Skydda befolkningen i Libyen – my ass!

Så vackert och gulligt allt prat om Libyen låter just nu. Statsministern uttalar sig myndigt och empatiskt i statstelevisionen och i Aftonbladet och säger att vi ska skicka JAS till Libyen för att skydda befolkningen mot deras regim. Utrikesministern är korrekt och saklig och förklarar att vi minsann kan gå långt i vår fredsiver. ÖB är stolt i kvällspressen. Vackra ord, och det verkar viktigt att markera att det inte finns andra djupare subsyften. Hemska tanke om det skulle komma fram att vi gör skillnad på folk och folk! Tänk om nån skulle komma på att dessa herrar inte bryr sig ett skit om andra länder och deras befolkningar! Då skulle Fredrik Reinfeldt se ut som en rasist som endast bryr sig om sina egna intressen :(

Nåväl, det är väl inget fel att bry sig om de nära och kära först. Det gör du, jag och alla andra. Det är en ren mänsklig förmåga. Vi är mer intresserad av hur det gick för grannen som tappade en äggkartong på affären än tåget som dödade 500 indier när det spårade ur. Vi är mer intresserade av problem och konflikter som betyder något extra för oss, t.ex. en konflikt inom Europa, i närheten av Europa eller då tillgången av resurser som vi är beroende av riskerar att begränsas! Tänk om det är så illa att vi är mer intresserade av frågor som handlar om de som är lika oss, dvs. konflikter mellan vita kristna människor eller där vita kristna människor riskerar att drabbas (generaliserat över den rådande makteliten i den sk. västra delen av världen) :(

FN har beskrivit problemhärdar i många områden på den Afrikanska kontinenten som är lika bedrövlig och mycket värre än situationen i Libyen idag. Nu i mars, mitt under konflikten i Libyen, uttalade sig FN:s humanitära chef Valerie Amos om situationen i Demokratiska Republiken Kongo – Top UN aid official stresses need for civilian protection in DR Congo. Hon konstaterar “Full support to disarmament, demobilization and reintegration, and efforts to end impunity for those committing these crimes must be stepped up”. Vem bryr sig om våldtagna och stympade kvinnor och barnmilitärer i Kongo?

Eller ta situationen i Elfenbenskusten som FN rapporterade om i fredags under pågående beslutsprocess om svenskt hyllat militärt stöd till Natos insatser i Libyen – Up to 1 million people driven from homes by violence in Côte d’Ivoire. Den ivorianska presidenten vägrar att lämna makten och utövar våld mot sitt folk för att hålla sig kvar. En miljon (!) människor är på flykt för att undkomma våld och trakasserier. Här har FN ett pågående fredsarbete men orkar uppenbarligen inte med att upprätthålla lag och ordning. Var är engagemanget från Europa och Sverige?

Human Rights Watch har skrivit en rapport om polisbrutalitet och övergrepp i Uganda – Uganda: Torture, Extortion, Killings by Police Unit.  En speciell polisstyrka skapad av presidenten dödar, torterar och låter människor försvinna. Vem i det avlånga landet Sverige bryr sig om folket i Uganda? Vad säger ÖB?

Är det så att vi är så styrda av kvällstidningarnas rubrikhets och västerlandets krigförande länders propaganda att vi tror att världen blir god så fort vi får ut monstret ur Libyen? Vi sitter i soffan med chipsen och läsken och hoppas att gullige Fredriks JAS-plan lyckas med sin S:t Görans-plan, så att vi kan se på Let’s Dance-boxen med alla säsongers härliga avsnitt med gott samvete!

Skydda befolkningen i Libyen – my ass!!

One thought on “Skydda befolkningen i Libyen – my ass!

  1. http://www.youtube.com/watch?v=WLr8ZvgURg0

    Bloggarna har makten om dom inte vore så splittrade.

    Man kan bygga bilar som går på hampaolja.

    Man kan ochså konstruera en form av plast av hampa som är många gånger lättare än stål och 10 ggr hårdare.

    Ghaddafi ville inte sälja oljan för dollar det är där skon klämmer. Eu ser sin chans att stärka sin ekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *