Sommar på Gotland

Emedan skyfallet intensivt regnar ner på vandrarhemstaket, som endast sommaroväder orkar göra, och jag med dagens fotoskörd nyss inläst på hårddisken lättsamt och nöjd spelar mig genom några ytterligare levlar på Legends of Zork, sänder jag några reflektioner över dagens upplevelser. Det som skulle bli en lång utflyktsdag med picknick och raukbesök och kanske något strandbad, blev istället en infektiv dag med apoteksbesök för att skaffa örhängeshålsrengöring och ett letande innanför ringmuren för att hitta en söndagsöppen smyckeshandlare som kunde sälja några enkla runda örhängen som utbyte.

Sökandet var förgäves, men öronen kändes bättre, så nya smycken skjöts till måndagen. Magarna kurrade så istället för att styra kosan norrut letade vi efter ett ställe att äta på. Vi hittade till ett synbart fint ställe som sålde pannkakor, Creperi och Logi, men efter att lydigt ha väntat vid ställ-dig-här-skylten för att få ett av de lediga borden utan att få en endaste blick eller kommentar av personalen, jag menar hey, är det så svårt att säga ett litet Jag kommer om ett litet ögonblick så att man vet att man syns, gick vi vidare. Vi sladdade förbi nån äcklig pastabuffé med en enda seg sorts pasta och exakt likadana pastasåser, även om skyltarna upplyste om någon sorts skillnad i smak och ingrediens, och sprang förbi en korvbar med flagnande sibyllaskyltar. Vi hann utanför muren vid österport när Mia plötsligt fokuserade på en liten oansenlig dörr, med enda ledråden att där bakom skulle rymmas ett cafe i form av en liten skylt med öppettider blygt lutad möt den uppställda dörren.

Ibland blir man glad :) Efter en lång och bedrövlig förmiddag hittade vi in till ett jättemysigt café, Café Ringduvan karta, med en skön atmosfär och rejält trevlig personal :D Golvet lutade kraftigt, vi fick byta plats vid bordet så att inte barnen blev sjösjuka, och golvplankorna knirrade när personalen susade förbi för att göra oss tillfreds, men det var endast till fördel. Vi blev vänligt omhändertagna, och trots att det blev mycket folk fick alla ett leende och snabb service. Vi fick snabbt det vi beställt, och jag fastnade för Lasagne som jag varmt kan rekommendera om ni har vägarna förbi. Jag själv åt Bagel med lax som var supergod, men Emilias lasagne var snäbbet vassare. Dock för liten för henne i barnstorlek :) Victora ville att jag skulle tipsa om pannkakorna med sylt som hon slukade på nolltid, och Mias chevrémacka var ett kanonalternativ enligt henne, även om jag själv har svårt att förstå hur något med getost kan landa på tio-i-topp ;)

Eftersom jag tidigare haft negativa (en) recensioner av caféer ville jag i och med denna härliga händelse kvittera och tipsa om något riktigt bra, Café Ringduvan i Visby alltså.

Eftermiddagen blev en häftig ad-hoc-resa med Lummelundagrottorna fyllda med vatten och inte möjliga att besöka, rauken Jungfrun med den spännande historien om olycklig kärlek och ond bråd död, Bunge där vi fikade inne i högtidsbyggnaden med en skön öppen eld, Langhammars raukområde på Fårö som imponerade med sina sköna klapperstenar och höga raukar. Vi hamnade till slut högst upp på Fårö i Sudersand där vi käkade på Carlssons Café, en mysig och välbefolkad restaurang med vedugnsbakad pizza som var riktigt bra.

Sent omsider kom vi sedan hem till regnet i Klintehamn efter en streckresa i 10,7 mil och 1h40min inklusive färjeresan. Det går inte snabbt att bila på Gotland. Tur att det är korta avstånd ;) Men dagens behållning, Ringduvan i Visby,

Innan vi åker vidare på onsdag ska jag ha en egen portion lasagne :)

8 thoughts on “Sommar på Gotland

 1. Klart att det var Mia som hittade pärlan!
  Men du, vadan brådskan under semestern?
  10 mil på 1,40 är väl helt ok om du däri inkluderar en färjetur?

  Ta det lugnt och ha det härligt och dra ner på takten så kommer du hem än mer utvilad och lugn. Det kan du behöva serru. Kanske låta Mia köra istället för jag ger mig den på att hon är klokare än du även i det avseendet :-)

 2. Innan jag skulle sätta min fot på gotland. då skulle dom få bygga en bro först. aldrig att jag sätter min fot på en färja hur lsagnen än smakar :-)

 3. När får vi se dina bilder på Fårö? Du kan väl ta med på nästa klubbmöte.

 4. Lummelunda fyllda med vatten… Vi var där ett partre dagar innan och lyckades få på Emil, 130 cm lång, ett par vadarbyxor storlek 43… De två övriga barnen var något längre men även de i vadarbyxor i stora storlekar, ett spännbälte gjorde att det funkade… Med fasta föräldrahänder lotsade vi oss igenom grottan. Vattnet var strömt och kallt. Ett litet snedsteg skulle kunna innebära att vi fick simma i 4 m djupt, 6-gradigt vatten… Vackra kalkstensformationer… en ser ut som en glass en annan som madonnan och jesubarnet… det tar 200 år för 1 cm stalagnit att bildas…. fokusera på guiden… tänkt inte på laxöringarna, stora som hajar som kan finnas i vattnet… håll i barnen…
  Det var en spännande upplevelse som vi kommer ihåg :-). Det var helt klart värt den väntan (Ca 3 h) det tog innan vi fick komma med en grupp.

  Gotland var en bra semester med otroligt mycket kul att uppleva tillsammas. Gotlänningarna fantastiskt trevliga!! Nästa gång bor vi i Visby, direkt i sagan…

 5. Ni är varmt välkomna tillbaka till Café Ringduvan nästa gång ni besöker ön !!! Kul att ni gillade det så mycket !

  Mvh Maria & Birgitta med personal

 6. Tack Maria :D
  Klart att vi kommer tillbaka till Café Ringduvan. Det är ett av våra sommarminnen som lever kvar!!

Kommentera