Och där var det klart

Sundsvall42 hann inte avslutas förrns jag stoppade näsan ner i Donna Haraways bok igen. Maken till tung bok har jag nog inte fått varit med om tidigare, på engelska, full med fackuttryck och tull och med egna finurliga ord där Haraway liksom omformat andra engelska ord för att passa sin socialist-feminist-primatstudiegrundade vetenskapskritik :) Som tur är träffade jag under S42-konferensen upprinnelsen till mina sociologistudier, Katarina Giritli-Nygren, som denna vecka disputerar med avhandlingen ”e” i retorik och praktik. Elektronisk förvaltning i översättning. Hon skrattade åt bokvalet och höll med om att den var lite svårtuggad. Phhiiuuu. Om en blivande doktor i sociologi tycker att den bok jag läser är svårtuggad så är det väl helt okej att jag tycker den är lätt omöjlig ;) Nu är uppgiften inlämnad i varje fall, och den hann få en positiv kommentar också.

Jag höll en föreläsning på S42 också. Den handlade om kultur och ville visa på små exempel hur vi kan förbättra tryggheten på våra arbetsplatser. Istället för att lägga all kraft på pengar pengar pengar, och möjligen lite kompetensutveckling och lönesamtal så kan vi arbeta med bilder, historier och möten för att få alla att känna igen gruppen, och att känna sig som en del av gruppen. Det är väldigt kraftfullt och har fullt stöd i de sociologiska studier som jag genomgår just nu. Det sker alldeles för sällan och alldeles för ofta behandlas anställda som maskiner. Det vill säga, i bästa fall kallas anställda resurser eller personal, och de skyfflas från aktivitet till aktivitet! I sämsta fall…yikes, kan det vara mycket värre.

Jag lovade i onsdags när jag höll presentationen att jag skulle lägga ut mitt manus på nätet, mot löfte att min lyssnare skulle komma hit och hämta. Materialet var i ganska rått skick men nu har jag putsat till det lite och det finns att hämta här: E1 – 2009 – Att skapa kultur Boktext RevA.

4 thoughts on “Och där var det klart

  1. Tack för ett par häftiga dagar tillsammans, Peter! Det är som alltid väldigt både roligt och inspirerande att jobba med dig.

  2. Jo, det var väldans skoj med S42, även om det var jobbigt. Skoj att jobba ihop med Lennart igen, det gör jag gärna om, och hoppas på en större delkonferens 2010 :)

    Hyllningstal är inte riktigt min grej, jag är för fåfäng för det, men har det faktiskt nånting som en liten idé på nåt sätt… Jag är förundrad dock över att ingen skrivit ett om mig ännu ;)

    Och du borde ha varit på Dragon Open Source, Jeffrey! Det är precis din grej, och jag har en anmälningsblankett till dig om du ännu inte anmält dig till föreningen. Jag tror att det kommer att (kunna) bli massor av roliga grejer om tillräckligt många kommer med och engagerar sig. Daniel Antonsson på Sundsvalls Kommun sa “vi behöver lite lagom mycket olydnad”. Precis det vi pratat om, likt skunk works ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *