Att man kan vara för snäll!

Jag är en snäll person. Ställer alltid upp och hjälper till. Fixar och ordnar för andra. Och det är ett av mina största problem! 🤯

För tio-tolv år sedan var jag i Nolbybacken när barnen tränade slalom. Längre ner i backen korsade en liten kille skidorna och föll omkull i ett rökmoln. Jag satte fart som en superhjälte och tänkte att jag måste hjälpa till. Men jag hade just avslutat min handledarutbildning till LHEP i The Human Element och fått upp ett korn på ett av mina försvar, Hjälparen. Det fick mig att stanna upp och tänka till. 🙏🏼

En hjälpare kommer andra människor till undsättning och hjälper, oavsett om det är efterfrågat eller ej, oavsett om det behövs eller ej! Så jag blev tveksam och stannade upp, är det här mitt hjälparförsvar som spökar eller behöver han verkligen hjälp? Den lilla pausen räckte för killen som ruskade av sig snön, letade rätt på sina skidor, satte på sig dem och åkte ner. Jag följde med bakom honom och lyckades överhöra hans dramatiska stolta berättelse till sin mamma som stod vid liften och väntade! 😇

Om jag hade åkt fram och lyft upp honom, satt på honom skidorna och skickat ner honom för backen hade jag stulit från honom en möjlighet att växa och utvecklas. Jag hade tagit ansvaret från honom. Det är vad hjälparförsvaret gör, det stjäl initiativet och ansvaret från andra. Inom mig finns en stark önskan att du ska se mig, tycka att jag är duktig och tycka om mig. Därför ser jag till att vi fokuserar på dina problem så att jag kan hjälpa dig med dem. Våra försvar sker omedvetet och triggas lätt vid konflikter eller andra ogynnsamma situationer. Och de leder sällan till något långsiktigt och nyttigt… 😕

Det tränar jag på. Att sluta prioritera andras behov och att sluta ta deras ansvar. Jag vill fortfarande vara en snäll person men med en större tillit till andras förmåga. Jag behöver checka av om det ens finns ett behov av hjälp och sluta curla min omgivning utan att de vet om det! 🤔

Under en veckas THE i Lotsstugan har vi arbetat med ökad självkännedom för att kunna samarbeta effektivare och undvika konflikter genom ett mer medvetet beteende. Att förstå vilka försvar som är starkast och vid vilka situationer de uppkommer kan du undvika att omedvetet ryckas med i reaktioner och automatiska beteenden och istället välja mer medvetet. 🌟

Så lär dig mer om dig själv och håll koll på dina försvar! ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *