Siffror är inte allt – men nästan

Här på peterA.se har vi fått många frågor och påstötningar om årets roliga datum som visslat förbi i kalendern. Eftersom vi brukar uppmärksamma pi-dagen, och i vintras också 112-dagen, har vi uppmärksammats som en sifferintresserad blogg och webbplats :) Det är nog helt rätt, men inte hela sanningen. Siffror är inte allt, bara nästan ;)

För tjugo år sedan, på den tiden jag hade svårt att somna, låg jag och kikade på min digitala klockradio och försökte hitta räknesätt där de två första siffrorna skulle ge samma resultat som de två andra. Räkna något med timmarna och det ska bli samma som att räkna något med minutrarna alltså. Klockan 01:23 ser ju skoj ut i mönstret, men dessutom kan man räkna 0+1=3-2. Jo, jag vet att det inte är den yttersta formen eftersom jag bytte plats på 2 och 3, men jag har aldrig varit någon fanatiker :) När jag räknat ut vilka av dygnets alla 24×60 klockslag som var möjliga började jag koppla klockslagen till andra tal eller värden ute i samhället. Klockan 19:45 behöver väl inte förklaras, och kl 23.46 är ju den förra momssatsen, och 03:14 är ju som sagt pi, 16:21 bildades Sundsvall och så vidare. Jag lärde mig då att alla klockslag kan fås att representera något speciellt, och att magin i sifferkombinationen sitter i mig själv. Tolkning och perception.

Denna insikt ger oss på peterA.se ett lugn och det innebär att vi inte hugger på alla dagar eller klockslag som kan fås att representera något, eller som kan uppfattas som extra fantastiskt eller vackert. Visst var det en häftig tidpunkt 10-10-10 kl 10:10:10 eller 10-10-10 01:01:01 som är ett palindrom, då jag för övrigt var alert och på fest, men valde att blunda för klockan. I fredags hade vi ju 10-11-12 kl13:14:15 men det återkommer ju varje år under en period nu, och inte så viktigt att stanna upp för. Men, när vi firade fibonacci var det skoj och gamman, 01-01-02 03:05:08. Och den binära stunden 01-02-04 08:16:32 kom ju alldeles därefter. Nästa tidpunkt som vi kommer att fira, förutom det traditionella 14 mars, ligger en tid framåt för att signalera att livet innehåller mer än siffror. Vi återkommer i frågan när vi nått fram ti

5 thoughts on “Siffror är inte allt – men nästan

 1. 01:23 blir ju 0-1 = 2-3, du behöver ju inte byta plats. Eller har du krav att man bara jobbar med positiva värden för att inte få en negativ bild av vissa klockslag?

  Jag längtar fortfarande till 11-11-11 – 11:11:11, sen är jag nöjd för resten av livet.

  //J

 2. Haha, touche till er båda två :D Jag var lite snabb i tanke och räkning! Men det är kul att du bidrar med fler varianter Jens :)
  Ser att delar av texten försvunnit, ska komplettera med min egen kommande tidpunkt…och nu kan det väl inte bli 11-11-11 längre :)

 3. om man nu vill ha positiva siffror och slippa byta plats på siffrorna så kan man skriva:
  0+1 = -2 + 3

Kommentera