Möt din medmänniska

I ett av de uppdrag jag har just nu arbetar jag med en person som fascinerar mig mycket. Han har ett stort behov av kontroll, nej det är inte mig själv jag pratar om :) och han vill ha detaljnivå på allt material vi producerar. Jag har ibland, eller ärligen ganska ofta, för lite tid att möta honom i det behovet. Jag har en naturlig fallenhet för att gå vidare när jag känner att det finns en förståelse för de grundläggande principerna. När jag drar sitter han kvar. Han funderar på hur vi ska lösa problemet. Inte hur vi ska gå till väga. Inte när vi ska ha tagit fram planen. Utan hur lösningen ser ut. I detalj.

Om det är rätt eller fel dömer jag inte här och nu, men de möten vi haft tillsammans har präglats av större strategiskt fokus än han känner sig bekävm i. Jag har insett att han sannolikt har svåra förutstättningar tillsammans med mig att få komma till sin fulla rätt. Det gäller att jag ger honom den tiden och de tydliga spelreglerna så att han förstår syftet med vårt gemensamma möte. Det är också viktigt att han får delta i det fortsatta arbetet för att bidra med sin fallenhet för detaljer.

Vi har alla något behov som är viktigt att få tillgodosett. Jag har till exempel ett behov av att känna mig trygg och säker i situationen och har med min fåfänga svårt att känna mig avslappnad i lite för korta byxor, eller en ostruken skjorta. Idag göms den ostrukna skjortan under en tröja, och jag strök ändå det mesta imorse, så det är bara ärmarna som är lite ostrukna. Men känslan finns där ändå att jag inte har full koll på min fysiska situation ;) På samma sätt känner sig min kollega sig osäker i det flummiga, visionära och för honom otydliga. Sannolikt hämmar det oss båda.

Vi kan få ut så mycket mer av oss om vi ser till att ge varandra rätt förutsättningar. Ge den som alltid tänker efter ett extra varv lite mer tid så att de kloka tankarna hinner komma ut innan virrpannor som jag flyger iväg mot nya blommor utan att ha bestämt hur vi går vidare med den första blomman :) Använd dom som ser problem i allt och som kan reta gallfeber på gruppen med sitt gnäll. De är ruggiga på att i tidigt skede se brister och svagheter i de förslag som de kreativa formligen sprutar ur sig. Kort sagt, möt din medmänniska där hon befinner sig och ge henne de förutsättningar hon behöver!

Tur att mitt nästa möte är på telefon, jag med min ostrukna skjorta ;)
Oh så skönt att få ha dessa små defekter. De ger mig så mycket :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *