Massive scale collaboration – Duolingo

Just nu pluggar jag spanska på högvarv. Jag känner mig jagad. Äldsta dottern har pluggat spanska på skolan i ett och ett halvt år, sedan årskurs sex. Yngsta dottern har precis börjat lära sig och har på bara en helg klarat av de två första lektionerna! Ja, det är så det är när man är som jag! När jag dyker på en cool möjlighet att testa något nytt eller ett sätt lära mig mer om mig själv och fenomenen i världen så kan jag inte låta bli :) Det började i våras när jag ramlade över en makalös TED Talk som vände upp och ner på mycket av mitt sätt att se på internet och samarbete online. Det var Luis von Ahn som pratade om Massive Scale Online Collaboration. En lite nördig kille som är professor på Carnegie Mellon och som forskar om samarbete över internet, och då handlar det inte om chat två människor emellan, eller videokonferens i en grupp eller ens delade whiteboards över stor distans. Den här snubben berättade om volymer som räknades i miljoner! Han är en av upphovsmännen bakom reCaptcha och i sin TED Talk berättade han om hur fascinerad han var av massivt samarbete över internet. Efter att ha sett hans föreläsning ser jag med helt nya ögon på alla dessa captchas som jag tvingas skriva in på olika webbplatser, och blir ganska varm av att vara en del av något större!

Duolingo Push Reminder

Men, han berättade också om ett nytt projekt som han jobbade med. Hans dröm var att översätta internet! Han såg många internet-användare som inte kunde engelska och en enorm mängd information som inte fanns på andra språk än just engelska, och det ville han ändra på. Med massive scale online collaboration.´Tanken är svindlande, och metoden banbrytande. Han berättade om Duolingo, ett verktyg för språkinlärning som skulle vara gratis för alla, online och helt automatiserat. Hans idé var att det skulle kunna revolutionera språkanvändningen i hela världen genom att ge alla möjlighet till gratis utbildning med de enda kraven att ha en dator med internetuppkoppling. Jag gick till webbplatsen duolingo.com och registrerade mig för betaversionen. Jag blev antagen i maj tidigare i år och pluggade rätt intensivt innan familjens spanienresa i juli. Med hörlurar och mikrofon både läste, skrev, lyssnade och talade jag spanska med den häftiga programvaran. Jag hann bara med basic-lektionerna, mat och djur och nådde endast level 3 innan vi åkte, men det räckte väldigt långt och jag kunde kommunicera en del och hade lite lättare att förstå skyltar och annat. Bland annat så pratade jag med en spansk hantverkare som endast kunde spanska och kom överens om lagningen av en markis, om än med en hel del språkliga och kulturella missförstånd ;)

Nu har de tagit ett steg till och släppt en app till iPhone som är det mäktigaste jag skådat! Den är gratis att ladda ner och ger helt fantastiska möjligheter att plugga språk var som helst och närsomhelst. Den finns på iTunes:Duolingo och innehåller nästan samma möjligheter som web-versionen. I mobilappen gör man inte några talövningar utan det är endast lyssna, läs och skriv. Men det är samma pedagogik, samma strukturella uppbyggnad och det är samma poängräkningssystem som gör att man får direkt feedback på hur det har gått – med poäng, medaljer och levels. Dessutom finns det i skrivande stund utbildningstrådar i Spanska, Franska, Tyska och Portugisiska. Det som är så fantastiskt är att det är så roligt och så enkelt och jag är med och översätter internet på samma gång! Att vara en del av någonting större…

 

Duolingo.com

Duolingos spanska läroträd är stort och jag har bara börjat skrapa på ytan! Det känns som att det sväller mer och mer ju mer jag pluggar och frågan är om det går att komma igenom hela inom en rimlig tid? Det jag är rädd för är att jag ska tappa intresset innan jag lärt mig tillräckligt mycket för att det ska fastna och vara användbart i framtida sammanhang. Se själv och förbluffas. Testa själv och bli fast ;D

Duolingo status board

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *