Rättigheter till kommentarerna

Jag har tänkt en del på hur jag vill ställa mig till kommentarer. Jag har ju redan sagt att jag vill ha kommentarer, behöver dem och förutsätter att ni skriver och tycker om mina inlägg och andras kommentarer. Men när det kommer till kritan om rätten att använda ett inlägg eller en kommentar så har jag inte tänkt klart. OlleZ kommenterade att han ville sno min beskrivning av norge-övningen som ju är suverän i lägen med olika grupper som bygger (onödiga) murar mellan varann.

Jag tycker att det är grymt bra och jag tackar OlleZ för förtroendet. Det är ju dessutom så att övningen inte var min från början och att mycket av det jag skriver om på bloggen inte är mina tankar från scratch utan ett sammelsurium av många människors klokheter, hos mig sammankokade i en smältdegel av mina egna hjärnceller :) Jag vill också ge alla möjlighet att använda de idéer och klokheter som samlas på den här bloggen. Dock med hänsyn till rättigheterna till materialet. Vad innebär då det? Nja, jag vet inte riktigt ännu, men det måste vara så att det intellektuella materialet är fritt att använda; modeller och metoder och teorier och annat. Det skrivna materialet är inte lika fritt att använda. Det står till exempel inte alla fritt att ta all text och publicera det i en bok och ta betalt för den (som att det skulle kunna hända, lika sannolikt att månen kraschlandar i Matfors ;).

Men här är jag inte säker…

Och kommentarerna som ni och jag skriver, de hör ju till bloggen men är inte alla skrivna av mig, så hur förhåller vi oss till dem? Min idé är att de ska hanteras på samma sätt som med inläggen. Att skriva en kommentar på bloggen är som att berätta om den på ett möte, i en talarstol eller att på andra sätt uttrycka sina åsikter. Alla idéer och tankar och allt innehåll får således användas fritt av andra. Om OlleZ berättar om en metod han använt får andra använda den genast utan ersättning till OlleZ för det. Däremot så äger den som kommenterar rätten till orden på ett sånt sätt att jag inte kan gå in och redigera texten och förändra budskapet! Jag kan bestämma om ett inlägg inte ska publiceras, på grund av spam eller dåligt språk eller diskriminering eller annat, men jag kan inte modifiera innehållet.

Men i och med att du skriver inlägget och via bloggen publicerar din åsikt ger du oss andra rätten att använda din klokhet :)
Det tycker jag låter riktigt bra ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *