Disputation och insikter

Jag är nyss hemkommen från disputationsfesten som Anders Larsson bjudit till för att fira sin filosofie doktorsgrad. Och vilken skön dag det har varit i den samhällsinriktade vetenskapens namn, och vilken tänkvärd dag det varit som innehållit både statiska strukturer och märkliga sammanträffanden. Jag har fått nya insikter om hur viktigt det är med dynamiska ansatser på både vetenskapliga områden och på livet i sig självt. Anders och Olli pratade om ordning kontra neutralitet, vilket jag, harkel, i förbigående nämnde i mitt tal också, och det var så skönt att båda varianterna fungerade! Ordning är ju aldrig neutral uppfattade jag att Anders uttryckte i sin avhandling och i sitt försvar, men ordning kan visst vara neutral i ett visst context och i en viss samhällscontainer påpekade opponenten Olli. Båda var överens om att de båda hade rätt, vilket i mina öron handlar om att vi har en möjlighet att se ordning som både neutral och inte :) Det gillar ju jag, eftersom jag är mitt inne i min dynamiska ansats som handlar om att alla sanningar är möjliga, och att det beror sig lite på. Det beror på situationen. Att vi sen kan ha deduktiva och induktiva ansatser samtidigt i ett forskningsarbete är också skönt att höra. Inget är definitivt ;)

Sen träffade jag coola människor. Jag satt vid ett roligt bord med intressanta människor. Några hade jag känt i snart tjugo år, andra var för mig nya bekantskaper. En hade jag som fotojury i söndags, och en patrullerar gatorna så att det är säkert där jag går. Spännande hur vi hade känningar mellan varandra. Under kvällen träffade jag fler fascinerande människor. En trodde att jag var arbetslös (!) och tyckte synd om och ville ge mig jobb, en annan hade hängt på Skeppsbron i slutet av åttitalet med andra jag känner, bland annat fotografen, och någon tyckte att mitt tal var annorlunda och skojigt, och en tredje tyckte att det var smart och klockrent. En person höll över ett glas öl med i kritiken om avhandling och opposition, och trodde att det var på allvar ;D Jag hamnade i flera samtal där vi hade samma och olika politiska åskådningar  – kommunism och kapitalism. Och vi hade lika och olika tycken om musik – Ebba Grön eller Tainted Love :)

Kort sagt var festen lika expressiv och dynamiskt komplex som den avhandling som föregick dess föremäle och det gav en skön rekursivitet som jag sitter och funderar på med några glas vatten innan jag kryper till kojs.

Vad kan jag göra av allt detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *