Meny Meny Framåt

Transaction & Messaging Congress 96

MQSeries Trends & Directions

Onsdag 6/11 15.30
Stuart Jones IBM Hursley

Stuart Jones arbetar i MQ-strategigruppen på Hursley och var rätt man att hålla i den här sessionen.
Han berättade lite om de mål som IBM har med MQ:

Workflow
IBM planerar att ha MQ som en strategisk produkt för kommunikation i workflow-system. De finns redan exempel på det här i IBMs Flowmark, men även MDp från Early Cloud kan använda MQ.

Cooperative processing
Här handlar IBMs idéer om asynkron programmering där MQ är en strategisk produkt. Med MQSeries Three Tier (se tex Advanced Messaging Solutions eller MQSeries Three Tier is Enterprise Client/Server) lanserar IBM sina idéer som en produkt för att, med hjälp av MQSeries, lösa problemen med asynkront driven exekverings- och utvecklingsmiljö.

Internet Electronic Commerce
MQSeries, med sin säkra meddelandeöverföring, kan spela en viktig roll i hanteringen av säkerhetskrävande transaktioner över Internet. MQSeries kan också ge möjlighet att köra asynkrona anrop från en web-browser utan att behöva vänta på svaren på alla frågor. Data kan hämtas in från MQ och presenteras på en web-sida.

Mail Messaging
MQSeries ska inte ta över mail-marknaden. Det finns dock en del fördelar i MQSeries som kan användas i en mail-miljö där inte andra alternativ erbjuder tillräckliga möjligheter, så som säkerhet i meddelandeöverföring osv. IBMs strategi är att ge möjlighet till användning via mail-APIer, så som MAPI. Det kan ge fördelar som att använda MQ som mail routers eller gateways.

Mobiles and Wireless
För meddelandeöverföring fungerar MQSeries utmärkt i en miljö som inte är konstant uppkopplad mot ett nät, dvs en bärbar PC. I och med att meddelanden kan skickas från applikationerna utan att den mottagande sidan är åtkomlig fungerar det hela mycket bra med möjligheten att koppla upp sig vid skilda tillfällen och skicka och hämta data. Det är vad IBM klassificerar som mobiles. Bärbara maskiner som kommunicerar via telefon (dvs wireless) har ett helt annat behov av kommunikation, och där är inte IBM helt klara ännu. De ska skriva olika funktioner för kanalerna att hantera DialUp, effektiv komprimerad kommunikation som är designad direkt för uppringd förbindelse. Den mobila lösningen finns i dagens MQSeries, och den har till och med byggts ut lite iom den nya versionen av MQSeries-servern för Windows 3.11/95.

Database replication
Enligt IBM finns det stora krav från kundbasen på asynkron datareplikering. MQSeries kan användas som säkert kommunikationssystem som ger extra fördelar. De asynkrona fördelarna gör att det inte behöver finnas någon kontakt mellan det replikerande systemet och det mottagande under programkörningen. Det möjliggör en högre grad av tillgänglighet!

Publish/Subscribe
Stuart pratade en del om möjligheten att prenumerera på information eller händelser genom att använda MQSeries som kommunikationsgränssnitt. Det finns en prototyp, men inget är färdigt.

Network
De nätverksprotokoll som skall supportas på alla plattformar är tcp/ip och SNA. Beroende på vilken LAN-typ som används kan vissa specialiserade protokoll användas, så som NetBIOS, SPX eller DECNet. (SPX kommer i början av 1997).

Transactional Support
MQSeries kan agera resursmanager i ett transaktionssystem genom X/Opens standardiserade XA, vilket gör att det går att använda MQSeries med CICS, Encina, Tuxedo etc. CICS/ESA och IMS/ESA har också möjligheter att koordinera MQSeries-transaktioner. Det finns redan idag en brygga mellan MQSeries och IMS där det går att köra transaktioner i IMS, både link-program och terminal-stream, och få resultatet tillbaka via MQ. Det här stödet finns inte i CICS ännu, då det varit mycket svårt att implementera. Det är dock på väg och kommer kanske under 1997. Förutom att agera i en miljö styrd av en transaktionshanterare kan MQSeries själv koordinera sina MQ-transaktioner. Flera MQGETs eller MQPUTs kan synkroniseras med ett commit eller rollback. Det finns planer på att ge MQSeries en del möjligheter att koordinera även databaser för en enkel variant på transaktionshantering för lättviktssystem. Kommer nån gång i början av 1997 för NT och Unix.

DCE
DCE kan användas av MQSeries för några användningsområden 'DCE directory' och lite av 'DCE security' men bara för authentication och inte authorisation. DCE kommer inte att krävas i framtida MQSeries-versioner men skall kunna användas. (Tidig 1997)

Data Conversion
De meddelanden som skickas via MQ kan konverteras automatiskt, om man vill. Det vanligaste är väl att konvertera mellan olika code-pages, men det finns även möjligheter att konvertera integers, dvs big-endian eller little-endian. Enligt Stuart hade det förekommit synpunkter på IBM att de skall kunna konvertera flyttal, men det verkade inte vara nåt som de skulle genomföra, då flyttal är lite mer komplext än integers.

Parallell execution
Det finns (eller kommer att finnas) stöd i MQ för parallellitet och till och med processer som körs i olika processorer ska kunna köra mot samma MQ-kö genom sk 'thin client support'. Beskrevs dock inte vidare, men dröjer minst ett år enligt Stuart. Klart komplicerat!

Security
IBM i Hursley jobbar med att implementera remote authentication, som ska ge mottagande program en möjlighet att kontrollera det userid som skickade meddelandet. Tillsammans med möjligheter att kryptera meddelanden, signering av meddelanden mm, kan det kanske lanseras om 12-18 månader.

Object Messaging
Stuart introducerade något som kallades MSOM, vilket ska använda MQSeries som kommunikationsmotor och ge en avancerad asynkron objektmodell. Det kommer också finnas möjligheter att interagera med standardprogram som använder MQ för att ge största möjliga flexibilitet åt gamla program att köras i en ny miljö. (Se http://www.hursley.ibm.com/mqseries/txppacs/ma3f.html). DSOM/MQ siktar på att få MQ att användas som transportlager i standard DSOM.
Hursley-labbet har själv skrivit klasser för MQI/C++, men Stuart berättade efter påtryckningar att det såklart finns stöd för MQ i Smalltalk, Java (betatest), OLE och LSX. Problemet är att de inte samarbetar med de övriga utvecklingsteamen utan endast samtalar!
Stuart medgav litegrann att IBM hade tankar på att använda MQSeries som ett lager i framtida ORBar, och då också Corba. Man har flera diskussioner på gång i det här ämnet och det kommer att kämpas hårt från IBMs sida för att standardisera MQ eller standardisera branschen kring MQ. Den fördel som MQ skulle kunna ge, enligt Stuart, var möjligheten till asynkron exekvering och meddelandehantering.

Lotus Notes
IBM satsar stenhårt på Lotus Notes som strategisk produkt, och alla möjligheter som MQSeries kan ge skall ges ett gränssnitt mot Notes. Det finns funktions-subsets för Notes R3, och ett helt API i Notes R4 för LotusScriptExtensions för att använda MQ i LSXer. (Se http://www.hursley.ibm.com/etmlinks/aboutetm/etmmql.htm.)

Solutions Focus
IBM satsar på att få fram bättre och effektivare Systems Management- och Application Development-tools, som möjligheten att ha instrumentation för att lagra statistik i en queue manager, programeringsbar systemadministration mm. IBM ska dock samarbeta med tredjepartare för att komma fram med avancerade lösningar i dessa viktiga områden, som de leverantörer och produkter som visades under veckan.
Tivoli ska integrera MQSeries i sitt stöd.
IBM samarbetar med X/Open för att få fram en standard för meddelandehantering, men det arbetet har redan strandat pga ekonomiska problem inom X/Open-gruppen. På en fråga om Falcon svarade inte Stuart nåt speciellt.
MQSeries ska erbjuda bryggor till existerande applikationer/miljöer (en ny viktig brygga som IBM skröt mycket om var den mot SAP/R3).

Forthcoming attractions
Stuart berättade till sist en del om vad som kunde förväntas i MQSeries i framtiden: