Ebola – en epidemi som skrämmer

[Uppdaterad 2014-10-24] Jag har nyss tittat på en video med en av mina stora idoler, Hans Rosling. Han är så där lagom nördig och medveten om det att man bara faller för både honom och de perspektiv på världen som han hjälper oss att se och förstå. Jag länkar inte till någon annan film i det här inlägget för jag vill att fokus ligger på hans budskap om Ebola och dess enorma spridning som pågår just nu. Vi har läst positiva rapporter om att några av de afrikanska länderna är på väg att få status ebola-fri, men fortfarande är läget allvarligt. I en artikel i Svenska Dagbladet säger Rosling “Jag har aldrig varit med om att något enligt min bedömning är värre än vad som beskrivs. Jag är ingen alarmist, men det som gör att den här epidemin framstår som så otäck är att vi steg för steg kan följa när sjukdomen bröt igenom de åtgärder som gjordes, säger Hans Rosling.“. I en factpod som Rosling publicerad visar han hur spridningen ev Ebola sker exponentiellt just nu. Min hackermatematiska hjärna brukar normalt tycka om den binära talseriens utveckling, men när det gäller epidemisk spridning av livshotande virus blir effekten spegelvänd.

Världens ledare börjar nu förstå vidden av problemet men fortfarande finns det hinder att komma över och vi behöver alla göra det vi kan för att stötta arbetet för att förhindra spridning. Det är klart att du och jag har möjligheten att åka ner till de drabbade länderna och hjälpa på plats. Det finns alltid arbete att utföra som inte kräver medicinsk expertis. Men jag väljer inte det, och om du inte heller väljer det – vi kan bidra med pengar för att stötta med arbetskraft, verktyg och med medicinsk utrustning. Sätten är flera. Du kan hitta vägar fram på FN:s sida över organisationer som tar emot bidrag för arbetet mot Ebola – 4 ways to donate. Eller sök upp en av dina traditionella välgörenhetsorganisationer. Många av dem samlar pengar till kampen mot Ebola just nu – Unicef, Läkare utan gränser, Plan International, Röda Korset med flera. Det viktiga är inte till vem du skänker pengar, hur mycket det är, av vilken anledning du gör det – bara se till att bidra på något sätt.

Jag blev dessutom nyfiken på Roslings snabba konstaterande att Ebola smittar en-till-två. Vad är det han menar? Jo, det han tar avstamp från är den exponentiella tillväxten av antalet smittade som vi sett denna gång. Han räknar med att vi känner till detta faktum, men jag hade inte den förförståelsen utan fick läsa på lite. Och i en nästan lika nördigt skön beskrivning som Rosling men tyvärr också mer skrämmande visar engelsmannen Geert Barentsen i sitt inlägg Exponential growth of Ebola tydligt hur epidemin ökar och ökar. Och ökar. Även om hans senaste uppdatering från i fredags, 17 oktober, pekar på att takten mattats något. Den följer inte samma kurva som tidigare. Men det är för tidigt att dra några slutsatser av det.

The exponential growth of ebola update 2014-10-15

Jag kollade med WHO och de har samma eller liknande siffror som den grafen presenterar – Ebola Virus Disease – Situation as of 10 October 2014 . Det är alltså i skrivande stund över 8000 personer som smittats och det har gått enormt fort. Uppdaterat 2014-10-24 – det är per 24 oktober ännu fler som smittats av ebola och vi har fått bekräftade fall i fler länder utanför Västafrika, bland annat ett första fall i New York – USA Today – Ebola hits New York City. Dessutom har ett bekräftat fall identifierats i Mali idag (24/10) med upp mot femtio personer som kan ha smittats. Det är just nu 9964 personer som smittats. Fördubblingen sker inte lika snabbt. Fördubblingstiden ligger nu upp mot 40 dagar medan den högsta takten sågs i början av september då antalet smittade ökade var 23 dag. Men samtidigt, ett stort mått av försiktighet krävs eftersom det är många informationskällor och stor osäkerhet – BBC News – How many people have died. Jag gjorde ett eget diagram för att se med egna ögon och det blir tydligt hur fort det går. Nästan 10 000 bekräftade fall. Skrämmande.

Skärmklipp 2014-10-24 21.08.39

Hjälpen behöver sättas in där den ger mest nytta och jag hoppas att vi slipper ifrån situationer där medicin och vård fokuseras på fel ställen. Som i fallet med Norges Helsedirektorat som överväger inköp av ebolavaccin till Norge, efter att en norsk medborgare smittats. Det handlar om medicin, som dock är i utvecklingsstadiet, men som skulle behövas på andra ställen än lagrade i Norge, vilket en av cheferna på direktoratet så väl konstaterar – “Vi utvärderar om det är etiskt försvarbart att göra det när tillgången till mediciner är så begränsad och det är så många som behöver medicinerna” – detta enligt artikel i Dagens Nyheter – Norge överväger köp av ebolamedicin. Världen är märklig och vi med den. Men vi kan ta ansvar för våra beslut och ändra på det.

Så hjälp till. Ge ditt bidrag. Nu.

unicef

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *