Walking down memory lane 02

I förrådet hittade jag också alla mina registerblock :) I dom höll jag ordning på allt jag behövde hålla ordning på. Det var ganska mycket märker jag ;) Jag höll ordning på alla mina serietidningar till exempel. Då menar jag inte att jag hade dom i en hög eller i tidskriftsmappar, och inte att jag bara skrev upp vilka tidningar jag hade. Nej, jag var mer systematisk än så. Jag startade ett företag, Pepreg [Peter Axelsson Registry], som enkom fanns till för att hålla ordning på allt jag behövde ha ordning på. I exemplet med serietidningarna fick Pepreg information från PST [Peters Svenska Tidningar] som var en subsidiary till Pepro [Peter Axelsson Production]. Pepro var på sitt sätt moderbolaget över all min produktion som innefattade allt från samlande av serietidningar och album, systemutveckling av spel och administrativa program, serietecknande, spelframtagning, arkitektur och en mängd andra verksamheter :)

Det här blev efter ett tag rätt stökigt att hålla koll på, så jag skapade då ett system över systemen, så att jag kunde ha koll på kollhållningen, så att säga. All verksamhet katalogiserades, kategoriserades och numrerades för att kunna koppla rätt artefakt till rätt verksamhet. Jag skapade ett eget datumsystem som utgick från födelsen av Pepro och en numreringsmodell enligt god logisk ordning. Helt otroligt vad jag kan känna igen mig i detta. Jag kan blicka tillbaka till den förkortningsstruktur över organisationen på Försäkringskassan som jag skapade, trots mångas varningar om hur onödigt det skulle vara. Den används än, och även om inte förkortningarna är desamma så är strukturen bakom sig lik :) Och allt hänför sig en system som Pepreg tog fram Peproåret 02 :)


Just det svenska serietidningsregistret hade 072500-02001 och varje sida reggades med detta nummer plus sidnumret adderat på slutet. För varje objekt i samlingen gällde såklart PST-nr och titel, pris och inköpsdatum, men också vilket skick tidningen var i och vilket värde den hade på begagnatmarknaden. Jag numrerade alla inom respektive titel för att lätt se hur många av en viss sorts tidning jag hade, och jag hade ytterligare en nummerserie som gick tvärs igenom alla serietidningssamlingar (PST, USS och PAP) för att snabbt ha koll på totala antalet seriesamlarobjekt. Alla tidningar pärmades in i speciella samlarfickor av syrafri plast och sattes in i pärmar som numrerades (!) enligt titel och löpnummer inom titeln. Så jag höll på, inte klokt :) Dom små symbolerna som ser ut som ekrar och halvfyllda ringar visar om det är något speciellt med just den tidningen. Jag hade nämligen ett specialintresse för förstanummer och kompletta årgångar eller publikationer, och symbolerna visar om det är ett förstanummer (halvcirkel) eller sistanummer (ekrar).

Jag höll på med serietidningar till i mitten av 1990-talet och nådde ca 2000 objekt, varav drygt tvåhundra förstanummer och hela utgåvor av flera 80-talsserier som X-Men, Spindelmannen och udda titlar som Epix, Pox, Elexir och Crack (endast tre nummer utgivna!). Dessa steg skyhögt i pris på begagnatmarknaden efter bara några år, och för ett fint exemplar av de första numren kunde vara värt 4-500 kronor. MEst stolt är jag nog över de kompletta samlingarna av Mysterieserier och Månriddaren som jag verkligen gillade. Serieboken om Watchmen är en klenod som jag fortfarande har kvar eftersom den fått stoltsera i bokhyllan hela tiden tillsammans med Kalle Ankas guldböcker och en märklig seriebok Maus, om andravärldskrigets fasor. Men, en natt gick ett rör i källaren sönder och stadens avlopssvatten steg upp över kartongerna med tidningar och samlandet var över.

Vilka minnen…

8 thoughts on “Walking down memory lane 02

 1. Jag gissar att din lista med priser etc kom väl till pass när vattnet sjunkit undan och det var dags att prata med försäkringsbolaget? ;)

  Själv skrev jag liknande listor över min skivsamling; skick, ursprungsland, pressning, nummer etc. Överförde dem till excel nån gång i mitten av 90-talet. Det var mestadels vinylplattor (7″, 12″) då. Men jag har inte samma intresse i just katalogsystemen och standarden bakom! ;)

 2. Jag hade suttit ett antal kvällar och hackat in hela seriesamlingen i en snygg Accessapplikation så det var väldigt enkelt att visa upp för försäkringsbolaget. Att ha samlingar placerade i källarförråd visade sig dock vara utanför försäkringens täckning så det blev lite dealande och wheelande :)

 3. Det förstår väl alla att det är ett grovt åsidosättande av hemförsäkringens aktsamhetskrav att förvara dyrbara samlingar i ett källarförråd…..!?

  När hann du förresten läsa någon av dessa tidningar med tanke på all tid verkar lagt ned på att katalogisera dom?

 4. Läsa? Jag slet en tidning ur händerna på en oaktsam, men i övrigt trevlig, kusin som liggande läste tidningen hållandes den i ena handen med sidorna vikt runtom ryggen!? Hädelser! Jag läste de flesta tidningar en gång innan plastficka och lagring, med en standardkvalitet av VF (även om det säkert var NM :), men en del plastade jag direkt och nådde nästintill PM-klass hehe. Nördigheten var hög och samlandet minst lika viktig som konsten jag plastade in :D

  ps. Tack för det försäkringsinsiktsfulla tipset ;)

 5. During the start with week Big fellow divided the HouseGuests into four sets of three; Athletes, Populars, Brains, and Off-beats. A thirteenth HouseGuest jot downed to issue one set an gain once again the others.] Four HouseGuests from over and done with seasons returned to reinforcement one of each sets. Michael ”Cowboy” Ellis of Big fellow 5 back uped the Off-beats, Jessica Hughbanks of Big fellow 8 back uped the Populars, Brian Hart of Big confrere 10 faceed the Brains, and Jessie Godderz also from Big confrere 10 back uped the Athletes. The set that won the start with crisis of Household, the Athletes, won Jessie Godderz to begin the of ill repute and develop big brother 11 hint at of their set. He also became the ahead prime minister of Household of the season.

 6. Pingback: Walking down memory lane 04 | peterA.se - Ledarskap, coaching och sociologi

Kommentera