Strålande kommenter – men inte min

Fan i mig genialt :) och så skönt att se konkreta exempel :) Läs http://deliciousit.blogg.se/1207070658_en_reflektion_med_sub.html

Och visst, okej, kunde inte hålla mig från att skriva mer. Men jag har just pratat inför några smarta kunder om reflektion som ett sätt att utveckla förståelse och hur viktigt det är för att kunna hänga med i förändringarna utan att bli efter och känna extrem stress. Det är stor skillnad på att förbättra sig i samma förståelseruta (läs enskilt eller en hel community) mot att skapa förståelsesprång till en helt annan nivå av förståelse. Och så läste jag detta inlägg…

Som Åsa skriver så finns en risk i att reflektion mot befintliga teorier, ökar den enskildes förståelse och totala kompetens, men riskerar att hindra sprången mot högre insikter. Knappast kom någon (som att vi inte vet vem ;) på att jorden var rund genom att reflektera mot platthetsteorierna :D

Det här fick mig att tänka om eller till. Å ena sidan så är reflektion enskild, i grupp eller mot/med en teori eller vetenskap. Men å andra sidan kan ju en reflektion vara mot en antites, ett vänt mynt, eller en helt annan vetenskap. För att skapa innovation (som det ju närmar sig) så lassar vi in låga associationshinder (j-a stavning) och skickar på kreativa reflektioner för att dra iväg tankarna och känslorna åt helt andra håll. Okej, du har kommit långt i din matlagning, men om du skulle använda ingridienser från mineralvärlden, hur skulle det se ut, eller om du skulle laga den äckligaste maten, eller tyngdlös mat.

Det här tar jag med mig till torsdag. Då är det dags för studenter på Mittuniversitetet, teoriernas och problemformuleringarnas borg :) Ska försöka bygga in antireflektionen som ett begrepp ;)

Fan, så har jag då tänkt en klok tanke idag, men det var med fusk, byggd på en annan klok tanke ;)

3 thoughts on “Strålande kommenter – men inte min

 1. Vilket sammanträffande =)

  Jag fortsatte mitt reflekterande genom att begrunda mitt eget inlägg. Visst var det ganska typiskt att jag direkt tolkade en ”reflektion med litteraturreferenser” som en ”reflektion med substans”. Självklart, enligt vad jag själv skriver, kan hennes reflektion vara full av substans även utan referenser. Men man är väl skadad av alla år i skolan!

 2. hmm… beror inte detta på hur man definierar ”reflektion? Ordet i sig har betydelser som ”spegling” och/eller ”spegelbild” såväl som kanske mer ren ”eftertanke”.

  Lutar man åt definitionen/uttydelsen ”eftertanke” så är det som sägs i det aktuella resonemanget lite av ”att tänka fritt kan leda till helt nya tankar, till skillnad om man tar med vissa redan tänkta tankar i reflektionen”.

  Själv lutar jag nog åt att inte likställa reflektion med ett rent tänkande, utan eftertanke där man speglar något. I det förhållningssättet kan jag tycka att det är helt juste att tex reflektera över påståendet att jorden är platt, och komma till helt andra slutsatser. Bla så känner jag en viss mr A som är hyfsad på perspektivvändningar och som säkert hade testat helt andra lösningar. Han hade nog kunnat spegla detta platta påstående och helt utan fyrkantigt tänkade slagit oss med häpnad och sagt att jorden möjligen är rund. Dock är ju den tanken redan tänkt…

  /L

  P.S. Det finns en devis på väggen på Uppsala universitet som säger ”tänka rätt är stort, men tänka fritt är större”. Reflektion? ;)

 3. Hey, coolt. Nyss hemkommen från en föreläsning på Mittuniversitetet r jag rätt trött i skallen, men engagerad i själen :) Tänka rätt utgår ju från någon form av norm, vem bedömer vad som är rätt och fel tänker ju jag då. Tänka fritt spränger barriärer och gränser och tar sig rätten (!) att spegla från vilket håll som helst.

  Speglingeaspekten i reflektion har jag (humbelt som det låter) inte tänkt på baklängesperspektivet utan snarare att jag tar fram spegeln och ser på mig själv ;) Att kliva bort från närheten av sig själv eller själva sakfrågan så att jag med distans från spegeln kan syna hela mig själv eller hela min context och tänka över det jag ser.

  Det som var fräckt i kväll var att jag beskrev upplevelser och reflektioner helt utan (nåja) kopplingar till ett begreppsramverk. Likt gatubarnen i det indiska internet-till-varje-indier-projektet som döpt windows timglas till Vishnu eftersom den hinduiska guden bär på en trumma :) så hade jag egna ord och metaforer på situationer och skeenden. De som var teoretiskt bildade hade redan begreppen och modellerna och kunde röra sig friare i samtalen men frågan är om de kanske hämmades av de tydliga modellerna i den fria tanken?

  Nåväl, tack för era sköna reflektioner, äh jag menar tankar, eller njae det är nog reflektioner eftersom ni båda är grymma på att tänka fritt ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *