Walking down memory lane 01

Jag har härjat i förrådet en tid nu. Det har varit för trångt och för stökigt därinne, och när vi knappt kom in själva för all bråte var det dags för rensning. Jag är ju en sparare så det tog emot att slänga, men slängde gjorde vi. Gamla trasiga grejer och sånt som sparats i onödan, vilket dock ska sägas är väldigt få prylar av allt därinne :) Det blev rent och fint och mycket mer plats, och till på köpet hittade jag några gamla anteckningsblock från mina tidiga dagar. De är drygt tjugofem år gamla så det börjar vara arkeologiläge när jag öppnar dem, med vördnad såklart ;)

Det som är extra roligt är att jag, förutom alla  minnen av tider som flytt och bilden av en ung mans sökande efter livet och dess innehåll,  kan känna igen mig och se ett beteende i mig själv som finns kvar än idag. Märkligt tycker jag, även om det ju är så att ränderna inte går ur så lätt ;) Jag har till exempel kvar det första administrativa programmet jag skrev :) Det var 1983, och jag hackade ihop det på en nyinköpt Vic64 som hade 38 911 bytes ledigt när man startat den. Programmet och datafilerna lagrades på band, och det tog en stund att ladda så det var ingen turbofart direkt, men programmet skulle inte stödja någon högintensiv produktionsmiljö utan ge stöd i att hålla kontroll på bodar på byggarbetsplatser och förenkla administrationen av dem. Jag hade nyss fyllt sexton och fick en hel ocean att lära mig ur genom denna dator, inköpt för 5 995 sek plus bandstationen för 695 sek. TVn att koppla den mot fick jag av pappa, som också blev min första uppdragsgivare.

Jag utvecklade en del program till hans företag och lyckades tjäna ihop både en Commodore 128 med bildskärmen Commodore 1902 och diskettstationen 1571 (med turbo burst mode :) som jag tror jag köpte 1985, samt en Atari 1040ST med hårddisk på 20Mb och två bildskärmar som jag köpte i Sundsvall 1987 :D Vilken utveckling! Med Commodore Basic och 38kB minne och lagring på tape till Modula-2 och 1024kB ram och en hel hårddisk på 20Mb. Detta på bara ynka fyra år. Idag sitter jag med 3GB RAM och 1450GB disk men skriver inte ett ynka program, förutom något php-script här på webben då ;)

Vilka minnen…

3 thoughts on “Walking down memory lane 01

  1. Härligt att vi har en riktig old-school kod-nörd på kontoret, det känns tryggt! ;). Vi kanske ropar på dig om vi behöver lite mer coding power i vårt team för du har väl hur mycket tid som helst över?

    //J

  2. Jag ser ett fel där på rad 4000. Tror att du missat värdet du pokear 53281 och 53282 med, för det verkar vara samma bakgrund och förgrund!?

  3. Vänta bara tills jag flashar min gamla c-kod eller, nej, varför inte det jag satt och hackade i Comal i mitten av 80-talet :) Ett språk som kördes på datorer som hette Compis (!) baserade på 8086:or med CP/M och med egna varianter av Pascal och det speciella språket Comal som var nån blandning av radnummerlös Basic och Pascal :)

    Och koden ovan är granskad och testad och fullt körduglig Victor. Tror du är avundsjuk över den sköna kod-elegansen ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *