Meny Meny Framåt

Transaction & Messaging Congress 96

MQSeries Systems management

Tisdag 5/11 8.45
Alan Powell, IBM Hursley

Alan Powell började att ta upp en del aspekter på MQSeries Systems Management, och vad man ska ha i åtanke vid administration av ett MQSeries-system.

Systems Management Tools
Han gick sedan ytligt igenom de program (control commands) som levereras med MQSeries, och som används till att administrera, köra och konfigurera systemet. Det finns tre olika sätt att hantera en queue manager:

MQSC-kommandon är det vanligaste sättet att administrera sin lokala queue manager om man inte har ett verktyg för det (Se separat sida för tredjepartsverktyg). Det råd som Powell kunde ge var att lägga upp dessa MQSC-kommandon i filer och skriva scripter runt dem. Det var det absolut smidigaste sättet då man sparar sina konfigurationer i scripterna/MQSC-filerna. Samma gäller för att starta upp processer och kanaler. Det bör göras i scriptfiler så att de startas på samma sätt varje gång.
På samma sätt som man manuellt kan skicka MQSC-kommandon till queue managers kan man skriva program som skickar PCF-kommandon, och det är så de olika leverantörernas managment-system fungerar. Viktigt att hålla i minnet är att PCF-kommandon inte fungerar i MVS!

Exakt hur det här funkar står det massor om i MQ-böckerna.

Event Monitoring
Queue managers kan kontrollera sig själva för att upptäcka vissa händelser vid interaktion med de olika objekten. Information om händelser skickas i PCF-format till en speciell kö (SYSTEM.ADMIN.PERFM.EVENT). Det kan vara olika händelser från start av en kanal, till händelsen när en kö blir full eller når en viss nivå.

Management Application
Powell beskrev lite hur ett administrationsprogram såg ut och hur det uppförde sig i nätet för att komma åt de olika queue managers som skulle administreras.
En variant är att sköta administrationen på samma linjer som den övriga trafiken. Det behövs då ingen separat nätverkskommunikation för administrationsprogrammet men däremot blir ett sådant system väldigt sårbart för problem med kanaler i MQ osv.
Den andra varianten, som de externa leverantörernas produkter använder sig av, baserar sig på SNMP. På varje server som kör en eller flera queue managers läggs en agent. Agenten jobbar sedan lokalt mot queue managern och kan då utföra mer saker som inte går att utföra inom MQSC. Agenten kan tex starta och stoppa en queue manager vilket är omöjligt med MQSC eller PCF. Det ger en mycket större flexibilitet utöver den extra säkerhet som SNMP ger.
IBM har inte för avsikt, sade Powell, att konkurrera med de här leverantörerna, men de har ändå skrivit en del add-ons till MQ som finns tillgängliga som Support Pacs på IBM Hursleys hemsidor.

Performance data
I MVS finns SMF-records som håller reda på allt som hänt under en MQ-körning.

Support Pacs

Vendors
Powell hade en del information om fler leverantörer än vad som fanns med på konferensens utställning. Jag lade info om dem på samma sida som de andra leverantörerna.