Förståelse och innovation – eureka

Hade en underbar upplevelse i duschen. Hmm…om du just nu spelar upp en film för dina ögon, låt bli det, den här upplevelsen är helt mental och fortsatte sedan över rakning, frukost och bilkörning till jobbet. Jag hade tankarna på nästa vecka och några föreläsningar som jag ska ha om förståelse och föredömen. Tänkte på lite olika metaforer för förståelse, och utgick, som så ofta, från mina barn. De lär sig matematik, och tvåagluttaren upprepar och lär sig tiokompisar just nu (1+9, 2+8, 3+7 osv). När hon går vidare så får hon svårare och svårare teorier att förstå och problem att lösa. Om hon inte förstått teoribasen innan utan bara lärt sig räkna på ett utlärt sätt kommer ju hon att få det svårt. Ta Phytagoras sats till exempel. Visst kan man lära sig att räkna a2+b2=c2 men om du inte förstår hur och varför det fungerar får du svårt att angripa andra problem. Om du inte förstår att 9 * 4 är att ta 4 nio gånger, eller 9 fyra gånger då kommer du att ha svårt att använda metoden på 17 * 34 eller andra tal. Om du lär dig ett sätt att arbeta på som baseras på givna förutsättningar så kommer du att ha svårt att anpassa dig efter en ny eller ändrad omvärld!

Här kom en insikt om innovation som blixt från klar himmel! Min tro på innovation är att det sker utifrån den korsvisa strömningen av kunskaper och vetenskaper, och jag såg nu klart att det kräver förståelse för att ge starkast effekt. När du vinner förståelse höjer du dig från den aktuella sakfrågan och ser den ur ett större perspektiv. Du ser flera olika sätt att lösa problemet på och förstår att olika förutsättningar ger olika vägar till lösningen. Istället för att vara i den lilla rutan med den enskilda lilla sakfrågan, så ser vi fler rutor och deras relation och olika karaktär. Människor som bara vet och inte förstår hittar inte innovativa kopplingar och lösningar annat än i den egna lilla rutan, och då är det ju inte innovation utan problemlösning. Innovation är när vi skapar något nytt, när vi ur myllret av förstådda modeller, mönster och mojänger börjar hitta nya sätt att tänka, nya sätt att göra och nya sätt att förhålla oss. Innovation sker mellan rutor. Innovation kräver kontakt mellan olika områden av rutor och ju högre upp i förståelsenivåerna desto mer revolutionerande kan innovationen vara.

Fascinerande och spännande – men innovativt, nej inte än, men det kommer det med :) Det roliga uppstår inte i min egen förståelse för innovation utan när jag kan agera annorlunda för att tillsammans med andra locka fram insikter och sedan skapa förutsättningar för att skapa innovation. Jag tror stenhårt på att innovation behöver processer och struktur. Det är inte en allmän happening utan ett ordnat sätt att skapa nytt.

Sen ska ju innovationerna prioriteras (oh visst, tänker inte kommentera mer om det, skrivet och tänkt tillräckligt om prioritering för denna vecka ;), planeras och implementeras för att ge en efterlängtad effekt.

Och just det, alla vi chefer sen som sitter med bristande förståelse, och kanske en dos stressad konservatism, som sätter stopp för alla innovativa förslag på fantastiska lösningar som arbetats fram. Det är en hel historia i sig som jag nog får skriva av mig om en annan stund. Hann inte dit under morgonritualen :)

Och att jag faktiskt kommer in på 40+ på Stadshusverandan kan ju vara något att vara stolt över ;)

2 thoughts on “Förståelse och innovation – eureka

  1. Tjena… tack för tipset, bloggandet och sajten är verkligen Peterskt, dvs underfundig och kul mm. Jag antar att det finns minst två skäl som kan göra att man kommer in på 40+, antingen e över fyrtio eller inte för full… (har jag hört ;)) /L

    [Länkarna till Toscana kommer per e-post.]

  2. Jag tar din Peterska känsla som ett stort beröm :) Då har jag lyckats…och nu var jag aldrig förbi Stadshuset, tog med mig champagne hem istället ;) Har tänkt massor på hur skapa mer interaktion med oss konservativa och äldre och smarta och insiktsfulla ledare som är intresserad av utvecklingsfrågor… hur locka hur engagera hur få en kritisk massa…hmmm… Kul att du läser :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *