Så drygt med vattenskada

Fy, usch och blä. Det är drygt med vattenskada. Under tiden hemma, innan jag börjar på riktigt på IT-arkitekterna har jag försökt göra några knop i huset. Jag har målat hallen och till och med målat och satt upp listerna igen :) Jag började riva innertaket förra veckan. Allt gick bra tills jag kom till hallen. Där uppenbarade sig en stor vattenpöl på ovansidan plasten, därsom under isoleringen. Inte lite fukt och att det känns blött. Nej, rent och skärt vatten. Det är inte ofta man ser…

Där började strulet, som det så ofta gör när man hittar oönskat vatten i ett hus. Var kommer det från? Vilken skada har det gjort? Hur länge har det hållit på? Hur åtgärda felet? Sist men inte minst den mest spännande frågan av dem alla; Täcker försäkringen? I den sista frågan var Folksam säker. De bestämde direkt att det inte var någon försäkringsskada, så de utredde inte ens felet utan valde vägen att låta sig  överbevisas istället för att hjälpa mig att reda ut felet för att se hur vår fortsatta relation skulle skötas rent ersättningsmässigt.

Suck och stånk och stön. Visst är jag utbilda byggnadsingenjör, men inte sjutton har jag koll på fukt och ventilation och byggteknik från mitten av sjuttiotalet. Jag sökte hjälp hos Anticimex som en extern expert för att reda ut felet. Därefter skulle jag veta om Folksam var ansvarig eller ej, och hur jag kunde fixa det som var fel. De lovade ringa men hörde inte av sig. Efter en påringning så var handläggaren magsjuk men skulle ringa så fort som… Jaja, att det droppar vatten i mitt golv verkar ingen bry sig om, buäähh…gråt grin :)

Hjälten för dagen finns inte hos Radiotjänst utan hos Ocab. Jörgen kom när han avslutat sin kopp kaffe och var här i en dryg timme, och fick på köpet ett litet mysterium för både det nedre kallutrymmet och den övre vinden är fuktiga med kondens på insidan plasten :( Var fukten kommer från och varför den inte ventileras ut löste vi inte idag. Det kanske är klimatproblemet försökte jag, men den var lite för enkel att skylla vattendropparna på och sånt går inte en riktig expert på :)

Det är inte så stora skador på huset. Inget virke är egentligen angripet utan endast lite fuktigt här och var. Lite påväxt på någon isoleringsbit gick att se men det torkar bort om vi kan få bort källan till fukten. Jag har köpt en hygrometer på Clas Ohlson med tre givare. Den funkar suveränt och är väldigt smidig att använda. Tre givare, en i vardera kallutrymme och en i vinden. Just nu visar de lite olika värden, men att det är 84% luftfuktighet i kallutrymmet vi har problem i och med 2,3 grader celsius, det är inte riktigt bra. Nästa steg är luftavfuktare och ökad ventilation i dessa utrymmen. Jag längtar till kallare period med torrare luft så att vi kommer ifrån den regnskogsliknande luft vi har i sura november.

Innertaket ska jag sätta in ändå, med Vinga Vision Plate spotlights i I-balksmönster med renässansartat mönster och lite daVinci-inspirerade perspektivbluffar :) Man gör sig inte roligare än man har…

Kommentera