Tillbaka från vildmarken

Har kommit hem igen efter några dagar i norra Sverige. Det är lite svårt att förklara vart vi har varit och det är många som frågar nu när jag kommit hem “Vart är det du har vart?” :) Jo, jag har varit vid Omatjokk ;D Det ligger sju-åtta vandringskilometer söder om Råstojaure, både sjön och campingen. Råstojaure är en stor sjö som ligger tre mil söder om treriksröset och nio flygmil norr om Kurravaara. Kurravaara ligger 15 bilkilometer norr om Kiruna. Kiruna ligger 86 långa bilmil norr om Sundsvall. Phjuu, så, det är där jag varit i fyra dagar :)

Råstojaure 2011 - Harr

 
I det här området är det mest harr och de var periodvis riktigt på hugget. Mycket små harr under kilot, men vi såg några bjässar som svepte sina vackra fenor i vattenytan medan de åt kläckande sländor! Det är en paradisisk känsla att se dessa fiskar käka i ytan och helt hänge sig åt gourmandiska stunder i det överflöd av mat som de får när sländorna kläcks :) Harren är dessutom inte så lättskrämd så det går att se dem ganska nära… Svårare med öringen och rödingen.
 

Råstojaure 2011 - Sandåsar
 
Området här uppe domineras av sand! Sverigeleden som tar vid där Kungsleden slutar i Abisko går ofta uppe på sandåsarna och där är det väldigt lätt att gå. Jobbigare blir det när man ska klättra ner från den ena och klättra upp på nästa. Då känns det i den gamle mannens vader :) Men naturen är hänförande och djuren är nära inpå, och om bildkvaliten tillåter så ska jag hitta och lägga ut bilden på kungsörnen som fanns i området.
Att tro att vila är att ta en längre fikarast har aldrig bott i vildmarken utanför telefonmasternas täckning och utan kontakt med civilisationen :) Sen spelar det ingen roll att mitt liggunderlag är lite för hårt, min sovsäck är lite för kall, mitt goretex-ställ lite för otätt. Jag inser nu att jag behöver dessa stunder för att slå av, och ska försöka låta sommarens kretaresa bli liknande, åtminstone vad iPhone-användning anbelangar ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *