Arkiv för månad december 2008

Och vi har ett nytt elrekord!

31 december 2008

Klockan 1800 stämde vi av elförbrukningen och landade som väntat på ett nytt fantastiskt rekord! Elmätaren stannade på 69236 kWh vilket innebär 19958 kWh på ett år :) Första gången under vår tid i huset som kommit under 20000 kWh på ett år! Resultatet av mindre bad, bättre fönster och hushållning av elvärme har gett resultat :D

Nu ger vi oss på det svårare målet, att nå 19000 kWh. Tror att det sannolikt är enormt svårt att nå utan strukturförändringar så som värmeväxlare eller annat, men vi ska försöka. Med det varmare klimatets hjälp ska det gå…

Och med detta sköna glädjeämne önskar jag er alla ett

G o t t  n y t t  Å r  ! ! !

Nyårsafton – nu är det nära

31 december 2008

Wow, bara någon timme kvar innan elförbrukningsåret 2008 är till ända. Det sträcker sig från 1800 31 december 2007 till 1800 31 december 2008. I år har vi dessutom en dag extra vilket drar upp förbrukningen en smula. Just nu ligger vi på 69227 kWh och har på oss upp till 69278 för att klara det nya rekordet :) Jag visste redan i förrgår att vi skulle fixa det här, och nu är det nära. Spänningen är olidlig – även om vi vet att det är klart ;)

Slalomförälder v2.0

29 december 2008

Blev uppgraderad som slalomförälder idag :) Från att ha varit v1.0 som följer med i backen och ängsligt och stolt bevakar och uppmuntrar har jag nu evolverat och nått en ny nivå. Vi hade en träningsdag i Nolbybacken under måndagen där jag fick finare uppgifter. Vi startade som vanligt okristligt tidigt, 0800, vilket kräver uppstigning 0630, och det är inte lätt att få upp två jullovslediga barn den tiden ;) Men väl i backen blev jag utplockad som stark förälder att bära käppar och sätta bana. Jag klarade den första nybörjarutmaningen med glans, vilket var att transportera en stor bunt käppar upp med liften till banstart. Det var vingligt värre och jag kände blickarna från de erfarna, och en förväntan om att jag skulle tappa bröten i liften och ställe till mayhem. Men så blev icke. Jag fixade biffen och fick upp käpparna och var med att sätta bana.

Något helt nytt. Slalomförälder v2.0 testad och driftsatt :D

Att sen barnen tog stora kvantsprång under dagen och körde storslalombana på ett fantastiskt sätt, och att de hade makalöst skoj både i backen och den efterföljande poolen – det är bara en stor bonus ;)

Arne Naess – fascinerande man

26 december 2008

Mitt i julstöket och julmyset och vånda inför PM-skrivningen i sociologin kollade jag på en dokumentär om Arne Naess och hans tyggris. Programmet handlade om professor Naess och hans relation och förhållningssätt till den lilla grisen. För honom var grisen en levande varelse och han var fullkomligt medveten, trots 96 års ålder, om att detta sannolikt skulle betraktas som konstigt. Hans försvar var dels att han gärna blev uppfattad som lite konstig, och dels att det var nyttigt för så kallade vuxna att vara barnsliga. Vi fick följa med honom ut i pulkabacken och upp i en luftballong. Fortfarande med samma nyfikenhet och iver som hos ett litet barn.

Det var ett kort och lite tafatt, möjligen vördnadsfullt och överdrivet allvarligt, program men jag rördes ändå över Arne Naess lugn och saklighet och hans syn på livet.

Han kommenterade små saker som satte sig direkt hos mig; ”Det är det enkla som är det intressanta” är rätt spännande ord från en man som professerade som 27-åring och som skrivit otaliga böcker i komplexa ämnen. Men vi har det med på jobbet och jag strävar efter det själv, det enkla är det sköna.

Men så där värst enkel är jag väl inte själv :)

Ahhh…julkortet klart

22 december 2008

julkort-2008En av julens stora vedermödor och ambitionsfällor är färdig – julkortet. Denna tävlan i innovation, kreativitet och teknisk produktion :) Som är så skoj, men som alltid blir så intensiv eftersom vi, eller jag, alltid är ute i den sista sekund. Det här året går väl inte till rekordböckerna som det bästa julkort vi gjort, men hey, en halvtimmes fotograferande i snöhögen och kylskåpet och en halvtimmes redigerande i datorn…då blir det så här :)

Det viktiga är att det bakom detta kort finns en innerlig önskan om att ni alla får en lugn och skön jul och att alla era behov blir tillgodosedda och att alla era drivkrafter kan få ligga på rulle ett tag. Vila är något vi alla behöver…

G O D   J U L   o c h   G O T T   N Y T T   Å R

Kritstreck rockar

19 december 2008

Ja, vad säger man. På bara ett par dagar har laptoppen kraschat och är halvvägs till HPs center i Polen (!) och min mobiltelefon blivit snodd (polisrapporten är scannad och mejlad till Stockholm för att få ut en ny) :( Det är ju så att man, eller jag menar jag, suckar ihjälp sig.

Men som Orup sjunger, ”Ingenting kan krossa mig…” så skiter jag väl i små triviala ting. Just nu har jag kritstrecken på mig, vit skjorta och en röd kreation kring halsen. Skumt, länge sedan jag hade röd slips. Kritstreck däremot har jag varje vecka. Det trodde jag aldrig för tio år sen tror jag :)

Med några slurkar gott vin i magen och en middag med Mias arbetskompisar framför mig mår jag så mycket bättre. Barnen hos mormor, och vi släppta ut till samtal, god mat och gott vin, trevliga människor och nya upplevelser. Det är så att man kan glömma alla sorger med prylar…

Lev väl, för det gör jag. Jag mår fortfarande bra av att jag fick full pott på första examinationen i statistik :)

Vilken föreläsning – Bodil Jönsson

9 december 2008

Jag sitter hemma idag med en liten tjej som har ont i magen. Deltar i affärsplanemöte via telefon, vilket är en utmaning i sig, men är desto mer problematiskt när man är så lättdistraherad som jag :) Jag påbörjade med lunchen i slutet av mötet och när övriga tog lunchpaus flyttade jag över till tv-soffan, och där träffade jag Bodil Jönsson. Hon har skrivit några böcker som jag läst med stor behållning, och nu sänder SVT en föreläsning med beskrivningen ”Skolforum: Det förändrade lärandet. Bodil Jönsson är professor i rehabiliteringsteknik vid Lund tekniska högskola och föreläser om hur vårt förändrade levnadssätt påverkar lärandet. Hur tar vi till oss nya kunskaper och vilka effekter får det för vår utveckling?”. Om du får chansen att se en repris av den – gör det! Mötet har börat igen, så jag kan inte fortsätta se, men måste försöka hitta det på svt.se på nåt sätt.

Några saker som jag hajade till över var hennes beskrivningen om det mekanistiska tidevarv vi lever i. Bland annat medför det ett tankesätt som gör att vi ser orsaken före verkan, till skillnad från ett förväntansfullt sätt att se verkan och dess utveckling. Hon gav exemplet ekollonet. För över tvåtusen år sedan gick en pappa  med sin son, och plötsligt hittade sonen ett ekollon. Han frågade sin pappa varför det ligger ett ekollon i gräset. Pappan svarade ”För att det ska växa upp ett ekträd här.” och visade prov på ett framåtriktande tänkande. Bodil spelade sedan upp scenariot att jag skulle gå med mitt barn och hitta ett ekollon. Vad skulle jag svara om mitt barn frågade varför det ligger ett ekollon på marken? Jag insåg, innan Bodil uttryckte samma slutsats, att jag självklart skulle ha förklarat att det fallit från ekträdet här bredvid. Varför ser jag orsaken och verkan på det sättet? Märkligt :)

Hon berättade också om olika utbildningsvägar, och de var intressant kopplade till mitt eget sätt att arbeta med förståelse. Förut arbetade vi med mängder av informationsmängder och kunskap som grund för att kunna arbeta med exempel. Idag tryckte hon på att snabbare bygga in egna exempel och komma efter med teorier och kunskaper. Jag vill ju också arbeta med actions och därefter reflections för att starkare lagra de viktiga slutsatserna. Hennes starkaste exempel och berättelse (för hon använder samma tekniker som jag själv tror på; bjud på egna exempel, arbeta med känsla och tanke, utmana med humor osv) var om hennes barnbarn. Han hade fått ett uppdrag att göra research om grodblad. Han satsade två veckor och gav sig hän i sin forskning och tog reda på allt om grodblad. När han var klar kunde han det som var värt att veta om just grodblad. När uppdraget var slutfört hade hans lärare berömt honom och tyckte att han varit duktig, men Bodil menade att detta inte räckte. Vi är skyldiga våra barn en bättre utvecklingsväg! Vi måste fortsätta vägen från grodblad till maskros till rosor för att därefter kunna lära sig mer om växter, familjer och deras indelning. Efter research om olika djurarter och deras familjer kan vi lyfta frågan till allt levande och hur indelningen ser ut. Därifrån går det att jobba med både orsak, dvs evolutionen fram till idag, och framtiden och hur vi bäör jobba gemensamt och sociallt hållbart osv. Med det arbetssättet kommer vi att öka både den rena kunskapen om mängder av ämnen, men också, och det här är ju den springande punkten, kommer vi att öka förståelsen i ett rasande tempo. Istället för att få barn som lärt sig alla regenter i tidsföljd, examinerar vi barn som förstår mer om samband och hur skeenden hänger ihop. De förstår skillnader mellan monarkier och republiker, diktaturer och demokratier och vilka värden som vi anser är de rätta. De kommer ju att vara större som människor och skapa helt nya möjligheter!

Hennes anekdot om upplevelsen på en VM-match i fotboll med samma barnbarn var också väldigt skoj. Hon hade suttit koncentrerat och tittat på matchen. Han hade suttit koncentrerat och tittat på matchen, men samtidigt smsat med alla sina kompisar hemma i Sverige. Intensivt och massivt snackade han med dem om matchen och arenan och alla andra upplevelser. Utan sin mobil hade hans upplevelse inte alls blivit samma, och Bodil konstaterade att om hon skulle tvingas till att smsa på en fotbollsmatch hade hennes upplevelse inte alls blivit samma :) Så olika vi upplever och tar in världen :D Att barnbarnet efter matchen hade surfat in på aftonbladet.se för att se hur de beskrev matchen var bara en så skön prick över iet ;)

Vi ortodoxa har ingen aning om vad som kommer att hända när de heterodoxa utmanar vår makt på alla plan! Det blir kul ;D Oj, nu måste jag in i mötet igen…ring…ring…

Sociologi och teknik i samverkan

3 december 2008

Jag var i Bispgården idag. Det var kickoff för två regionala utvecklingsprojekt; AmIT och Pecoi. Jag tänker inte förklara exakt vad dessa projekt syftar till i detalj, men det är två spännande initiativ så en kort förklaring kan vara på sin plats.

AmIT är ett regionalt projekt för att skapa Affärsnytta med IT och på så sätt öka konkurrenskraften hos små och medelstora företag. Företagen kan få bidrag för att genomföra åtgärder i sin verksamhet och använda bättre och mer möjlighetsskapande IT-teknik. En del av AmIT handlar också om att kommunerna i Z- och Y-län ska utveckla sina e-tjänster för att ytterligare underlätta för näringslivet. Med på kickoffen var företrädare för sjutton kommuner, landstingen, Mittuniversitetet, Kommunförbundet, Sveriges Kommuner och landsting…och så jag :)

Pecoi (läs lite mer) är ett projekt för att forska på och ta fram metoder inom förvaltning och utveckling av e-tjänster starkt influerat av Open Innovation. Katarina Lindblad-Gidlund (se hennes blogg) berättade en del om Open Innovation. Det handlar mycket om att sluta bevaka sina företags- eller myndighetsgränser som något som skiljer vi-har-gjort-och-vi-använder från de-har-gjort-och-det-får-de-ha-för-sig-själva. Dessa gränser som antingen ses som skiljelinjer för öppen konkurrens mellan företag eller gränser för stolthet och prestige mellan myndigheter eller kommuner. Att ta hjälp av någon konkurrent anses som dåligt affärsmannaskap, och att samverka med sin grannkommun eller myndigheten tvärs över gatan riskerar att rasera vårt höga anseende och vår egen tro om vår förträfflighet! Open Innovation förutsätter att vi delar med oss av våra idéer och innovationer för andra att göra affärer på. Det innebär också att vi använder andras modeller och nya tankar för att förbättra vår egen verksamhet och våra affärer. Det finns en så stor värld där ute, och den är nåbar ”in a glimpse by your fingertips” och att inte utnyttja alla de möjligheter som finns i den monumentala mängd kunskap som vi kan använda oss av – är ren dårskap. Detta kräver samverkan, öppenhet och en hel del mod! Om detta ska Pecoi forska och dra slutsatser för att hitta metoder och modeller för en starkare utveckling i regionen.

Nåväl, det var en bra dag, och jag fick med mig många insikter. Bland annat att ting tar tid. Jag var beredd på krafttag och att vi skulle lösa problemen med bristande samverkan mellan kommuner och landsting och övriga. Därom blev jag blåst :) Att få alla att prata samma språk, landa på samma abstraktionsnivå, förstå mål och syfte – allt detta tar en enorm tid, och vi var bara inne i kickoffen idag ;)

Daniel Antonsson, chef på IT-staben Sundsvalls Kommun, berättade om uppkomsten av Pecoi-projektet. Han ville definiera vad e stod för i e-handel, e-faktura, e-tjänst osv. Hans tes var att e är så mycket mer än bara teknik eller IT. Han hade en formel som han visade oss alla:

e = IT + V + P

och jag gillade den skarpt! Den stämmer fullständigt med både min egen och företagets syn på utvecklingsarbete, även om jag tidigare har beskrivit det annorlunda. En effektiv utveckling och förvaltning av vår verksamhet bygger på IT-utveckling, Verksamhetsutveckling och Personalutveckling. Det räcker inte med ett nytt IT-system, det räcker heller inte med nya processer om vi inte ser till att människorna är med på tåget, att de förstår vad som ska göras och att alla – inklusive oss fega chefer – vågar ändra vårt sätt att arbeta och vara! Vackert :D och något som jag med tankar från Open Innovation kommer att använda mig av.

Formeln e = IT + V + P gör att våra tjänster som konsultföretag blir tydliga! Vi arbetar ju med utveckling inom dessa tätt knutna områden; IT, verksamhet och människor! Fräckt…

Att det sen var moddigt att köra fram och tillbaka till Bispgården, och att jag krockade med bilen inne i stan senare på kvällen :( är en helt annan sak. Som Karlsson på taket skulle ha sagt, De e en värdslig sak.

Att sen en frusen Mia kom på att förklaringen ”barnen måste ha råkat slå av elementen” inte höll eftersom hon själv läst min bekännelse här på bloggen var också en rolig knorr på dagen. Vi slog på elementen och just nu är det 20,7 grader inne i vardagsrummet och det är ju till och med väldans varmt (eller hur ;). Får se vad hon säger när hon märker att jag sänkt temperaturen på varmvattenberedaren :-)

Jag har fått ett A

1 december 2008

Wow, jag som lämnade in i förtid. Jag som siktade på att klara ett E för att få godkänt. Jag som gått och väntat med lätt rädsla i halsen. Jag fick ett A! Helt otroligt :) Betyget A betyder ”A Studenten har visat fördjupade kunskaper och/eller färdigheter i alla läromål. Studenten har dessutom visat en mycket god förmåga att förstå och själv föra fram sociologiska argument, och därtill visat mycket god analytisk förmåga.”. Det är ju helt fantastiska ord och något jag aldrig kunde förespegla mig i början av kursen. Fasen så glad jag blir…och så peppad jag blir av att sluta ännu tidigare i mina examinationer ;)

Jag lämnade nyss in examination 2 i metodkursen. Du ser materialet på sociologisidorna. Det är rätt mycket tabeller och grafer och säger nog inte så mycket om det jag faktiskt gjort och lärt mig, men massor av saker – centralmått som typvärde, median och aritmetiskt medelvärde – frekvenser – grafiska presentationer mm har vi nu klarat av. Det är väl mest programmet jag slitit med att förstå, de övriga begreppen kunde jag sen tidigare. Jag menar, med en tjugo-flikars excelkalkyl för familjens budget lär man sig ett och annat om statistik och grafisk presentation ;)