Rörelsemönster – evolutionär oklarhet

Våra sinnesintryck lurar oss och vår perception har inte förmåga att förmedla och tolka verkligheten till någon sanning. Det tror jag att jag varit tydlig med, eller hur? När jag är trött och stressad låter en kökslucka mycket värre än när jag är pigg och glad ;) Men att vi aktivt kan skapa något som inte finns har jag inte grottat i så mycket tidigare. Vi människor har ju en fenomenal förmåga att komplettera bild, ljud, känsel mm för att kunna koppla till de objekt vi lagrat i minnet, och de upplevelser och handlingsmönster som kan göra att vi reagerar rätt när vi möter ett livsfarligt objekt i naturen ;) En orm som kryper genom högt gräs visar kanske bara delar av sin kropp, men vi fyller genast i delar som saknas och kan se och förstå att det är en orm, en lång och stark en dessutom!

Klicka på bilden för att se den förstorad. Effekten blir bättre då.

Men vi kan också skapa rörelser där det inte finns rörelser! Det låter ju jäkla skumt, och det är det också. Forskarna har studerat och mätt och testat och konstaterat hur vi gör och vilka delar i hjärnan som står för det här mysteriet. Men de har inte riktigt kommit på varför i hela världen vi försöker få statiska mönster som vi tar in genom ögonen att röra sig. Det är dock klart att det handlar om vår fantastiska förmåga att identifiera kanter mellan olika ljus och färger. Det är nämligen när vi skapar mönster med olika ljusstyrka i olika former som detta fenomen uppträder. Titta i utkanten av  bilden så får du se hur det fungerar. Det är dock inte alla som får cirklarna att röra sig, men de flesta har detta i sig och det är som sagt helt naturligt, men vi vet inte varför :D
Kan det vara så att detta är en kognitiv blindtarm? Kanske någon gång i historien, en liten unge föddes med förmågan att tro att statiska objekt rörde sig. Blev stark och fortplantade sig framgångsrikt. Generna med rörelseneuroner spreds.

En kognitiv blindtarm som fungerar som ett virus? Brrr…läskigt ;)

 

2 thoughts on “Rörelsemönster – evolutionär oklarhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *