, och tycker att filmerna är rätt okej, om än lite väl övermoraliska och lätt putslustiga. En kvart in i just den här filmen så invigs Harry i de hemska nyheterna han sluppit ifrån under början av lovet på Privet drive. Sirius och Lupin berättar för Harry att Fudge, högsta ansvarige på Ministry of Magic, driver en hård linje mot alla som tror och talar om att Voldemort är tillbaka. Han har ingen förståelse för andras åsikter, och han har inget förtroende för ledarna varken i sin egen organisation eller i övriga trollkarlsvärlden. Harry blir förskräckt och tycker att det är hemskt och utbrister “Va? Ingen vettig person skulle…” och Lupin konstaterar “Exakt. Fudge saknar vett…” och han fortsätter förklarande “Det har förvridits av fruktan. Rädda människor gör hemska saker“. Det här leder till att den hemliga sammanslutningen som Harry just träffat, The Order Of The Phoenix, kämpar, inte bara mot Voldemort och hans anhang, utan också mot det egna ministeriet. Den dubbla fienden gör striden onödigt slitsam och istället för att samla sig mot den gemensamma Voldemort sätter man upp hinder och bekämpar varandra i ivern att ha rätt, och rädslan att ha fel och få stå med byxorna vid smalbenen eller skägget i brevlådan. Ju starkare insikten om att jag har fel, och ju värre konsekvenserna blir av att jag inte insett det tidigare – desto starkare blundar jag för sanningen.

Det här är ju himla spännande! Jag slog av filmen en stund och reflekterade över dialogen en stund. Under stark press, med ett tungt yttre hot och möjligen en svag självkänsla och tro på den egna kapaciteten utvecklas en stark rädsla, en djup fruktan som påverkar förmågan hos vem av oss som helst att fatta kloka beslut och att våga ta tid och hjälp till goda underlag. Det vi i lugnet och harmonin trodde så starkt på, delaktighet och öppenhet, förbyts till osäkerhet och tystnad och enskilt beslutsfattande utan inblandning från berörda. Tänk om de skulle se att jag inte har en aning om hur Voldemort ska bekämpas? Då riskerar min auktoritet att raseras och min makt tillintetgöras. Det som är så spännande är att det i finanskrisens spår säkert finns massor av företag och organisationer där detta händer – just nu! Rädda människor gör hemska saker, det stämmer verkligen. Satt under stark press och med stor arbetsbörda utvecklas en stress som slår av många av de hjärnfunktioner som behövs för att tänka kreativt och hitta nya lösningar, som engagerar och involverar de som kan hjälpa till att lyfta och säkerställa framgång. Denna starka yttre påverkan är att jämställa med en rytande grottbjörn på en meters avstånd som startar så många biologiska aktiviteter i kroppen att det enda som fungerar är spring eller slå. Om det så är på bekostnad av grannen eller ungen som står i vägen, så ska jag slippa undan! Den biologiska drivkraften handlar ju om att det är mina gener som ska vinna, inte dina. Då blir jag oresonlig och trångsynt. Dessutom är ju situationen här och nu, problemet ska lösas på väldigt kort sikt! Det spelar ingen roll i mötet med grottbjörnen om jag måste lämna kvar påsen med de läkande örterna som jag behöver för att klara mig på sikt, jag ska överleva här och nu! Programmet i hjärnan riktas in på att ta in tydliga signaler och agera sekundsnabbt.

På samma sätt riskerar vi chefer att hamna i samma situation på jobbet inför de enorma risker vi kan drabbas av med en värld som ser ut som den gör just nu. Om vi snabbt i rädslan över en för stor kostnadsmassa gör oss av med de överdådiga tjänstebilarna eller den betalda hemhjälpen – då har vi väl agerat rätt. Men om vi i fruktan över att bli ertappade med kraftigt försämrade marginaler hemlighåller nulägesanalyser och detaljstyr eller överkontrollerar – då är vi på fel väg. Ingen kan vara överallt, och det gäller att fortsätta lita på sin organisation. Det gäller att försöka doppa huvudet i handfatet, hålla det så kallt det går, omge sig med många goda rådgivare, lyssna och intresserat ta till sig åsikterna, och därefter agera enligt en plan, med längre horisont än för dagen och med ett tydligt mål i sikte. Då får kreativiteten spelrum, och då väcks engagemanget.

Rädda människor gör hemska saker.

6 thoughts on “Rädda människor gör hemska saker

  1. Ja rädda människor är inte så smarta. Det får man ju försöka komma ihåg. Men gudarna ska veta att det inte är så lätt. När man drabbas av den rädda människan som försöker dölja sin rädsla så blir man ju oftast förbannad. Och vips har vi en rädd och en arg människa. Och då brukar det ju börja rocka, NOT!

  2. Och ilska är sprunget ur rädsla, och häpp så har vi två rädda människor utan förmåga att kommunicera. Och då brukar det ju börja rocka, NOT :)

    Det lät nästan som att du hade ett eget konkret exempel att tänka på…?

  3. Det här stämmer fullkomligt! Bra beskrivet och rolig koppling till filmen. Jag såg att du skrivit om fler filmer, det var ett bra tillgrepp som gjorde det enklare och roligare att förstå. Men det du beskriver här är som sagt något jag känner igen allt för väl. Det behövs heller ingen kris eller annan omvälvande situation. Utan det kan räcka med vilken vardag som helst och vilken person som helst som stressar och ligger på för hårt. Ofta med för höga krav på sin egen person. Vissa blir handlingsförlamade men andra kör på åt det håll som för tillfället ser bäst ut.

    Rädslor kan vara starka drivkrafter och göra att man når väldigt långt, men det skapar sällan långsiktigt uthålliga organisationer med höga nmi.

    Bra blogg, den gillar jag.
    -Roger

  4. Nej, det finns alltid korkade människor. De tvingas ta till hårda nypor och armbågar för att ta sig fram, och det brukar vara framgångsrikt. Att dom ser rädda ut är att dom vet att dom snart blir avslöjade, som Lundby-Wedin. Så kasta ut majoriteten av cheferna så blir allt bättre!

  5. Trodde att du läste sociologi? Du verkar mer beläst inom biologi och hjärnvetenskap eller finns det en sociologisk förklaring på Harry Potter?
    :Niklas

  6. Hehe, jag är multivetenskapt :) Jag tror på att låta flera trådar, strömningar eller utvecklingsvägar stråla samman och där, i korsvägarna, där händer det saker. Har läst (delar av) Medici-effekten och där beskrivs den teorin på ett väldigt fint sätt. Med mina rötter i byggbranschen, intresset i bild och fotografi, fascinationen av människors biologiska och sociologiska drivkrafter parat med min erfarenhet som arkitekt och verksamhetskonsult samt myndighets- och näringslivschef – kommer jag att hitta en korsväg som blir något helt enastående :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *