Indisk sociologi

Hurra, något som jag tvivlat på att jag skulle klara av är nu färdigt :) Jag har skrivit klart uppgiften för tema 2 på sociologin. Det var mycket svårare än jag trott och tänkt, men med lite hårt arbete och mer läsning än planerat så gick det vägen. Eftersom jag har ambitionen (hrm…harkel.. ;) att klara av godkänt på alla uppgifter och inte kämpa för VG eller MVG så känner jag mig nöjd :) Se själv resultatet på sociologisidan.

Dessutom hade vi ett sociologiskt snack på fikat på jobbet. En av konsulterna har varit i Indien och lärt sig presale inom offshore kopplat till alla våra delar i servicekatalogen. Hans upplevelser i Indien var spännande att höra om, och det är uppenbart att hans resa var en klar socialisationsprocess. Saker som han fick lära sig, först av enskilda och sedan generellt om hela samhället var rätt spännande. Ett intressant exempel var att han som besökare och gäst fick utstå (!) mängder av service på de hotell, restauranger och andra serviceinrättningar han var på. Han förväntades dessutom förvänta sig denna service. För honom som var van ett svenskt samhälle, byggt på gör-det-själv och kom-inte-här-och-kräv så var det väldigt annorlunda. När han agerade på ett ”svenskt sätt” bröt han mönstren, sände ut fel signaler och störde hela interaktionsprocessen. Riskerna för missförstånd var uppenbara och till och med kunde det hända att någon fick sig en reprimand för att inte ha fullgjort sina plikter, plikter som inte gick att genomföra på grund av att spelplanen inte var korrekt, och som sannolikt var svår att förstå. Det är ju lätt att tänka sig om vi ser det omvända. På ett hotell där det normala är att bära sina väskor själv kommer det ju att se konstigt ut, och vara rent av skrattretande, när en person checkar in och går upp på sitt rum utan att ta med sig väskorna :) Det kan ju väcka hur många märkliga tankar som helst, men att någon ska ta tag i väskorna och gå efter är knappast det första som händer… och på samma sätt är det när vi kommer till en ny miljö.

Att vi svenskar i allmänhet, och jag i synnerhet, har så svårt att ta emot denna service med burna väskor och öppnade dörrar är en annan sak. Jag tror att det är skamrelaterat och att jag inte känner mig bekväm i att utnyttja en annan människa på det sättet. Märkligt nog så utnyttjar ju andra människor till andra saker, jag låter servitörer bära ut maten till mig på restaurangen, men att få sin väska buren känns jobbigt.

Klart ämne för fortsatta studier, så mer indienresor alltså ;)

Kommentera