Fast Marx under fötterna

I jakten på ökad förståelse är jag på allvar inlockad i Karl Marx värld :) Jag har legat långa kvällar och tänkt och funderat på hur saker och ting fungerar. För 10-15 år sedan ägnade jag under en period av några år varje kväll innan jag somnade till att försöka härleda inflation :) Det var ruggigt spännande tankegångar. Jag fick gå tillbaka till jordbrukssamhället och ända till jägare-samlare för att hitta grunderna. Jag fastnade för skiftet mellan självförsörjande stammar eller grupper och begynnande varubyte där duktiga jägarstammar bytte bort dinosaurkött mot mjöl från duktiga odlarstammar. Plötsligt föds handeln, och även om inte pengar och pris är definierade som begrepp i det dåtida samhället ännu så etableras ändå det vi idag skulle kunna kalla värde.

Tror ni inte på själva fanken att Marx har flera kapitel om detta i min hemläxa i sociologikursen! Vi ska läsa hans föredrag från 1865, Lön pris och profit. Där avhandlar Marx värdet på produkter och arbete och kopplar till (eller hur man nu ska se på det ;) till det jag legat och tänkt mig trött av :) Jag är mitt i materialet men är fullt laddad med energi och upptäckarlust. Plötsligt ser jag skogen framför mig, och träden har namn och kopplingar som jag försökt få ihop själv. Marx rules!

Fasen vad kul det är att vara jag :D

5 thoughts on “Fast Marx under fötterna

 1. Tänk va…peterA är vår nya Marx med den fördelen att han (peterA alltså) lever och Marx är död…och kan fortfarande göra stora upptäckter.

  En del säger att du är lik honom också!

 2. Nej nej, du drar för stora växlar…den nya Marx :) Smickrande, men ändå…lite ödmjukhet må väl jag ha också. Det är väl så att jag tänkte fram tankarna som Marx sedemera tecknade ned och föreläste så agitatoriskt och att vi nu möts som bröder och likställda ;)

  Jag rakade mig i morse, så idag tror jag likheten är allt annat än slående :D

 3. Så du menar att du tänkte tankarna innan Marx skrev?
  Antingen är du oerhört gammal men med en ynglings utseende eller så har du missuppfattat ett eller annat…men ödmjuk, ja det är du.
  Och nyrakad…inte illa.
  Det kan du kanske ha som personbeskrivning när någon frågar om hur du är; Ödmjuk och nyrakad!

 4. Jo, jag vill nog bestämt hävda att jag tänkte fram både klassbegreppet och den ekonomiska historiska processen fram till den kapitalistiska modell som vi ser så många verkningar av i dagens samhälle. Jag har sökt denne Marx för att få en kommentar och be att han drar tillbaka sina böcker och avsäger sig rätten till kapital och klass som allmänheten nu verkar förknippa just honom med. Jag har dock inte lyckats få tag i honom, han verkar vara hal som en ål, men jag är på väg att dra rättsliga åtgärder inför hans skäggiga ansikte :) Då får vi se vem som skrattar…

 5. Jag kommer att skratta, jag skrattar redan kan jag meddela.
  Lycka till med snärjandet av den tjyvaktige Marx
  och ha för allt i världen en trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *