Ett år har gått – jag är mig lik

Gode Gud, låt mig idag, om så bara idag, klara av att slutföra en enda … oh, titta där är en fågel!
Det där är jag i ett nötskal. Fick höra att den morgonbönen är för såna som jag. För såna som startar något, full av energi, av entusiasm och av en enveten tro på att det finns något stor bakom nästa krön. Jag drivs av lusten att lra. Drivs av det underbara i att förstå något mer, något större. Den här bloggen var ett sätt att skriva dagbok, att få ur mig tankar som jag bar på, och jag fick se ett helt nytt sätt att kommunicera!
Nu blev det ju inte så mycket kommunicerat i bloggväg under 2007. jag bytte jobb och fick annat att tänka på :) Så kan det gå, och så går det ofta när peterA är i farten. Därför är det lite konstigt att jag under året fått ansvara för att hålla ihop vår ekonomiska uppföljning och prognos och att utveckla rutiner och mallar för detsamma. Ett arbete som kräver tålmodighet, nogrannhet och ett stort mått av kontinuitet. Inga snabba kast när vi snackar resultatuppföljning där inte! Men likförbaskat så har jag jobbat på med det, samtidigt som jag lärt mig en massa annat under året.
Jag lovar inget så här sista dagen på året. Jag är för insiktsfull för det. Men jag hoppas (och för den ordkänslige infinner sig ett mått av oansvar i min förhoppning då jag knappast verkar styra över resultatet själv då;) att jag kan hitta ett sätt att göra bloggandet till en vana. På samma sätt som jag numer stolt hänger upp handdukarna på handdukshängaren och inte över duschdraperiet. På samma sätt som jag av vana är inne på fotosidan.se och kommenterar andras bilder och putsar på egna (se för övrigt albumet om Gaudis Barcelona härintill. Ett album som jag (kors i taket) är förbannat nöjd med själv). Jag har så många tankar jag skulle vilja lagra åt mig själv och måtte jag hitta ett sätt att få ur mig dom. Några av dem har under året handlat om makt och det har jag ju skrivit om, men också förtroendenivåer som jag tänkte på 2005 och som gjort stor comeback i år med de nya maktstrukturer som jag hamnat i på ny arbetsplats. Att åka hiss mellan förtroendenivåer med samma och olika männskor beroende på situation och grupp är spännande. Hur förhåller jag mig med x i enrum, och vem har jag störst förstroende för och störst öppenhet med när plötsligt y kommer in i rummet. Kan jag prata på samma öppna sätt. Måste jag prata på ett öppnare sätt. Vad innebär det för mig som individ, och för oss som grupp? En annan tankekedja jag haft är ju förändring och stress, som sedemera efter en USB-krasch kom att heta Förändring utan stress på Sundsvall42. Förändring har påverkat hela året eftersom jag levt och drivit det varän jag arbetat. Där finns många oförlösta tankar och idéer. Som grädde på moset kommer ju hela organisations-verksamhets-chefskapsgrejen med reflektioner om hur en organisation styrs. Var sker strategisk planering och styrning, var sker det taktiska arbetet och hur ser vi till att operationen blir effektiv. Tre nivåer av olika slag och de drivs på olika sätt med olika egenskaper och beteenden på olika ställen i organisationen. De följs på olika sätt och styrs på olika sätt, fastän i omvänd ordning :) Kan det vara så att det är viktigt att hitta rätt plats och rätt person. En operativt orienterad eller mogen människa har kanske svårt att arbeta med eller till och med leda ett strategiskt arbete – och vice versa. Imponerande då att jag ändå klarat av att utveckla våra uppföljningsrutiner ;) Och nästan det coolaste av allt, jag har ju fått följa med en ny VD:s väg in i organisationen. En ny ledare i vargflocken, en ny hona i toppen av elefanthjordens hierarki – och jag som en del av organisationen men också en del av ledarskapet. Med strävsamt stretande i den normala operativa verksamheten, men också med inblick och påverkan på det strategiska förändringsarbetet. Vad är det första som ska göras i den nya organisationen, snabbt bita ihjäl alla lejonungar för att säkra de egna generna och på köpet tappa all verksamhetskompetens, eller ta 100 dagar för att lära sig verksamheten och bli uppäten av kulturen? Om jag skulle få eller ta chansen att ta ett VD-uppdrag, vilken personlig strategi skulle jag behöva ha med mina styrkor och brister? Det är en spännande möjlighet som jag verkligen tar chansen att utforska.
Ja just det, jag har ju också börjat med avslappningsövningar för min 8-åring. Hon har byggt ett rum åt sig som hon vill gå till varje kväll. Hon kan gå dit själv nu om jag inte är med, och där händer magiska saker, och där är hon tuff och stor och stark och jag har så många funderingar kring detta. Jag söker med ljus och lykta efter kunskap och andra som stöttar och utvecklar sitt barn så här men har hittat väldigt lite än så länge. Kanske 2008…

Nåväl, ett år är gått, och det har varit gott på många sätt. Alla de märkligheter och obekväma situationer jag hamnat i, all den stress och press jag känt samt alla misslyckanden jag gjort under året har gett så många insikter och sköna reflektioner att det har varit inte bara uthärdligt utan lätt beroendeframkallande. Så lt mig hoppas att 2008 blir ett lika spännande och utvecklande år, men åt det mer kontrollerade och styrda hållet.
Ett år har gått – jag är mig lik – så skönt :-)
Gott Nytt År alla mina kära medmänniskor!
/peterA

Kommentera