Giraffspråket – Känslans kommunikation

GiraffspråketDet här var verkligen en fantastisk bok att läsa: Giraffspråket – Känslans kommunikationskriven av Anne-Christine Smith! Jag fick den på torsdag kväll före nationaldagsledigheten. Den hängde med hela helgen; i solstolen i trädgården, på filten vid poolen och vid något tillfälle…hrm… även på toaletten :) Jag fick massor av flashbacks från händelser ur mitt liv:

1) Vid ett tillfälle i vintras fick jag frustrerad återkoppling av en kollega i Stockholm. Han sa ”Du har ju förstört mig! Från att ha sagt saker som ’Så här är det!’ och ’Ni har fel!’ säger jag numera ’Jag upplever att…’ eller ’Det känns som att…’. Jag är inte mig själv längre!”. Det var ju jättekul att höra eftersom jag själv försöker hitta fram till en balans mellan min egen sanning som jag tror på och kan argumentera för, och andras uppfattning om världen som jag vill försöka förstå. Giraffspråket kommenterar det här som att vi alla har en uppfattning om världen, men att ingen av oss kan ha ensamrätt till tolkningen. Dessutom är risken stor att vår tolkning är fel. En tår på en kind kanske inte är för att personen är ledsen utan för att denne hackat lök, eller kanske gått en sväng i regnet :)

2) Vid ett jobbigt fall i fjol då jag blev tvungen att genomföra ett antal korrigerande samtal med en person arbetade jag med mina observationer och det som var fakta och gick att ta på. Jag ställde frågor om mina observationer och känslorna som dom väckte. Det var jättejobbigt men fungerade eftersom jag undvek egna tolkningar och förutfattade meningar. Det gjorde att jag slapp ifrån många svåra situationer som slutar med ”Så var det inte alls, det där är ju bara din tolkning!” och kunde hålla mig lugn även om jag var nervös och spänd som en fiolsträng. Jag kunde beskriva hur jag upplevde situationen och uttrycka tydligt och klart vad jag vile. Vi hade väldigt lite pajkastning, om ens någon alls.

3) När jag arbetar med grupper kring förståelse och förankringsövningar, med det ständiga undersyftet att skapa en större öppenhet mellan deltagarna i gruppen, är upplägget ofta a) görande, seende, lyssnande (Action) för att sedan följas av b) reflektioner i både känsla och tankar i både process och sak (Reflection) för att sedan hämtas hem i c) ett lärande och en förståelse (Learning). I de fall vi arbetar med ledningsfunktioner som vill förankra ett budskap kompletteras ofta de här stegen med vad-behöver-jag-samtal som leder till jag-vill-ha-reflektioner. Ur dessa kommer sen rena aktiviteter och handlingar (Change).

Giraffspråket slog an en massa strängar och är något som jag lever med just nu. Det är inte helt enkelt att applicera men jag tror helhjärtat på mycket av dess grunder. Den börjar med ”En mycket vanlig orsak till konflikter på arbetsplatser är att de inblandade personerna saknar en medvetenhet om att deras tyckanden om andra och tolkningar av orsakssammanhangen är subjektiva och partiella.” som ju klockrent hänger ihop med min egen syn på saken, och som kommit fram i tidigare inlägg och kommentarer :)

En viktig del är den empatiska kommunikationen. Den utgår från att jag dels öppnar mig själv, lägger bort mina tolkningar och fördomar om dig och berättar om mina egna känslor, och dels att jag är intresserad och lyhörd för dina upplevelser och känslor och behov. Om vi kan låta bli att tolka och missförstå varandra och istället vara nyfikna på hur vi känner och vad vi behöver och våga uttrycka det för varandra – då är vi långt fram i vår kommunikation och har stora möjligheter att undvika onödiga fastlåsta konflikter. Enligt Smith är konflikter nödvändiga och dynamiska energiskapare som vi behöver för att testa våra idéer men som inte får stranda på aggressivitetens skär. Därför giraffspråket som kan ta oss förbi och ut på öppet hav ;)

Giraffspråket kräver ärlighet och mod, och (tyvärr för de som anser mig för positiv ;) en hel del positivt seende på andra människor :) Bakom en arg, sur, ledsen eller tvär person finns behov som inte är tillgodosedda, önskningar som aldrig kommit fram och kanske en hel del sanningar som går på tvären med den personens omgivning. Då gäller det för oss att försöka hitta det och förstå den personens situation.

Jag tänker inte berätta om hela teorin, utan ni får gott köpa bokeneller Googla på ordet, men stegen är väldigt enkla och går att börja arbeta med redan nu:
1) Vad jag och du observerar (ser och hör)
2) Hur jag eller du känner
3) Vilka behov jag och du har
4) Mina och dina konkreta önskemål uttryckta på ett positivt sätt

Det är viktigt att tänka i positiva och konstruktiva banor. Istället för att lägga in en massa inte så beskriver jag det jag ser, känner, behöver eller önskar. Genom att köra 1-4 så kommer jag ifrån frestelsen att tolka fel (du är ledsen när det i själva verket är regndroppar), generalisera (du ska då alltid…) eller ramla ner i mina fördomar (kvinnor kan ju inte städa). Jag säger istället det jag ser och hör och som kan anses vara sakliga fakta (du kommer sent för andra gången idag), berättar modigt och ärligt hur det får mig att känna (och det gör mig arg), hämtar upp behovet som jag har (för att jag vill vara effektiv och använda min tid rätt) och sen är tydlig med vad jag vill och önskar (så jag vill att du är mer punktlig eller berättar för mig när du blir sen så att jag kan omdisponera min tid). Heureka så enkelt :)

Det svåra är att inte intellektualisera sina känslor. Det är ju jättelätt att beskriva känslan i exemplet ovan som ”jag känner att du inte respekterar mig”. Det är inte en känsla utan en inte-handling som kläs i känslokläder :) Det är också lätt att hamna i fällan där jag lägger skuld och blir otydlig ”jag blir arg för att du alltid kommer sent” där du får skulden men utan att egentligen veta vad jag behövde där och då. Det är stor skillnad mellan att bli arg för att jag behöver din gemenskap jämfört med att bli arg för att jag behöver vara effektiv. Om du vill möta min önskan agerar du på olika sätt i de två skilda fallen ;)

Jag vill bara säga – LÄS! Och jag har börjat använda det här på olika ställen och i olika situationer, med min röst och mina ord i samtal eller i text i mejl och artiklar :D Försök du med! Det är lätt som en plätt!

När jag ser att det är många som läser och kommenterar det här inlägget blir jag så glad och varm inombords eftersom jag har ett behov av att få bekräftelse och att få beröra andra människor, och då önskar jag att du skriver något för att visa att du reagerat på det jag berättat och vad det fick dig att känna ;)

33 thoughts on “Giraffspråket – Känslans kommunikation

 1. Kan bara instämma i vad du skriver. Ett fantastiskt verktyg i all sin enkelhet, för det är ju inte svårt egentligen. Men i svåra* situationer hemfaller vi så lätt åt vårt ”ursprungsbeteende” och det blir så ofta ett anklagande tonfall, tolkningar som är felaktiga och rena påhoppen som inte leder framåt.

  * Med svåra menar jag situationer när man av en eller annan anledning spänner sig, retar sig på något eller är rädd för att säga det man vill ha sagt. Och då blir det ju så ofta helt fel.

  Men jag tror som du, att vi i vårt sätt att uttrycka oss påverkar andra så varför inte ta tillfället i akt och påverka på ett positvit sätt när man ändå har chansen. Och när man misslyckas, för det gör man ju då och då, får man påminna sig att man inte är mer än människa med fel och brister och ta nya tag inför nästa försök. Man kan nämligen med framgång använda giraffspråket även när man talar med sig själv! Fiffigt va?

 2. Det där med att tala med sig själv är ju en grej för sig. Jag har lätt att visa upp en schizofren sida av mig själv i mina egosamtal :) men har fruktansvärt svårt för att påverka mig själv på ett positivt sätt… Då är jag ofta aggresiv och har vargbeteende… svårt…

 3. Du är ju helt fantastisk!
  Fantastisk på att målande berätta om dina egna upplevelser!
  Fantastisk på att våga berätta om dina egna känslor så att man nästan tror att man själv vart där! Att du kan bjuda på dig så!
  Fantastisk på att koppla ihop dina upplevelser med andra iaktagelser och beskriva logiska sammanhang så att man fattar. Som en lärare man ville haft i skolan liksom!

  För att göra dina inlägg ännu bättre kan man tycka att du skulle berätta ännu mer om det du gör, situationer, människor och inte så mycket teorier. Ibland tappar man bort sig i dina svåra resonemang där du tror att alla fattar så mycket :)

 4. Oj, tack :) Jag tar åt mig av egna upplevelser. Jag är ju inte akademiskt lärd, och saknar en hel del teorier och korrekta ord. Däremot har jag tjugo års reflektioner av många goda men också många anti-mönster-situationer och det är dom jag livnär mina tankar på när jag upplever nya saker som ska jackas in i mitt kunskapsträd. Så om du tycker att det är lite för lite praktiska beskrivningar så kan det behövas lite mer.
  Ska försöka med det :)
  Tack igen :D

 5. Tack för tipset. Jag har inte kommit i kontakt med giraffspråket. Efter en googling så verkar det nästan som att jag borde ha gjort det då det verkar vara något som funnits ute ganska länge. Av det jag läste på de sidor jag hittade och i din beskrivning, Peter, så verkar det finnas visst släktskap i hur kommunikationen byggs upp i Giraffspråket med en bok jag själv kikar i ganska ofta, nämligen ”Samtalet med känslomässig intelligens” av Hilmar Hilmarsson.

  Det som varit starkt i den boken för mig är att den är rätt konkret i hur man jag kunde bidra till bättre samtal i situationer när det gäller feedback, konflikthantering mm. Från början tog jag den till mig i min yrkesroll men tekniken är allmänmänsklig vilket gör att jag nog blivit bättre på att kommunicera i relationer till såväl min älskade, mina kompisar och min familj.

  Sedan som det är med kunskap så inser man plöstligt hur mycket man har kvar att lära… och en dag kanske jag når dig upp till fotknölarna Peter! :) Fortsätt inspirera.

  URL: http://www.eq-dialog.se/boken.html

 6. Tack! Hilmar ligger på mitt nattduksbord ;) Jag hann med att gå en kurs med honom också, väldigt speciellt. Och visst finns det kopplingar, men det är ju inte alltid helt lätt. Och ju känsligare det är, desto svårare tycker jag att det är.

  Ett exempel kom upp idag när vi pratade om giraffboken på ett möte och en av deltagarna berättade om när hon använt giraffandet hemma på sina barn, men fått kommentaren ”Mamma, kan du inte vara arg istället, det är liksom lättare då…” :) Det är humor det ;)

 7. Hej Peter!
  Så himla roligt att hitta din blog. Vad glad jag känner mig när någon kan beskriva sina upplevelser så som du gjort. Du har verkligen tagit ut guldkornen. Det tillgodser mitt behov av att bidra med mina erfarenheter till andra så att de i sin tur kan bidra. Önskar att ännu fler hittar till ett empatiskt språk och förhållningssätt för att skapa en mer omtänksam värld.
  Vill även kommentera att Giraffspråket verkligen är ett sätt att jobba med personlig utveckling i den inre kommunikationen. Att ge sig själv empati och förståelse när man noterar att vargtankarna sätter igång. Stanna upp, ta några djupa andetag och bara iaktag vad som händer med dig kroppsligt och känslomässigt. Därefter ge dig själv självempati för att sedan ta nästa steg, vad det nu kan vara. Lycka till önskar Anne-Christine Smith

 8. Wow, Anne-Christine!

  Vilken cool ära att ha dig som besökare på bloggen :) Och så enormt roligt att du uppskattar det jag skriver, verkligen stimulerande återkoppling. Jag gick ju igenom en stor samling insikter och upplevelser när jag läste din bok, och den är nog en av de bästa och mest tankeväckande jag läst!

  Det är ju dessutom som du skriver, en daglig kamp med vargen inom mig, som gärna vill komma ut närhelst jag tappar fokus. Körde 40 mil i bil idag och där är vargen som starkast, trots att det är en ordlös kommunikation med medtrafikanterna ;) Väldigt lätt att tolka in helt fel budskap i andras körsätt…

  Jag blev dock lite nyfiken hur du hittade hit?
  Tack, och lev väl!

 9. Hej!
  Mitt namn ar Fedra Anderson, och jag ar dramapedagog. Jag ar mexikansk-svensk och for tillfallet bor jag i Mexico. Jag har startat en liten dramaskurs for barn, och med det kande ocksa ett stort behov av att starta nagott for foraldrar. Nar jag gick utbildningen kom jag i kontakt med Giraffspraket, ock tankte att jag skulle kunna andvanda det till foraldra kursen, som ett verktyg.
  Tankte be dig om en jatte stor tjanst, du far se om det gar. Jag behover fa bockerna skickade till Mexico, men jag har varken pengar till och koppa bockerna eller till transporten. Jag ar medveten om att det har en ganska ovanlig forfraga .Men om du gor det, hjalper du mig att spridda, nagott sa fantastisk som giraffspraket till foraldrar och barn har, som ar i ganska stor behov av det, men om det inte gar,ar det ocksa helt ok.
  Jag har lettat efter bockerna har, men har inte hittat de pa spanska.
  Med vanliga halsningar
  Fedra Anderson

 10. Hej Fedra! Vilken makalöst rolig kommentar :) Så spännande att höra om din dramakurs. Vad är det för kurs som du kör med föräldrarna – är det drama eller mer inriktat på giraffspråket? Och hur har det gått, har du sett några effekter?

  Det skulle vara kul om du kunde berätta eller länka till någon sida där det finns mer beskrivet av din utbildning och dramakursen. Jag blev nyfiken :)

  Jag hjälper gärna till om det går. Men vad är det egentligen du behöver? Är det en svensk bok att använda själv, eller behöver du böcker på spanska för att dela ut/använda med föräldrarna? Jag skickar dig ett mejl och så hoppas vi att det går bra ;)

 11. Jag har redan fått de spanska ’communicacion no violenta’ – en spansk översättning av Marshals NVC-bok. De anlände förra veckan från Argentina! Nu väntar jag på de svenska giraffspråksböckerna där den ovan recenserade är en av dem :)

  Så de åker snart iväg till Fedra :D

 12. Peter! Vilken bok och vilken recension av den! Efter att ha läst din upplevelse av boken så köpte jag den och fick en enorm kraft och glädje som strömmade rakt in i mage och hjärta :) Jag har levt med så många vargar i mina dagar och har varit varg själv så många år att jag knappt vet hur det är att vara Giraff, men nu så vänder det. Jag har slutat tolka och söker nu evigt efter min grundade känsla och mina basala behov. Jag har blivit mer av en besvärlig kärring och värre ska det bli, men nu har jag kraften. Tack för verktyget, och tack din puff, jag är mycket tacksam. Else-Marie L

 13. Namnet är fixat! Och vilken puff du ger :) Att påverka och förändra är ruggigt magiskt och om det är i en positiv riktning är det ju helt underbart :D

  Jag blir jättglad av din återkoppling. Stå på dig och fortsätt prata giraff ;) Återkom gärna…

 14. Hej Peter:
  Nu kom bockerna, tusen, tusen tack!Det ar sa helt fantastisk underbart. Alla har, familj och vanner som har hort historien ar helt facinerade, och tackar ocksa dig, er.
  Jag ska ta bilder, men det kanske tar en stund, jag ar inte sa praktisk med det har med att skickar bilder.
  Som jag sa forrut hade jag haft kontakt med girafspraket under utbildningen, men nu ar det som en helt nytt varld som oppnas framfor mig. Det ar nastan sa att jag inte pratar om nanting annat an det, och med alla jag moter. Och jag ser hur vi alla pratar med varandra. Sa inser jag hur jag sjalv har en sadant behov av att fa nya vertyg att kommunicera med. Jag kom till en punkt med mig sjalv dar jag kanner hur trott jag ar, med att den inre klarheten som jag kanner inombords inte kan reflekterats utat.Pa grund av att det blir fel nar jag utrycker mig, ibland. Framfor allt med min dotter under stressade situationer.
  Har befunnit mig i ett intensivt process de senaste aren, med att arbeta med mig sjalv och hela mig sjalv. Och nu pa senaste tiden borjade jag verkligen att kanna det har med spraket.”Vi behover med andra ord lara oss ett nytt satt att kommmunicera for att bryta det gamla monstret”-Giraffspraket

  Jag skriver mera och barattar hur det gar, men beratta du ocksa om vilka ni ar och vad ni gor?

  Under tiden skickar jag massor av kramar och all min tacksamhet. Ni ar guld….
  Fedra

 15. Tack för din återkoppling Fedra :) Jag hoppas att du får användning av böckerna och att de hjälper dig till fler insikter och starkare stöd till din omgivning. Jag håller med dig – det går inte att läsa denna bok utan att tänka och känna på ett helt annat sätt efteråt. Det går inte att uttrycka sig på samma sätt. Och det blir omöjligt att se på världen och medmänniskorna på det fördomsfulla och fantiserande sätt som innan.

  Om det fanns fler som du som vill och som försöker :D Och om det fanns fler som jag som vill hjälpa till genom att skapa förutsättningar ;) Om det fanns fler som oss skulle ju världen bli ett bättre ställe :)

  Hör av dig och berätta mer!

 16. Du inspirerade mig att vilja köpa boken, och jag är i full gång att läsa den :-)
  Tror jag absolut kommer växa genom den!

  Tack PeterA för ditt inlägg i ämnet! :)
  Kram!

 17. Tack Johan, verkligen roligt att höra att jag har påverkat dig :) Läs boken och testa dig fram, det är inte helt enkelt och kräver mod och rejält med engagemang men fungerar väldigt bra ;)

 18. Hej.
  Kändes svårt att inte skriva något på denna sida. Kanske är den inte aktuell längre????
  Vad jag också skulle vilja säg är att när boken Giraffspråket kom i min väg för ett antal år sedan har den förändrat mitt liv. Har sättet att kommunicera på alltid i min åtanke. Får väldigt öppna samtal. Dock kan det ibland vara svårt med människor som är starka vargar, man blir väldigt sårbar i offentliga situationer. Skulle vilja lära mig mer och även gå kurser, så har du nyheter på gång får du gärna förmedla. Gärna bra boktips. Tack för din sida.

 19. Jo, visst är sidan aktuell. Både sidan om Giraffspråket, även om det är ett blogginlägg som daterats för en tid sedan, men också sidan peterA.se som är lika aktuell nu som då :) Tack för din återkoppling, vilken skön berättelse om insikter och förändring. Härligt att höra!!

 20. Hej Carina!
  Roligt att du tänker på Giraffspråket i din kommunikation och får öppna samtal, det är ingången till mer kontakt. När vi väl fått en ärlig kontakt så är det lättare att hantera vargtankarna. Var vaksam på dina egna vargtankar ooch fokusera din uppmärksamhet på dina och den andre personens behov så kanske du inte känner dig så sårbar. Använd gärna känslan av sårbarhet och försök ta reda på vilket behov det är som du har i dessa situationer.
  Jag har kurser och coaching samtal utifrån Giraffspråket om du vill öva dig, ta gärna en titt på min hemsida.
  Fortsatt lycka till i samtalets ädla konst Anne-Christine

 21. Hej!
  Visst är det ett fantastiskt verktyg, men det används tyvärr ibland på ett felaktigt sätt. Jag har arbetat på skolor i många år och sett hur vissa missbrukar detta redskap.
  Om ett barn blir mobbat och föräldrarna vill att skolan ska agera så finns det pedagoger och rektorer som svarar: ”detta är ditt barns upplevelse, det andra barnet (mobbaren) har också en upplevelse och den är ju precis lika riktig. Han tycker att ditt barn också gör saker.” På frågor om vad det mobbade barnet har gjort får föräldrarna inget svar.
  Genom att ständigt svara oroliga föräldrar att de båda barnen har lika stor rätt att hävda att den egna upplevelsen är lika sann som den andres behöver inte skolan göra någonting alls. Vilken tur att skolverket nu har börjat genomskåda detta och dömer vid anmälan till det mobbade barnets fördel!
  Alltså: se upp med detta tankesätt, man kan förvanska det och missbruka det!
  mvh, Cecilia

 22. Hej!

  Jag hamnade här av en slump men fastnade i texten och kommentarerna. Metoden praktiseras på mina barns skola och verkar fungera mycket bra. Jag vill också vara giraff! Ser fram emot att ta farväl av vargen inom mig.

  Skriv mer Peter!

 23. Tack, hrm honungskakan :) Roligt nick! Vem vill inte vara giraff, men vad har inte livet gjort oss som fått oss att spela varg så ofta?

  Och Cecilia, ingen modell är så bra som dess möjlighet att leda till bättre relationer och bättre samhällen… och att använda upplevelseresonemanget för att skyla över kränkningar, vilka de än må vara, är ju bara urbota korkat!

  Sen har jag egna erfarenheter av barn som kränker. Det finns ju upplevelser hos det barnet också såklart, och det är viktigt att inte bara döma och straffa blint utan att också försöka förstå och förbättra. Vad är det som saknas i barnets liv, vilka behov är inte tillgodosedda (se intressanta tankar på http://www.sjalvkunskap.se/)? Kan vi hitta några svar där kanske vi kan hjälpa även det mobbande barnet…

 24. Hej, Peter!

  Googlade på Giraffspråket för att tipsa vänner om detta och hittade din inspirerande sida! Gick själv en föräldrakurs för många år sedan som jag fick möjlighet att gå genom mitt jobb. Det var då Mentor Sverige som stod för värdskapet och det var toppen! Kursen handlade främst om ungdomar och droger, men giraffspråket stod snart som en lysande stjärna över deltagarna! :)

  Kunskaperna jag fick där har hjälpt mig mycket! Först handlade det om att testa detta på barnen och det funkade (och funkar fortfarande) alldeles utmärkt! Då vidgade jag vyerna och testade runt på allt o alla andra också – och så har jag fortsatt. Till sist blir det ett sätt att behandla omgivningen…

  Kan inte säga att det används alltid. Vargen tar sitt stryptag på mig med, med jämna och ojämna mellanrum… Men det tar inte så lång tid att återvända, när insikten kommer och hinner tränga in i kroppen igen!

  Jättekul att så många har kommit med feedback här! Kändes som jag bara ville delge min erfarenhet av detta… Lycka till, alla!
  Må väl!

  /E:)

 25. Roligt att du hittade hit, och superskoj att du ville dela med dig av dina tankar och erfarenheter! Det skulle vara spännande att utveckla det här med Giraffspråket, men var finns tiden :)

 26. Googlade på ”giraffspråket”, eftersom jag gärna vill läsa boken, och som tredje träff kom den här här sidan :)
  It’s a small world indeed…. Har du möjligen lust att låna ut den?

 27. Visst lånar jag gärna ut den :) Men att jag bara är trea på Google? När jag kollar ligger jag på plats två…

 28. Hej Kusin,

  Väldigt bra inlägg! Detta är verkligen någonting som alla skulle behöva jobba mer med. Tänk vad mycket lättare det skulle vara att kommunicera då och få saker och ting att flyta effektivt. Som du skriver tror även jag att detta är anledningen till många konflikter och missförstånd. Du uttrycker fenomenet klockrent, stycket som börjar med ”En viktig del är den empatiska kommunikationen …” tyckte jag var extra bra. Ta hand om dig så hörs vi. Kram

 29. Hej Mia, kul att du tyckte att det var intressant! Just stycket du beskriver är centralt och en del av de program vi kör med The Human Element som bas. Där handlar mycket av kommunikationen om att vara i grön zon. Där lyssnar vi på varandra, nyfiket och intresserat. Där är vi öppna mot varandra och berättar om det som händer i och med mig istället för det jag ser hos dig.
  Men där Giraffspråket lätt kan uppfattas som en metodik där går THE (och Radical Collaboration som lägger på ett sätt att kommunicera praktiskt) djupare och ser vår självkänsla som en viktig faktor i våra relationer med andra. Om den är svag eller skev har vi svårt att undvika våra rädslor, och då landar vi lätt i vargspråket. Därför är självkänslan viktig att utveckla.
  Sköt om dig, kram!

 30. Tack Peter denna bok har jag nu beställt! Är det ok att dela dina ord om boken på min blogg?

  Andrummen.bligspot.com

 31. Kul att du inspirerats! Klart att det är okej att dela mina ord om boken, men din motprestation för att kopiera in min text på din blogg blir att ha en klickbar länk till peterA.se ;) På det sättet får jag hjälp på google… Hoppas du får ut det du vill av att läsa den. En annan bra bok, som omfattar det som Giraffspråket talar om men som utökar det till en större och mer insiktsfull nivå är Will Schutz – Den goda organisationen. Den bygger på FIRO och beskriver oss människor med färdigheter och och rädslor och försvar. Där vargen är en fin metafor i Giraffspråket så finns det sex varianter i THE!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *