A dream within a dream

Vaknade med ett ryck i natt. Det var kolsvart och trångt i sängen. Hjärtat pumpade frenetiskt, adrenalinet forsade genom ådrorna och jag var rädd, nästintill skräckslagen. Jag hade just blivit dragen i håret och slängd med stor kraft i backen. Och vaknat upp på golvet bredvid sängen med andan i halsen. Och insett att det bara var en läskig dröm.

Take this kiss upon the brow!
And, in parting from you now,
Thus much let me avow-
You are not wrong, who deem
That my days have been a dream;
Yet if hope has flown away
In a night, or in a day,
In a vision, or in none,
Is it therefore the less gone?
All that we see or seem
Is but a dream within a dream.
[Edgar Allan Poe, A dream within a dream]

Det roliga är att min upplevelse endast var en dröm! Jag vaknade upp i sängen, med täcket på mig, svettig och rädd och med hjärtat bultande. Men jag insåg att jag drömt att jag drömt att jag blivit dragen i håret och vaknat på golvet. Men det var alltså också en dröm, och i verkligheten låg jag i min säng och hade det trångt och varmt.

Hur kan jag vara säker på att jag inte drömmer nu?

6 thoughts on “A dream within a dream

  1. Jag tänkte snarare på Inception. Men det kanske är för att jag såg det ur ett friskt perspektiv, till skillnad från Shutter Island ;) Dock samma skådespelare :D

  2. Jag blev utsatt för väskryckning i London och indragen i att identifiera den unge man som tog min väska. In i en polisbilsbaksäte. Runt kvarter i centrala London. Polisradion var igång. De hade fångat honom. Var de på plats. De vände sig mot mig som omtumlad satt i baksätet, utan pengar, pass, biljett…. och tittade stint på mig. Den unge mannen kommer att stå i en gatkorsning och vi åker förbi. Du får titta noga och se om det är den som tog din väska. Vi åker förbi. Det påminner om den unge mannen. De säger åt mig med allvar, är du 100% säker. Jag börjar filosofera – kan man någonsin vara helt säker. Är min man den samme varje dag eller är det en ny uppsättning av molekyler. Är det samma själ i hans kropp. Hur kan man bli helt säker. – Jag valde att säga att jag var helt säker för då skulle chanserna att få tillbaka väskan öka. Men det är en helt annan historia.

  3. Måste säga att jag direkt tänkt på Inception. Kan det vara så att någon försökte göra en Inception i din dröm Peter? :)

  4. Nej, kan man nånsin vara säker. Mina barn frågade igår om jag trodde på Gud eller Big Bong eller nåt ;) Jag sa att jag inte visste säkert men att jag trodde att Big Bang hade hänt, men var inte säker på varför. Förlorade mig i tankar som ledde fram till gråt. Där stannade jag och hoppades att någon försökte göra det Gustaf tipsade om, att kapa ens dröm och göra en Inception ;D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *