Le mans 24h – fjärde gången gillt

På lördag 1500 startar ett av racingvärldens största lopp, 24 heures du mans :) Likt Prix d’Amerique på Vincennes i januari är tjufyratimmars på Le Mans ett evenemang som drar hela världens blickar till sig. Likt Vincennes, som ju är en extrem utmaning även för världens bästa hästar och kuskar, med sin långa bana och tuffa uppförsbacke, är Le Mans ett sjukt tufft race med körning ett dygn i sträck, dag som natt, regn som sol. Slitit för bilarna och för förarna och för team och alla andra. Inte minst för oss hemma i tv-sofforna som ska välja vilket pass som man ska sova på ;) Allan McNish, Audi, verkar vara het i de första testkörningarna. Han var med och vann i fjol och kommer att aspirera på förstaplatsen i år igen. När jag sitter där med Eurosports maratonsändning på digitalinspelning, för enkel reprisering och hopp i sändningen, och hamburgerpacken nära stekpannan och ölflaket på kylning så tänker jag inte nicka till eller gå på muggen när McNish kör, oavsett de digitala möjligheterna till paus eller ej ;)

Det coola med Audis R15-bilar är att de går på diesel, men ger enorma resurser och en fenomenal kraft som de verkar ha lyckats grymt med. Att själv i Sundsvalls stadskärna ratta omkring en A6 quattro bensin känns väl sisådär, även om Vickans klasskompis i måndags kommenterade från baksätet “oj, det känns som när man startar med ett flygplan” :) När Audi tar fjärde raka med sin R-racer så är det “min” bil de kört hehe :)

Visst, once a racer, always a racer ;)

Läs mer på Bilsport1, 2, i DN1, 2, 3 och på Aftonbladet1, 2.

3 thoughts on “Le mans 24h – fjärde gången gillt

  1. Den som åkt med dig på slingriga smala vägar nere på franska sydkusten och lever och kan berätta om det känner det lite otryggt när du skriver att du kör på våra gator inne i stan när man som minst anar det! ;)

  2. Ja e säkerheten själv :) Och gatracing är inget som jag ägnar mig åt till vardags direkt, utan försöker ju ta mitt ansvar som medtrafikant ;)

    Nu åkt eju Audi på rejält pyngel tyvärr, och Peugot tog en dubbelseger, så “min” bil hade tyvärr mest problem och var alltför ofta ute i grönskan eller inne i depån :(

  3. Fast med dom hjulen behövs ju ingen fart! Du skrämmer ju bort tanterna från övergångsstället med ren aluminiumpower :) Enda trösten för oss andra är att dom säkert käkar en hel del soppa ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *