Seventeen down, one to go

Lämnade igår in den sjuttonde uppgiften till sociologikursen. Det var nog det värsta fuskjobb jag gjort. Eller fusk och fusk, kanske mindre ambitiöst än de övriga, om än jag tror att jag den här gången hade det bättre förspänt genom att ha tänkt på intersektionella perspektiv under en ganska lång tid. Jag har bara inte vetat om vad det varit :)

Intersektionella perspektiv är precis det det låter som ;) Man tar fram flera olika synvinklar på en frågeställning och ser om det uppstår något speciellt i korsningarna däremellan. Det liknar resonemanget i Medicieffekten men handlar här om ett sociologiskt analysarbete. Det speciella är att det inte räcker med att lägga ihop de olika perspektiven, t.ex. genus, klass och etnicitet som vi läst om i denna delkurs. Jag menar, att klass påverkar lön är kanske inte så konstigt. Genus påverkar lön också. Etnisk bakgrund, svenskfödd eller utlandsfödd, påverkar också lönen. Att då dra slutsatsen att en utlandsfödd kvinna med sin bakgrund i arbetarklass tjänar lite är ju ingen nobelprisanalys direkt. Det gäller att se hur dessa perspektiv påverkar varandra och se hur de kan störa eller dra nytta av varann, kort sagt hur de konstituerar varandra :)

Det finns mängder av spännande trådar in på den här lyran. Ur boken Kors och tvärs hittar jag att utlandsfödda kvinnor inte upplever sin arbetsmiljö som lika problematisk som sina svenskfödda kvinnliga kollegor. Det gäller dock inte kvinnor från välutbildad medelklass. Detta kopplas till skillnader mellan män och kvinnor, svenskfödda och utlandsfödda i vilka som startar flest företag och vips hittar vi slutsatser som inte är adderande mellan perspektiven.

På just det här sättet kan alla situationer fantastiskifieras :) Var vi än är så går det alltid att korskoppla med något annat perspektiv, eller en annan process eller kanske en pryl. Jag som har låga associationshinder har extra lätt för det här, och det är väl därför som jag försöker hylla det till skyarna. Antonio Gaudi var nog också rätt grym på intersektionalitet. Han kombinerade biologi och matematik med konstruktion och arkitektur, och i dess kölvatten skapades några av de mest underbara former som världen skådat.

Se var man kan hamna med ett sociologiskt resonemang ;)

One thought on “Seventeen down, one to go

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *