Motivation och belöningar

Svenska Dagbladet publicerade idag en artikel av Håkan Salwén – Bonus ett sänke för motivationen. Jag är nyss hemkommen från ett första pass ledarskapsutveckling för en ledningsgrupp hos en av våra kunder. Tankar kring yttre och inre motivation är ständigt aktuella och vi arbetar med både individuell och gruppgemensam självkänsla för att hitta de inre drivkrafterna som ger inre motivation. Metodiken i The Human Element utgår från att öka min medvetenhet om mig själv och andra, skapa en acceptans över det jag lär och inser för att sedan leda till en ökad känsla för sig själv – för den jag är. En självkänsla som gäller mig oavsett vad jag tänker, säger eller gör. Jag har letat efter argument som kan visa på effekterna av det här arbetssättet och hittade ikväll ett bra och välskrivet exempel.

Jag sitter just nu 3 kilometer söder om Sorsele mellan ett vallnings-slipnings-pass och sovnings-pass som båda syftar till att ge Vican bra förutsättningar i Lilla Världscupens final i SuperG imorgon. Därför passar det bra med ett kort inlägg som har större djup genom Salwéns intressanta text. Så nu kan du läsa själv medan jag drömmer fluordimmiga drömmar ;)

Fritt skrivet ur hans text: Yttre belöningar urholkar nämligen känslan av att själv kontrollera eller behärska planerandet, påbörjandet och genomförandet av aktiviteten. Jag får en känsla av att vara styrd av andra och mitt fokus flyttas från aktiviteten till den yttre belöning som nu är kopplad till aktiviteten. Jag genomför aktiviteten för belöningens skull, inte primärt för att jag själv behärskar den och finner den utmanande, intressant eller rolig.

Därför är arbetet med en stark självkänsla så viktig. När jag känner mig betydelsefull, kompetent och omtyckt behövs mycket färre yttre morötter. Jag trivs med mig själv och mina arbetsuppgifter för deras egen skull :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *