Meny Meny Framåt

Transaction & Messaging Congress 96

Vendor session - MQView

Tisdag 5/11 14.40
Apertus

Apertus har en produkt som heter MQView för systemövervakning/administration. Under en timme fick de ohämmat göra reklam för sitt program. Apertus är ett företag som varit med sen födelsen av MQ. De hade till och med skrivit delar av kod som finns i Level1. En del av systemen underhålls fortfarande av Apertus.
MQView använder sig av SNMP för sin kommunikation, och det är vid jämförelse med den inbyggda administrationen i MQSeries mycket bättre då det gör systemet mycket mer tolerant med fel i MQs kanaler osv. System som bygger på MQSeries faller när MQSeries-komponenter slutar att fungera.

En stor fördel som system, som MQView har, är att de förenklar administrationen i systemet. Ett stort system med många MQ-servrar och en enorm mängd köer och kanaler blir till slut omöjligt att administrera manuellt. En förändring som skall göras i ett par hundra köer samtidigt är inte möjlig att göra på ett säkert sätt med hjälp av traditionella MQSeries-verktyg. Då krävs ett verktyg som MQView. Med MQView kan man skapa centrala definitioner, som kan skickas ut till de ställen i MQ-nätet där de ska installeras. Det gör att MQView tar över det monotona arbetet med att uppdatera alla köer, kanaler osv.

En fördel i det här är att MQView har möjligheter att sniffa upp nuvarande inställning hos en eller flera queue managers. Det gör att det går att skaffa MQView till det existerande MQ-nätet och låta programmet ta reda på hur det är konfigurerat och sedan lagra den konfigurationen. Så fort det förändras något ute i nätet känner MQView av det och informerar om vilken förändring som gjorts.
MQView tillåter tex inte sändande och mottagande kanal att ha olika inställningar! Det gör att det är svårt att få kanaldefinitioner som inte passar ihop på de två sidorna, vilket är så enkelt när man gör det manuellt. Namnet kan vara fel, batchsize kan vara fel osv.

MQView innehåller också en vakthund som ligger och kontrollerar hur queue managerns run-state ser ut. Det kan förhindra fel som är på väg att uppstå eller se om det varit problem tidigare osv.
På en fråga om prestandakoller svarade Apertus att det inte varit aktuellt ännu. Det fanns ännu inte den mängden av stora installerade MQ-system i drift som behövde en prestandamonitor. Det är dock på väg, men tills vidare är fokus på säkerhet och kommunikation.

Jag har en del information om MQView uppe hos mig om det är nån som är intresserad.