Vad behöver folk

Nätverket har kraschat hemma. Vet inte om det är routern eller bredbandsleverantören som jävlas, men det är inge skoj.så just nu skriver jag på mobilen och det går det med :) Jag har bakat 64 kanelbullar och lyssnat på Timbalands Shock value på den nya receivern samtidigt som jag felsökt näteländet. Tror att det hänt nåt med macadresser eller ipadresser. Men tänk på att aldrig ha fläkten på när du bakar bullar, lukten ska ju stanna kvar i huset ;)

Men, samtidigt funderar jag en hel del på vad folk behöver. Du och jag. Vad går vi igång på, och vad skänker oss trygghet och glädje? Jag skriver en tenta i sociologin om tre sociologiska klassiker, Bourdieu, Foucault och Haraway. Den omgivning jag befinner mig i just nu har gjort mig särskilt intresserad av Bourdieus teorier om fält och kampen mellan aktörerna i fältet, Foucaults beskrivning av övervakning och de själsliga straffen samt Haraways beskrivning av hur man med hjälp av berättelser kan skapa en gemensam bild av historien som får oss att tänka, känna och tolka på fördefinierade sätt. Samtidigt sitter jag med ett uppdrag där jag ska ta fram ett förslag på hur en god företagshälsovård bör vara utformad.

Jaa, vad behöver folk? Tillbaka till ritbordet. Människor behöver mängder av saker men i lite olika ordning. Trygghet är viktigt. Känslan att vara en del av nåt större. Att känna respekt och omtanke från sin grupp. Hmm..mjaa…där finns något som behöver prägla massor av mekanismer i en organisation, och även en företagshälsovård tror jag. Det är lika viktigt att innehållet är avpassat och ger rätt stöd i både förebyggande och rehabiliterande som att det är en symbol i organisationen så att de anställda känner att ledningen har rätt värderingar och visar omtanke. Då är kronorna mindre viktiga.

Oj, nu får jag fikabesök och måste sluta. Johan har en grym bullnäsa ;)

4 thoughts on “Vad behöver folk

  1. Trassliga prylar är det värsta som finns :-( Man vill ju att grejerna ska funka och inte synas. Tur att du kan surfa på mobilen så du slipper abstinensen från nätet :) Det är väl det som folk behöver – fungerande grejer!

  2. Jodu, saker ska bara funka. Det blir så tydligt också hur stor kontrast det är att vara privatperson när det gäller att få support och åtgärder. Kanske är det därför som så få sitter hemma och jobbar frivilligt ;)

  3. Jag tänker också mycket på vad folk behöver och vad de inte behöver. Otrygghet, press och oklara spelregler är en dålig kombination och det leder också till väldigt dålig stämning, dåliga resultat och dålig kvalitet. Fram med positiv feedback, utrymme att påverka och tydlighet. Ändå fascineras jag att människor ändå kämpar på trots allt. Överallt. Det kanske är för att lunchen ändå kan vara trevlig :-)

  4. Precis. Den där lunchen kan göra mycket. Jag har sett människor utstå kval och lidanden av enormt format, endast för att lunchen med kollegorna betytt så mycket. Relationer och tillhörighet är mäktiga krafter :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *